11 Şubat 2021 18:11

CarrefourSA iş kazası sonucu parmağı kırılan işçisinin ameliyat masraflarını ödemiyor

Pandemide Piyalepaşa CarrefourSA Mini Market'te çalışmaya başlayan müzisyen Mirov'un ihmaller sonucu geçirdiği iş kazasında serçe parmağı kırıldı. CarrefourSA, ameliyat masraflarını karşılamıyor.

Fotoğraf: @mirovsaki/Twitter

Paylaş

Okan BAŞAL
İstanbul

Pandemi sürecinde sahne alma şansı bulamayan, gelirlerinden yoksun kalan müzisyenler devlet tarafından da ortada bırakıldı. Devletten hiçbir destek alamayan müzisyenlerin kimi enstrümanlarını satarak kimi geçici işlerde çalışarak hayatta kalmaya çalışıyor. Mirov sahne adını kullanan İbrahim Koyun da pandemi sürecinde yaşamını idame ettirmek için geçici işlere başvuran müzisyenler arasında. İşlerinin durmasını üzerine yaklaşık sekiz az önce İstanbul'daki Piyalepaşa CarrefourSA Mini Market'te çalışmaya başlayan Mirov'un, 3 Şubat'ta, ihmal sonucu yaşanan bir iş kazasında serçe parmağı kırıldı. Kendi imkanlarıyla gittiği devlet hastanesinde ilk müdahalesi yapılan Mirov'a ameliyat olması gerektiği ve randevu verileceği söylendi ancak aradan günler geçmesine rağmen geri dönüş yapılmadı. Pandemi öncesi ekmeğini müzisyenlikten kazanan Mirov, gecikme sebebiyle vahim sonuçlar doğmaması için özel hastaneye başvurdu. CarrefourSA, özel hastanenin ameliyat için talep ettiği ücreti ödemediği için operasyona giremeyen müzisyen, sesini sosyal medya aracılığıyla duyurmaya çalıştı. Bir an önce ameliyat olması gerektiğini vurgulayan Mirov, yetkilileri harekete geçmeye çağırdı.

Twitter hesabından CarrefourSA ve DİSK'e "İşçine sahip çık" çağrısıyla paylaştığı ve yaşadıklarını anlattığı video üzerine ulaştığımız Mirov, detayları Evresel ile paylaştı.

"MARKETLERDE İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YOK"

Daha önce aktif şekilde mesleğini icra edebildiğini ancak koronavirüs pandemisi sebebiyle işlerin durması üzerine yaklaşık 8 ay önce Piyalepaşa CarrefourSA Mini Market'te çalışmaya başladığını aktaran Mirov, marketlerde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını söyledi.

MARKET SINIRLARI DIŞINDAKİ UYGUNSUZ YERDEN GEÇİLDİ, YÜK DEVRİLDİ

Mirov, parmağının kırılmasıyla sonuçlanan olayı şöyle aktardı:

"Marketlerde yük taşımak için kullanılan transpalet ile ahşap paletleri taşıyorduk. Müdür yardımcısının talimatıyla normalde geçmememiz gereken, marketin sınırlarına dahil olmayan bir yerden geçtik. Ben arkadan paletleri itiyordum, müdür yardımcısı önden çekiyordu. İlk seferde devrilecek gibi oldu. Düzeltip devam ettik. Geçtiğimiz yer rampalı ve kasisli bir yer. İkinci kez yine götürmeye çalışırken paletler düştü. Bir yandan tutmaya çalışıp bir yandan da geri çekilmeye çalışırken paletler elimin üstüne düştü. O arada serçe parmağım gitti."

"ELİM KIRILDI, 'ECZANEYE GİDELİM' DEDİLER"

Elinin kırık olduğunu fark ettikten soınra markete girdiğini aktaran Mirov, market yetkililerinin ise kendisine eczaneye gitmeyi önerdiğini anlattı:

"Eczaneye gidelim, dediler. Ben de dedim ki parmağım kırıldı, araba ayarlayıp hastaneye gitmemiz lazım. İkinci defa 'Eczaneye gidelim' diye ısrar etti. O esnada işe özel aracıyla gelen bir arkadaşımız dahil oldu. Onun arabasına atlayıp gittik. Hastanede ilk tetkikleri ve müdahaleyi yaptılar. Sonra iş kazası bildirimi yaptım. Şikayetçi olduğumu dile getirdim, hastanedeki polislere de anlattım. Piyalepaşa'daki polis merkezine yönelendirdiler. Orada da tutanağımı verdim. Davamı açacağım. Ödem topladığı için akşam tekrar hastaneye gittim. Ondan sonra bir başıma kaldım."

ON PARMAK SINAVINA GİREMEDİ, MÜZİSYENLİK GELECEĞİ TEHLİKEYE GİRDİ

Ameliyat günü için günlerce hastaneden gelecek haberi beklediğini ve haber gelmeyince özel hastaneye başvurduğunu aktaran Mirov, kırılan parmağının yanlış kaynamasının müzisyenlik geleceği için tehlike oluşturduğunu söyledi. KPSS'ye de girdiğini ve iyi bir derece yaptığını belirten Mirov, sakatlığı sebebiyle, hazırlandığı on parmak klavye sınavına da giremediğini aktardı. Mirov, şunları dile getirdi:

"Müzikle uğraşıyorum. Gitar çalıyorum. Parmağımın yanlış kaynaması müzisyenliğimi olumsuz etkileyecek. Öyle üst üste geldi ki psikolojik olarak berbat hissediyorum. Bir yandan KPSS'ye de girdim, iyi bir puan aldım. On parmak sınavım vardı onu da kaçırdım. Birkaç tane daha sınav olacak, onlara da yetişemeyeceğim çünkü on parmak egzersizleri yapmam lazım."

"İNSAN EVLADI MUAMELESİ GÖRMÜYORUZ"

Yaşadıkları sebebiyle çok öfkeli olduğunu aktaran Mirov, "Ben orada senin için sabahtan akşama kadar çalışacağım, parmağım kırılacak, sen hiçbir şey yokmuş gibi beni devlet hastanesine göndereceksin, akşamında eve gideceğim, sen de oh, hiçbir yokmuş gibi hayatına devam edeceksin. Benim kızdığım nokta bu. İnsan evladı muamelesi görmüyoruz" diye konuştu.

Sendikayla da iletişime geçtiğini belirten Mirov, market yetkililerine dumunu anlattığında "Devlet hastanesinden acilen ameliyat olman gerektiğine dair yazı getir" yanıtığı aldığını söyledi. Defalarca iletişime geçtiği doktordan "Böyle bir yazı vermem zaten yasak" cevabını aldığını söyleyen Mirov, "Şirket de bunun yasak olduğunu biliyor. Bizi salak yerine koymaya çalışıyorlar, oyalıyorlar" dedi.

ÖZEL HASTANE "ŞİRKETLERLE SORUN YAŞIYORUZ" DEYİP ÖN ÖDEME İSTEDİ, AMELİYAT İPTAL OLDU

Özel hastaneden tetkikleri sonrası ameliyat için gün aldığını, ameliyat gününde ise hastanenin fatura çıkarıp "Ödemenin yarısını önden alalım. Daha sonra sorun yaşıyoruz şirketlerle, ödeme taraftarı olmuyorlar" diyerek 7 bin 500 lira istediğini anlatan Mirov, ödeme yapılmadığı için ameliyatının iptal olduğunu aktardı.

CarrefourSA merkezinin kendisiyle iletişime geçmekten kaçındığını, yalnızca marketin müdürüyle iletişim kurabildiğini belirten Mirov, bu duruma da tepki gösterdi.

Kürtç müzik icra etmesinin sanatçılara zaten ulaşmayan devlet yardımlarının gelme ihtimalini daha da uzaklaştırdığına ve iş kazası sebebiyle en az beş altı ay müzik adına hiçbir şey yapamayacak duruma geldiğine dikkat çeken Mirov, asgari ücrete mahkum edildiğini söyledi.

Mirov, yetkilileri bir an önce sorunun çözülmesi için adım atmaya çağırdı.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Valiliği pazar günü beklenen kar yağışıyla ilgili alınan önlemleri duyurdu

SONRAKİ HABER

Faculty and Staff from UI and Cerrahpasa of UI read out the deterred press release walking

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa