11 Şubat 2021 23:35

"Yüzyılın sözleşmesi" bir yıl dayanabildi!

Asgari ücrete gelen zam sonrası kıdemi dört yıla kadar olan B/S/H işçilerinin saat ücreti asgari ücretle eşitlendi.

Fotoğraf: BSH

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çerkezköy

Pandeminin ilk aylarında tedarik ve dağıtım zincirinde yaşanan aksaklıktan dolayı 2020 yılı üretim planını istediği şekilde hayata geçiremeyen beyaz eşya tekeli B/S/H, 2020’nin haziran ayından sonra ise tam kapasite çalışmaya başlandı. 2020 yılının üretim planını tamamlamak için bu sene de hiç ara vermeden çalışmaya devam eden işçiler, bu yoğunluğun yaklaşık üç yıl devam edeceğini ve yeni sözleşmeli işçiler alındığını, vardiya sayılarının artırıldığını söyledi. 2019 yılında her B/S/H işçisi patrona 75 bin 322 lira net kâr kazandırırken bu sene asgari ücrete gelen zam sonrası ise kıdemi dört yıla kadar olan işçilerin saat ücreti asgari ücretle eşitlendi. Türk Metal’in “yüzyılın sözleşmesi” olarak ilan ettiği sözleşmenin hükmünün bir yıl sürdüğünü belirten işçiler sendikaya tepkili.

BANTLARDA VARDİYA SAYILARI ARTIRILDI

Dünyanın en büyük beyaz eşya üreticilerinden biri olan alman sermayeli B/S/H’nin Çerkezköy’deki fabrikasında 2019 yılında 5 milyon 656 bin soğutucu, çamaşır-bulaşık makinesi ve fırın üretti. 2020 yılında ise bu sayının aşılması hedeflenirken, pandeminin ilk aylarında tedarik ve dağıtım zincirinde yaşanan aksaklıklardan dolayı üretim istenilen düzeye çıkmadı. Normalleşmenin başladığı haziran ayında ise 2020 hedeflerine ulaşmak için yoğun bir tempo başladı. Bu sene üretime hiç ara vermeyen B/S/H 2021 yılının ilk aylarında bile bir önceki senenin üretimini yapmaya devam ediyor. 2023 yılına kadar yoğun bir tempoda çalışılacağını belirten B/S/H işçileri, “Bütün bantlarda vardiya sayıları arttırılıyor. Önceki seneler ekim ayından sonra üretim yavaşlardı. Bu sene ise sadece yılbaşında verilen 15 günlük aradan başka duruş veya yavaşlama olmadı. Hafta sonları dahi fazla mesaili çalışma yapıyoruz. Hâlâ geçen senenin siparişlerini üretiyoruz. Sürekli asgari ücret ile çalıştıracakları sözleşmeli işçi alınıyor” dedi.

‘BEN O KADAR ALAMADIM’

B/S/H Yönetim Kurulunun 2019 yılını kapsayan faaliyet raporuna göre 6 bin 848 işçinin çalıştığı fabrikanın toplam net kârı bir önceki yıla göre yüzde 28.77 artarak 517 milyon lira oldu. Bu rakamlara göre B/S/H her işçi üzerinden 75 bin lira kâr elde etti. Bir işçi, “Kriz ve pandemi dönemi biz işçileri etkiledi. Patronlar hep kâr yaptı. Onların ağlamaları sadece kârdan zarar etmek istememelerindendir. B/S/H sürekli üretim rekorları kırıyor. Bu sene pandemiden dolayı etkilendiler ama faturayı bize kesip yine çok kâr yaptılar. Hem işçi maliyetleri düştü hem ürünlerine zam yaptılar. Bir de bunun üzerine teşvikleri eklersek 2020 yılında da kâr rekoru kırarlar. Benim üzerimden 75 bin lira net kâr yapmış. Ben o kadar alamadım. Ama benim anam ağladı. Hastalık riski altında gece gündüz çalıştım” dedi.

‘SÖZLEŞMENİN HÜKMÜ BİR YIL SÜRDÜ’

Türk Metal 2019 yılında MESS ile imzalanan sözleşmeyi “yüzyılın sözleşmesi” olarak ilan etmişti. Şimdi bu sözü hatırlatan işçiler, “Yüzyılın sözleşmesinin hükmü bir yıl anca sürdü” diyerek tepki gösteriyor. Asgari ücret açıklandıktan sonra B/S/H’de dört yıldır çalışan işçilerin saat ücreti asgari ücretin altında kaldı. Sözleşmeli işçiler de dikkate alındığında işçilerin önemli bir kısmı asgari ücrete çalışıyor. Dört yıldır B/S/H’de çalıştığını söyleyen bir işçi, “Asgari ücrete gelen zamdan sonra benim saat ücretim ile asgari ücretinki aynı oldu. Yapılan sözleşmenin hükmünü bir yıl gördük” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Hükümetin pandemide desteklemediği esnaf: Devlet sanki esnafından nefret ediyor

SONRAKİ HABER

Boğaziçi direnişine destek veren 5 öğrenci ev hapsi talebiyle mahkemeye sevk edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa