TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı: İlk doz aşılamada bölgeler arası eşitsizlik yaşandı
TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Emrah Kırımlı, aşılama sürecinde yaşanan aksaklıkları ve eşitsizlikleri değerlendirdi.
Dr. Emrah Kırımlı | Fotoğraf, kişisel arşivinden alınmıştır.
Damla KIRMIZITAŞ
Ankara
Kovid-19 aşılamasında ikinci doza geçildi. İlk aşılamada gelen 3 milyon doz aşıya karşı 2 milyon 800 bin kişi aşılandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bundan sonra ülkeye gelen aşı miktarının açıklanmayacağını duyurdu. Aşılama sürecinde yaşanan çeşitli aksaklıklar ve eşitsizlikler de geçtiğimiz ay sıkça tartışma konusu oldu. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Emrah Kırımlı, aşılama sonuçlarının ortaya koyduğu bölgeler arası eşitsizliği değerlendirdi.
Ocak ayında yapılan aşılamanın yetersiz olduğunu ifade eden Kırımlı, “Karşımızda bulaşıcılığı daha fazla olan mutasyona uğramış bir virüs var. Daha önce de önlemlerin yeterli olmadığını ve tam kapanma gerektiğini hep söyledik. Mutasyona uğramış virüs için de önlemler yeterli değil” dedi.
"ARTIK VİRÜS EVDEKİ HERKESE BULAŞIYOR"
Sonuçların önümüzdeki ay daha net görüleceğini ifade eden Kırımlı, “Eskiden bir evin içinde hastalanmayan kişiler oluyordu. Şimdi virüsü alan, her aile ferdine bulaştırıyor. Aşının bu virüse karşı koruyuculuğu yüksek olacak mı bilemiyoruz” dedi. Günde 1 milyon aşılama yapılması gerektiğini ifade eden Kırımlı, “Her yerde eşit şekilde aşıyı yapacak kapasitemiz var mı, emin değilim. Mutasyonlu virüs ikinci kere hasta edecek mi, onu da göreceğiz. Acilen yeni planlamalara gidilmeli daha fazla önlem alınmalı. Yoksa yaza kadar sonumuz hiç iyi olmayacak” diye konuştu.
EŞİTSİZLİĞİN NEDENİ SAĞLIKÇI SAYISINDAKİ YETERSİZLİK
Aşılamada bölgeler arasında yaşanan eşitsizliğin nedenlerini de sıralayan Kırımlı, “Moda, Beşiktaş ya da Şişli gibi sosyoekonomik düzeyi yüksek olan yerler aşılamayı düzgün bir biçimde yaptı. Hem çalışan açısından hem de aşılama yeri açısından imkanı olan yerler buralar. Fakat Hakkari’de 7 birimlik ASM’de 4 sağlık çalışanıyla aşılama yapılmaya çalışılıyor. Sağlık çalışanının yetersizliği aşılamanın düşük olmasına neden oldu” dedi.
Yoksul bölgelerde yaşayanların aşılanmasının önünde bariyerler olduğunu ifade eden Kırımlı, “Doğu illerinde sağlık çalışanının yetersiz olması filyasyon ekibinin de yetersiz olduğunu gösteriyor. Hem ASM’ler açısından hem filyasyon açısından ulaşım sıkıntısı var. Zaten var olan eşitsizlikler, aşıda görünür hale geliyor” dedi.