Şükrü Karakuş’la ‘Eve Dönüş’
Gülseren Südor, Galeri Diani'de açılan "Eve Dönüş / Karşılaşma 12 Cm" sergisini yazdı.
Fotoğraf: Şükrü Karakuş kişisel arşivi
Gülseren SÜDOR
Ressam
İspanya’nın Bask bölgesinde yaşayan Ressam Şükrü Karakuş; kendine özgü sanatı, yeteneği ve çalışkanlığı ile takdir gören bir sanatçı... Karakuş, sanatçılar inisiyatifi tarafından 25 yıldır düzenlenen “12 Cm” sergilerine katılıyor. İlk başta Bask bölgesinde düzenlenen sergiler, daha sonraları başka ülkelerden sanatçıların katılımıyla gezici ve uluslararası bir kimlik kazandı.
Karakuş; İspanya, Fransa, Portekiz’de süregelen “12 Cm” sergilerine Türkiye özel bölümü oluşturarak yüzü aşkın Türk sanatçının eserlerini sergilemeyi kendine görev ediniyor. Amacı ise Türkiye’de ki çağdaş sanat eserlerinin küçük bir kesitinin Avrupa’da tanıtımını yapmak. Farklı disiplinlerden sanatçıların fotoğraf, desen ve heykellerden oluşan eserlerini alıp severek ve heyecanla bila ücret yurt dışına götürüp birçok ülkede sergileyip, yine aynı özenle geri getiriyor. Bu zor ve emek isteyen organizasyonu yaparken temel motivasyonu çağdaş Türk sanatından Avrupa’da övgüyle bahsedilmesini sağlamak.
Son üç yıldır sanatçı ve küratör olarak İstanbul Tophane’deki Galeri Diani’nin Yöneticisi ve Sahibi Telga Südor Mendi ile birlikte Türkiye ayağını organize ediyor. Korona nedeni ile ertelenen, izleyenlerinin ve koleksiyonerlerin beklediği “Eve Dönüş / Karşılama 12 Cm” sergisinin Türkiye ayağı Karakuş öncülüğünde Galeri Diani’de açıldı.
Karakuş; sergilediği eserlerin seçiminde ön yargısız ve çoğulcu bir yöntem izliyor. Yaptığı işi ciddiye alan, sanatının devamını kesintisiz, özverili ve profesyonelce getirecek genç ve orta yaştaki sanatçılardan oluşturduğu gruplarla çalışıyor. Ayrıca birkaç usta olarak bilinen sanatçıyı gruba katarak grubun gücünü ve güvenini arttırmayı amaçlıyor.
Karakuş ile sergiye dair yaptığımız sohbeti sizlerle paylaşmak istiyorum. Düzenlediği sergilerle sanat için önemli bir işlevi yerine getirmiş olmanın hazzını yaşadığını belirten Karakuş yaptığı işi küratörlük olarak adlandırmak istemiyor. Bir sergide birçok sanatçıyı bir araya getirmekle küratör olunmaz diyor. Son beş yılda Türkiye’den 164 sanatçının eserlerinin sergilenmesine ön ayak olan Karakuş sergilerin; herhangi bir kuruluştan destek almadan, kendinin ve sanatçıların olanaklarıyla gerçekleştiğini söylüyor.
Her yıl İspanya’da başlayan bu serüven Fransa, Portekiz ve Türkiye’de devinim içinde devam ediyor. Bu yıl kovid-19 nedeniyle Türkiye’ye gelemeyen Karakuş, gelebilirse buradan eserleri yurt dışına götürecek. Bu çok anlamlı serginin afişini, Türkiye’den katılan arkadaşlarına armağan eden Şükrü Karakuş’u gösterdiği anlamlı çabaları, çalışmaları ve candan dostluğu dolayısıyla kutluyorum.