Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: İkinci doz Kovid-19 aşılarını uygulamaya başlıyoruz

Koronavirüs Bilim Kurulunun toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yaptı. Bakan Koca, ikinci doz Kovid-19 aşılamasının başlayacağını belirtti.

10 Şubat 2021 14:35
Son Güncellenme Tarihi: 10 Şubat 2021 18:49
Paylaş

Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yarından itibaren 70 yaş ve üstü, cuma gününden itibaren 65 yaş ve üstü vatandaşların aşı sistemine tanımlanacağını ve aşılamanın başlayacağını açıkladı. 

Koca, ayrıca pazartesi gününden itibaren il bazında 7 günlük vaka sayılarının ortalamasının canlı olarak yayınlanacağını duyurdu. 

Yüz yüze eğitimin risk teşkil ettiğini de söyleyen Koca, yüz yüze eğitime geçecek öğretmenlerin aşılanmasına başlanacağını belirtti. 

Koca konuşmasında ayrıca bundan sonra gelen aşı miktarının açıklanmayacağını söyleyerek, “Bundan sonraki süreçte aşının gelişiyle ilgili doğrusu bugün şu kadar geldi, gelecek gibi söylemek istemiyoruz. Dün ve bu sabah ayrıca aşı gelmiş oldu Türkiye'ye ama biz bunu söylemedik" dedi. 

Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

“İL BAZINDA 7 GÜNLÜK VAKA SAYILARININ ORTALAMASI CANLI OLARAK YAYINLANACAK”

"Pazartesi gününden itibaren il bazında 7 günlük vaka sayılarının ortalaması canlı olarak yayınlanacak. Böylelikle gerektiğinde il hıfzıssıhha kurullarımız bölgesel olarak karar alabilecekler.”

“YARINDAN İTİBAREN 70 YAŞ, CUMA GÜNÜNDEN İTİBAREN 65 YAŞ VE ÜZERİ VATANDAŞLAR AŞI SİSTEMİNE TANIMLANACAK”

"28 gün önce Cumhurbaşkanımızın başlattığı aşı programımızda bugün itibariyle 2 milyon 800 bin vatandaşımızın ilk doz aşılaması tamamlandı. Yarından itibaren ikinci doz aşılarına başlıyoruz. Amacımız hedef nüfusumuzun en az yüzde 60'ının aşılanmasını sağlamaktır. Nüfusumuzun yüzde 3,5'ini aşılamış olmamız birçoğunuza az gelebilir ama Almanya'da bu oranın yüzde 3,7 olduğunu göz önünde bulundurursak aşı konusunda ülkemizin başarısı daha iyi anlaşılacaktır.”

"Yarından itibaren 70 yaş ve üzeri ve cuma gününden itibaren 65 yaş ve üzeri vatandaşlar aşı olmak için sisteme tanımlanacak. Kritik kamu hizmetlerinin aksamadan sürdürülebilmesini sağlamak ve toplumsal mobilizasyonu teşvik etmek amacıyla hafta sonunda itibaren kabine üyelerimiz ve devlet üst yöneticilerini aşılanmaya davet ediyorum.”

“MUTASYONUN BULUNDUĞU BÖLGEDE DAHA YOĞUN BİR ARTIŞ ŞEKLİNDE BİR GÖZLEMİMİZ YOK” 

“Mutasyonların varlığı kısıtlamalarla ilgili takvimimizi de etkiliyor”

"Şu an var olan tedbirlerin devamından yana olduğunu Bilim Kurlunun ifade etmiştim. Yeni bir tedbir ilavesi öneri olarak düşünülmüyor. Ülkemizde mutasyonların bölgesel bir farklılığa yol açmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Görülen mutasyon sayılarını ifade etmiş oldum, giderek artmaya devam ediyor ama var olan vaka sayılarında önemli oranda bir etkisinin olmadığını görüyoruz. Ülkede yaygın olarak benzer şekilde, özellikle son iki hafta vaka artışının olduğunu genel olarak görüyoruz. Mutasyonun bulunduğu bölgede daha yoğun bir artış şeklinde bir gözlemimiz yok. Mutasyonda bulaştırıcılığın daha fazla olduğunu biliyoruz. Halen virülansı üzerinde bir etkisinin olmadığını biliyoruz. Güney Afrika ve Brezilya için farklı yaklaşımlar söz konusu.”

"Bundan sonraki dönemde 65 yaşa kadar vatandaşımızı sağlık kuruluşlarında aşılamaya davet ediyorum. Önümüzdeki süreçte aşı tedariğiyle birlikte takvimi de genişleteceğimizi de biliyorsunuz. Bu dönemde daha önce 50 milyon doz aşı için bir sözleşme yapılmıştı. 50+50 milyon talebimiz şeklindeydi. 100 milyon doz aşının sözleşmesinin imzalandığını söyleyebilirim.”

YÜZYÜZE EĞİTİM

"Zannediyorum bu hafta bu konuyla ilgili cevap vermiş olacağız. Giderek artış olduğu, mutasyonların varlığını göstermiş durumda. Yüz yüze eğitimin risk teşkil ettiğini şimdiden söyleyebilirim. Yüz yüze eğiteme geçecek özellikle ilköğretim okulları için Milli Eğitim Bakanlığımızdan listeleri almış olduk. Muhtemelen Şubat ayının sonuna doğru öğretmenlerimizi de özellikle eğitim başlanacak olan sınıflar için aşılama takvimi başlamış olacak.”

GELEN AŞI MİKTARINI AÇIKLANMAYACAK

“Bundan sonraki süreçte aşının gelişiyle ilgili doğrusu bugün şu kadar geldi, gelecek gibi söylemek istemiyoruz. Dün ve bu sabah ayrıca aşı gelmiş oldu Türkiye'ye ama biz bunu söylemedik. Biz daha fazla aşıyı getirmek noktasında gayret içindeyiz.”

KISITLAMALAR KALKACAK MI?

"Salgının seyri bunu belirleyecek ama mart ayından itibaren de iller bazında vaka sayısına göre bir takım kısıtlamaları kaldırmak, gevşetmek veya artırmak gerekebilir. Bunu Bilim Kurulu çalışıyor. Önümüzdeki birkaç hafta içinde açıklamış oluruz. Öneri olarak sunacağımızı söyleyebilirim." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Aileler, 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği'nin kapatılması kararını AYM'ye taşıyacak

SONRAKİ HABER

Meteoroloji İstanbul için fırtına uyarısı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa