10 Şubat 2021 09:56

TRT Hepimizin Platformu: TRT'nin asli görevi özerk kamu hizmeti yayıncılığı yapmak

Kuruluşunu duyuran TRT Hepimizin Platformu, "TRT, kamu hizmeti yayıncılığı misyonunu yerine getirmek üzere yeniden 'kamulaştırılmalıdır" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

TRT’de örgütlü KESK Haber-Sen’in çağrısıyla bir araya gelen sendikalar, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, TRT’nin Anayasal ve yasal yükümlülüklerini yerine getirmesi için mücadele etmek üzere “TRT Hepimizin” adı altında bir platform kurdu.

Platformun kuruluşunu duyurmak, kuruluş amaçlarını anlatmak için Karaköy'de bulunan TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde basın toplantısı gerçekleşti. Toplantıya Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Esin Köymen, Şişli Kent Konseyi Başkanı Av. Şükran Eroğlu, KESK Haber Sen yöneticileri katıldı. TRT emekçilerinin hak kaybına uğramaması için mücadele edeceklerini vurgulayan platform, TRT’nin kamu hizmeti yayıncılığı misyonunu tam ve eksiksiz yerine getirmesi gerektiğini söylendi. Açıklamada TRT binalarının aslına uygun olarak güçlendirilmesi, restore edilmesi ve asli işlevi için kullanılmasının takipçisi olacağı aktarıldı. 

"VAATLERİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

TRT Hepimizin Platformu adına açıklamayı KESK Haber Sen 5 No'lu Şube Başkanı Özlem Berkit gerçekleştirdi. TRT Hepimizin Platformunun, binaların işlevine ve aslına uygun güçlendirilmesi ve restorasyon sürecini yakından takip etmek üzere konuya duyarlı tüm sivil toplum kuruluşlarınca oluşturulduğunu söyleyen Berkit, "Tarihi/kültürel/kamusal/kentsel mirasın yok edilmesi Taksim-Şişli hattındaki kültür vadisinin erozyona uğratılması fikri, başlıca endişe kaynağımızdır" dedi. KESK Haber-Sen’in TRT Genel Müdürü İbrahim Eren ile yaptığı görüşme bazı sorulara cevap olduğunu söyleyen Berkit, "Genel Müdür ilk ağızdan binalara geri dönüleceği, binaların aslına ve işlevine uygun restore edileceği güvencesini verdi. TRT Hepimizin Platformu olarak bu vaatlerin takipçisi olacağız" diye konuştu. 

TALEPLER

TRT Hepimizin Platformu olarak Berkit taleplerini şöyle sıraladı:

  • Tescilli Radyoevi ve TV yayıncılığı için özel olarak tasarlanmış Ulus yerleşkesi, güçlendirme sonrasına kuruluş amaçlarına uygun olarak kullanılmaya devam etmelidir.
  • Ulusal ve uluslararası ilkelere uygun olarak hazırlanacak güçlendirme projelerinde ana ilke, başta fonksiyonu olmak üzere yapının yerleşim özelliklerini, tüm plan ve kesit özelliklerini yapım, sistem malzeme ve detay özelliklerini korumak ve en az müdahalede bulunmak olmalıdır. Güçlendirme çalışmaları kamu adına meslek odaları denetiminde gerçekleştirilmelidir. İhale başta olmak üzere tüm aşamalar kamuya açık ve kamusal denetime tabii olarak yürütülmelidir. 
  • TRT emekçileri, bu süreçte hiçbir hak kaybına uğramamalı, güçlendirme sonrası TRT Genel Müdürünün de açıkladığı gibi binalara geri dönmelidir.
  • Radyoevi, mimarisi ve işleviyle İstanbul kent belleğinin bir sembolü ve tarihsel / kültürel bir mirastır. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu, Kenter Tiyatrosu’yla birlikte Taksim-Şişli hattındaki kültür-sanat vadisinin bir parçasıdır. Bu mirasa sahip çıkmak ve kültür değerimizin tahribine meydan vermemek hepimizin sorumluluğudur.
  • TRT’nin aslî görevi özerk kamu hizmeti yayıncılığı yapmaktır. Kamu hizmeti yayıncılığı, "Halk için yapılan, halk tarafından finanse edilen ve halk tarafından kontrol edilen" yayıncılıktır. -Kamu yayın kurumları hükümet, siyasi parti ya da diğer güç odakları ve çıkar grupları için değil, halka hizmet için vardır. TRT, kamu hizmeti yayıncılığı misyonunu yerine getirmek üzere yeniden “kamulaştırılmalıdır”.
  • Bu süreç sadece binalarımıza ve arazilerimize, tarihsel ve kültürel mirasımıza sahip çıkma süreci değil, kamu hizmeti yayıncılığı hakkımıza da sahip çıkma ve bu hakkın halka iadesine yönelik talebimizi dile getirme, kamuoyu yaratma amacı taşımaktadır.

"TRT'NİN KAMU YAYINCILIĞINA DÖNMESİ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ"

KESK Haber Sen Genel Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Ayşe Noyan Koluman, "TRT'nin kamu hizmeti yayıncılığına dönmesi gerektiğini söylüyoruz. Her kesimin bu kanalda eleştiri yapma hakkını sahip olacağı bir kanal haline getirme gibi bir çabamız var" diye konuştu.

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ise şunları söyledi: "TRT binaları bu ülkenin mirası. Bizler bu mirasa sahip çıkacağız. TRT bir kamu yayını ve kamu yayıncılığı üzerine kurulmuş bunu yapmak için kurulmuş. Son yıllarda halkın vergisi ile yayın yapan bir kuruluş iktidarın yayın organı haline dönüştü. Türkiyede basın özgürlüğü yok edilirken kamu yayıncılığı da yok edildi. Bizler sendika olarak TRT'nin kamu yayıncılığı yapması, yeniden özüne dönmesini ve halka hizmet etmesini istiyoruz. TRT tam bir propaganda yayınına dönüştü. Yeniden TRT'nin herkese eşit mesafede olması için hesap sormalıyız. TRT'nin patronu biz halkız."

İMZACILAR

TRT Hepimizin Platformu Girişimcileri ise şunlar:

  • TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi
  • Şişli Kent Konseyi
  • Beşiktaş Kent Konseyi
  • Şişli Demokrasi Meclisi
  • Doğa İçin Sanat İnisiyatifi
  • DİSK Basın İş İstanbul Şubesi
  • Demokrasi için Birlik
  • Sosyal Haklar Derneği
  • Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şubesi
  • KESK Haber-Sen (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İZSU Menemen Şubesi işçilerinden Boğaziçi direnişine destek

SONRAKİ HABER

Sakarya'daki ırkçı saldırı haberi nedeniyle Evrensel'e dava açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa