İzmir Büyükşehir Belediyesi: Erdoğan’ın ifadeleri gerçeği yansıtmamaktadır
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İzmir’in içme suyu, bütçesi ve alt yapısına ilişkin yaptığı konuşmasına yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, açıklamaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'n İzmir’in içme suyu sorununun kendisinin DSİ’ye verdiği talimatla çözüldüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesinin bütçesinin iki buçuk katı borçlu olduğu için borçlanma hakkının bulunmadığı ve kent altyapısına hiçbir yatırım yapılmadığı yönündeki ifadelerine İzmir Büyükşehir Belediyesinden cevap geldi.
Belediyeden yapılan açıklamada “İzmir yılda ortalama 292 milyon metreküp su tüketirken, DSİ’nin İzmir’e verebildiği su miktarı yıllık ortalama 13 milyon metreküptür. DSİ ile İZSU Genel Müdürlüğü arasında, Gördes Barajından İzmir’e su aktarılması amacıyla 2006 yılında bir protokol imzalanmıştır. Bu protokol ile İZSU Genel Müdürlüğü İzmir’e verilecek suyun karşılığında, barajın toplam yapım bedeli olan 270 milyon lirayı 30 yılda DSİ’ye ödemeyi, DSİ ise İzmir’e yılda 59 milyon metreküp su vermeyi taahhüt etmiştir. 2019 yılına gelindiğinde Gördes Barajından İzmir’e alınan su miktarı sadece 4 milyon 350 bin metreküptür. Geçen hafta tüm barajları dolduran rekor yağışlara rağmen Gördes Barajı’nda doluluk oranı bugün itibariyle hala yüzde 4,5 seviyesindedir” ifadeleri yer aldı.
Gördes Barajı'nın su tutmadığı belirtilen açıklamada, "Bu dibi delik baraja rağmen DSİ, geçtiğimiz 10 yıl süresince hatta hiç su vermediği 3,5 yıl da dahil olmak üzere ve sanki kendi taahhütlerini yerine getirmiş gibi İZSU’dan tahsilat yapmaktadır. Yani İzmirliye kullanmadığı suyun bedelini ödetmektedir. Kısacası Gördes Barajı, İzmir için bir lütuf değil, bir yük olmuştur” denildi.
“BELEDİYE, İDDİA EDİLDİĞİ GİBİ BÜTÇESİNİN 2,5 KATI DEĞİL YÜZDE 59’U KADAR BORÇLU”
İzmir’in kredi borçlanması hakkında da açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Sayın Cumhurbaşkanı’na verilen, İzmir Büyükşehir Belediyesinin bütçesinin 2,5 katı borçlu olduğu yönündeki bilgi de gerçeği yansıtmamaktadır. 2019 yıl sonu verileri baz alındığında, iddia edildiği gibi belediyenin borcu bütçesinin 2,5 katı değil, yüzde 59’una karşılık gelmektedir. Büyükşehir Belediyesi’nin 2031 yılına kadar vadeli olan, anapara ve faiz dahil borçlarının toplamı 2020 yılı gelirinin toplamına karşılık gelmektedir. Yani 1 yıllık geliri tüm borçlarını karşılamaktadır” dedi.
Açıklamada, “Güçlü mali yapısı sayesinde uluslararası piyasalardan çok uygun koşullarda bulduğu yatırım finansmanını devletin resmi kurumlarının onayıyla kente getirmektedir” denildi.
"İZMİR, ALTYAPI YATIRIMLARINDA YETERİ KADAR HÜKÜMET DESTEĞİ ALMAMAKTADIR"
İzmir’de kentsel altyapı yatırımlarıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi, "Resmi kayıtlara göre 63 kişinin yaşamını yitirdiği 1995 yılındaki sel felaketinin ardından kentimizde altyapı alanında önemli hizmetler yapılmıştır. Elbette bir takım eksikliklerimiz bulunmakla birlikte bugün de İzmir’i dirençli bir kent haline getirmek için altyapı sorunlarını öncelikli bir mesele olarak ele alıyoruz. Gerek deprem gerekse sel gibi doğal afetlere karşı hemşehrilerimizin mağdur olmaması için 2021 yılı bütçemizin yüzde 42’sini yatırımlara ayırmış bulunmaktayız” dedi.
Kentin altyapı yatırımlarında yeteri kadar hükümet desteği almadığını açıklayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Örneğin Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde metro bulunan kentlerimizin tamamında, metro inşaatlarında hükümet desteği olmasına karşın, İzmir’de hükümetimizin 1 metre tüneli bulunmamaktadır. Hükümetin yapmayı taahhüt ettiği Halkapınar-Otogar Metro Projesi de 7 yıldır bakanlıkta beklemektedir” diye belirtti. (İzmir/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et