Fransa devleti iklim krizi davasında suçlu bulundu
Fransa, mahkeme tarafından iklim eylemini hızlandırması emredilen bir başka AB ülkesi oldu.
Fotoğraf: Ilnur Kalimullin/Unsplash
Özer AKDEMİR
İklim krizi olgusunun bilimsel bir gerçek olarak ortaya konması ve her geçen yıl kendini daha yakıcı bir biçimde hissettirmesi üzerine dünyanın dört bir yanında yaşam savunucularının hükümetlerin bu krize karşı daha aktif bir politika içerisinde olmalarına dönük baskıları da yoğunlaşıyor. 2019 yılında Hollanda mahkemelerinin devletin iklim krizi ile ilgili mücadele konusunda daha aktif olmaları yönünde aldığı kararın bir benzeri de Fransa'da alındı. Fransa'da dört demokratik kitle örgütünün "iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında etkin faaliyet göstermeme" suçlamasıyla 2018 yılında Fransız Devleti'ne karşı açtığı dava geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Başvuran kurumları haklı bulan Paris İdare Mahkemesi Fransız Devleti’nin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yürüttüğü faaliyetlerin yetersizliğine ve sera gazı emisyonlarının azaltılması kapsamında belirlenen hedeflere ulaşılmasında kısmen başarısız olduğuna karar verdi.
FRANSA DEVLETİ EKOLOJİK HASARDAN SORUMLU
Fransız Devletini iklim krizinden sorumlu tutan Paris İdari Mahkemesi 3 Şubat 2021 tarihli kararında, devletin sera gazı emisyonu azaltım taahhütlerini yerine getirmemesinin yasadışı olduğuna hükmetti. Mahkeme kararında iklim değişikliğiyle ilintili olarak ekolojik hasar oluştuğunun da altı çizilirken, Fransız Devletinin meydana gelen çevresel hasardan sorumlu olduğu belirtildi. Paris İdare Mahkemesinin bu kararı sonrası Fransa Hükümeti’nin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında ilave önlemler almak zorunda kalacağı dile getiriliyor.
"ADALETİN YERİNİ BULMASININ ZAMANI GELDİ"
Davayı açan sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden Ortak Endişemiz (Notre Affaire à Tous) Genel Müdürü Cécilia Rinaudo, mahkeme kararını "büyük bir zafer" olarak niteleyerek "Bu zafer, liderlerimizin mücadele edemediği iklim krizinin yıkıcı etkileriyle hali hazırda karşı karşıya olan tüm insanlar için kazanılmış bir zafer anlamına geliyor. Adaletin yerini bulmasının zamanı geldi. Bu karar, tüm dünyadaki iklim adaleti hareketi adına büyük ölçekli yasal ve toplumsal başarıyı temsil ediyor. Ancak mücadelemiz sonlanmadı. Devletin harekete geçmedeki yetersizliğinin kabul edilmesi, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik somut ve etkin önlemlerin uygulamaya koymasının yalnızca ilk adımını oluşturuyor" diye konuştu.
"YÜZYILIN DAVASINDA BÜYÜK ZAFER"
Nicolas Hulot Vakfında Enerji ve İklim Danışmanı olarak görev yapan Célia Gautier ise "Yüzyılın davası" olarak nitelenen dava da Mahkemenin gerçekler ve bilim lehine karar verdiğini ileri sürerek, "İkinci aşama, mahkemenin Fransız devletine günümüze dek uygulamaya alınmayan önlemleri telafi etmek üzere iklim değişikliğiyle mücadelede ek adımlar atılması yönündeki kararını hedefliyor" dedi. Greenpeace Fransa’nın Genel Müdürü Jean-François Julliard ise mahkeme kararının dünyanın dört bir yanındaki insanlara hükümetlerini iklim değişikliğinden sorumlu tutmak üzere harekete geçmeleri adına ilham verdiğini dile getirdi. Julliard, “Mücadelemiz henüz sonlanmış değil. Önümüzdeki aylarda Fransız Devleti'ni iklim değişikliğiyle mücadele etmek adına acilen harekete geçmesi talebimizi mahkemeye taşıyacağız. Artık boş konuşma duymak istemiyoruz,” dedi. Oxfam Fransa’nın Genel Müdürü Cécile Duflot da Fransa’nın iklim değişikliğiyle mücadeledeki yetersizliğinin ilk kez yasadışı olarak ilan edildiğini belirterek, "Bu durum, önemli bir emsal niteliği taşıyor ve iklim krizinden etkilenen insanların haklarını savunmaları adına kullanılabilir. Karar, yasal mücadele talep adet milyonlarca Fransız’a ve dünya genelinde iklim adaleti mücadelesi vermeye devam eden vatandaşlara umut veriyor.’’ diye konuştu.