10 Şubat 2021 23:15

Diyarbakır’da yurttaşlar: Olmayan bütçeden neyi kısacağız?

Diyarbakır’da Bağlar Kuruçeşme semt pazarında yurttaşlar pazarın ucuz olması için akşamı beklerken, esnaf ise günü kurtaramıyor.

Fotoğraf: Mahsum Kara/EVRENSEL

Paylaş

Mahsum KARA
Diyarbakır

Diyarbakır’da Bağlar Kuruçeşme semt pazarında yurttaş ve esnaflarla konuştuk. Yurttaşlar, pazarın ucuz olması için akşamı beklediklerini belirterek, “Olmayan bütçeden neyi kısacağız?​” diye sordu. Esnaf ise günü kurtaramadığını söyledi. 

UCUZ OLMASI İÇİN AKŞAMI BEKLİYOR

Demir-Çelik fabrikası işçisi olan Sait Tuncar (38), “Asgari ücretle çalışıyorum evli ve 5 kişilik bir aileyiz. Günde üç defa yemek yapılıyor evde. Bir evin gideri haftalık 600-700 TL arasında değişiyor. 680 TL her ay kira ödüyorum, elektrik su parasıyla 1000 TL’yi geçiyor. Elimizde hiçbir şey kalmıyor. Zaten haftada bir kere geliyorum pazara. Bir de bize diyorlar bütçenize göre alışveriş yapın hangi bütçeye göre bütçe mi var bizde. Olmayan parayla nereden kısacağım ben, maddi durumumuz çok iyi değil. Bir senedir eve kırmızı et alamıyorum bütçem yetmiyor. Fiyatlar o kadar yüksek oluyor ki ne alacağımız şaşırdık artık” dedi. 

İhsan Atlı (42) Eski Ticari Taksi Şoförü, maddi sorunlarından dolayı taksisini satmak zorunda kalmış. Eşiyle birlikte pazar alışverişine geldiğini söyleyen Atlı, “Elimde sadece iki poşet var, fiyatlar hiç uygun değil. Hiçbir şey alamıyorum akşamı bekleyip fiyatların düşmesini bekleyeceğiz belki o zaman bir şeyler alırız. Biraz da olsa birikimim var onla idare ediyoruz şimdilik ama o para bitince ne yapacağız bilmiyorum iş yok güç yok. Bütün ürünler dışarıdan geldiği için fiyatlar yüksek oluyor. İstediğimiz meyveyi alıp yiyemiyoruz. Alışverişe çıkarken hep bir şeylerden kısmak zorunda kalıyoruz bir hafta meyve almıyoruz, bir hafta kuru gıda almıyoruz bu şekilde idare etmeye çalışıyoruz. Gönül rahatlığıyla çıkıp pazarda alışveriş yapamıyoruz” dedi.

CEPTEKİ PARA YETMİYOR

Ev hanımı olan Hatice Çalışkan (36) evli ve 6 çocuk annesi, fiyatlardan dolayı sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Eskiden marketlerde fiyatlar yüksek olduğu için pazarda ihtiyaçlarını aldıklarını artık pazarların da marketler gibi fiyatlarının yüksek olduğuna dikkat çeken Çalışkan, şunları söylüyor: “200 TL’ye alışverişe gelmişim ne alabilirim ki bu parayla elimden başka bir şey gelmiyor bütçem bu kadar. Önceleri haftada üç kere pazara gelip alışveriş yapardık artık iki gün ya geliyoruz ya gelmiyoruz” dedi. 

ESNAF GÜNÜ KURTARAMIYOR

Semt pazarında meyve ve sebze satan Doğan Çapa (29), yaklaşık 18 yıldır pazarlarda tezgahtarlık yaptığını söylüyor. Artan fiyatlardan dolayı pazara ürün getirmekte zorluk yaşadıklarını belirten Çapa, “Geçen senelere oranla tezgaha çok az ürün getiriyoruz çünkü satamıyoruz elimizde kalıyor. Daha önce bir ürün için sebze ve meyve haline 5-6 tane tır gelirken artık bir ya da iki tır geliyor. Ürünün az gelmesinden dolayı fiyatlar da yükseliyor. Günlük pazar satışı için 600 TL mal alıyorum ama maalesef günlük kazancım 100 TL’yi geçmiyor. Tezgahta üç kişi çalışıyoruz, günümüzü kurtaramıyoruz” dedi.

"DAHA AZ ÜRÜN SATAR OLDUK"

12 senedir semt pazarlarında geçimini sağlamaya çalışan Sadullah Boztaş (44), “Sabahtan akşama kadar elimizdeki ürünleri satmak için çabalıyoruz. Sivri biberin kilosu 6 TL olmuş kim alabilir ki, alanda bir iki kilo alıyor. Elimde kalıyor, kalanı bozulmamışsa yarın aldığım fiyatın altında satıyorum çünkü taze kalmıyor. Eskiden tezgahta birçok ürün satardım şimdi fiyatlar uygun olmadığı için artık bütçemin yettiği ürünleri alıp satıyorum. Bu durum kazancımı etkilese de elimden başka bir şey gelmiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İngiltere, herkes aşı olana kadar ülke dışına yapılacak seyahatlere izin vermeyecek

SONRAKİ HABER

Evrensel'e verilen cezalara karşı okurlarımızın dayanışma ilanları-11 Şubat 2021

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa