10 Şubat 2021 12:16

Aileler, 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği'nin kapatılması kararını AYM'ye taşıyacak

10 Ekim’de yakınlarını kaybedenler ve yaralananların kurduğu 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneğinin kapatılması Yargıtay'da onandı. Yeni dernekle çalışmalarına devam eden aileler, AYM'ye gidecek.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

10 Ekim’de yakınlarını kaybedenler ve yaralananların kurduğu 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneğinin kapatılması Yargıtay'da onandı. Yeni dernek ile çalışmalarına devam eden aileler, Anayasa Mahkemesine gideceğini açıkladı. 

10 MART'TA GÖRÜLECEK İLK DAVAYA ÇAĞRI

10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenler, katliamın 64. ayında Ankara Garı önünde anıldı. Ankara Garı önünde yapılan anmada konuşan 10 Ekim Barış Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, “Adalet diye gittiğimiz mahkeme salonlarından hâlâ adalet adına bir şey görmedik” dedi. Türkiye’de ilk defa insanlığa karşı suç işlemekten bir firari sanığın yargılandığını belirten Coşgun, “Yıllardır birçok katliamın bu kapsamda yargılanmasını istiyorduk. Bir firari sanığın bunla yargılanması yetmese de bunun ileride tüm davalarda gerçekleşmesini istiyoruz. Bu süreçte mahkeme heyeti değişti. Değişen heyetle 10 Mart’ta görülecek ilk davaya halkımızın katılımını bekliyoruz” diye seslendi.

"ANAYASA MAHKEMESİ'NE GİDECEĞİZ"

Anmanın ardından Tüm Bel-Sen Genel Merkezinde 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneğinin kapatılmasıyla ilişkin son gelişmeler paylaşıldı. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB temsilcilerinin de katıldığını basın açıklamasında konuşan Avukat Mustafa Kemal Baran, derneğin kanuna aykırı olduğu iddiasıyla kapatıldığını bunun üzerine itiraz yoluna gittiklerini söyledi. İstinaf mahkemesinde itirazlarının reddedildiğini, ardından Yargıtay'a gittiklerini aktaran Baran, “1 Şubat’ta Yagıtay da itirazımızı reddettiğini tebliğ etti. Dernek tüzüğünde, kanunu aykırılık yok. Biz temel olarak kişi hak ve özgürlükleri ihlal edildiği için ve yargı bağımsızlığı çerçevesinde Anayasa Mahkemesine gideceğiz. Hazırlığımızı yapıyoruz. Oradan da olumlu bir karar çıkarmaya çalışacağız” dedi. 

"BİRİKTİRDİKLERİMİZİ 10 EKİM BARIŞ DERNEĞİ DEVRALDI"

Kapatılmasının ardından Aralık 2019’da 10 Ekim Barış Derneğinin kurulduğunu belirten Mehtap Sakinci Coşgun, “Bu derneğin tüzüğü onaylandı. Genel kurulu yapma aşamasına geldiğini de rahatlıkla ve mutlulukla ifade etmek istiyorum. Hiç şüphesiz biz yine tüzel bir statü kapsamında örgütlenmek ve bu şekilde devam etmek istiyoruz. Bu nedenle 64 aydır biriktirdiklerimizi 10 Ekim Barış Derneği devralmıştır” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Klaros yayınları, sinema kitapları yayınlamaya başladı

SONRAKİ HABER

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: İkinci doz Kovid-19 aşılarını uygulamaya başlıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa