12 Şubat 2021 07:10
Son Güncellenme Tarihi: 12 Şubat 2021 14:57

DİSK 54. kuruluş yıl dönümünü Baldur işçilerinin grev alanında kutladı

DİSK 54. yılını, Kocaeli Çayırova’da bulunan Baldur Süspansiyon fabrikası önünde grevde olan işçilerle kutladı.

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel

Paylaş

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) kuruluşunun 54. yıl dönümünü grevdeki Baldur işçileriyle birlikte kutladı. İşçilerin haklarına yönelik baskılara dikkat çeken DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “İşçilerin haklarını gasbedenler demokratik anayasa yapamaz” dedi.

Birleşik Metal-İş üyesi Baldur işçilerinin grevde olduğu Kocaeli’de yapılan yıl dönümü etkinliğine Baldur işçileri ve DİSK yöneticilerinin yanı sıra direnişe devam eden Systemair HSK ve DGD-SEN üyesi Migros Depo işçileri, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, HDP Milletvekili Musa Piroğlu, TİP Genel Başkanı ve Milletvekili Erkan Baş, TKP 1920, TKH, SEP, DİP, SODAP, Uid-Der, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Kemal Türkler Vakfı katıldı.

Burada konuşan DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Onlar bize asgari ücreti, işsizliği, yoksulluğu, iş cinayetlerini reva görse de, yarınsız, geleceksiz bırakmak isteseler de, baştan aşağı yalan üzerine kurulmuş enflasyon rakamlarıyla yoksullaştırmaya çalışsalar da biz DİSK olarak, bu ülkenin üretenleri olarak bu haksızlıklara göz yummayacağız. Bizler 54 yıl önce olduğu gibi bezirganlarla savaşmaya ant içtik. DİSK, ülkesini satanlara, çıkarları için demokrasiyi feda edenlere, halkı hiçe sayanlara, sömürüye karşı, uzlaşmacı, iş birlikçi sendikacılığa karşı bir isyandır” dedi.

DİRENEN ÖĞRENCİLERE SELAM

Daha sonra söz alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, konuşmasına ülkede hakları için direnen işçileri ve başta Boğaziçi olmak üzere gelecek için direnen akademisyenleri ve öğrencileri selamlayarak başladı.

DİSK’in mücadele alanlarında kurulduğunu ifade eden Çerkezoğlu, “DİSK, 1967’de mücadele diyenlerin, işçilerin söz ve karar sahibi olması gerekir diyenlerin ortaya koyduğu iradedir” dedi.

Bir yandan kriz, bir yandan pandemiyle birlikte işçi sınıfının çalışma ve yaşam koşullarının daha da ağırlaştığını vurgulayan Çerkezoğlu, “İktidarın bütün politikaları biz işçileri değil bir avuç sermayeyi korumak için şekilleniyor. Daha da derinleşen bu yoksulluğa karşı asgari ücret vergi dışı bırakılmalı, işten çıkarma yasağı bütün istisnalar kaldırılarak devam edilmeli, kod-29 zulmüne son verilmeli. Sermayeye ödenen bütün ödenekler kaldırılmalı. Aşılamada virüsle burun buruna çalıştırılmaya mahkum edilen biz işçiler öncelikli olmalıyız” diye konuştu.

"DEMOKRASİ İŞÇİNİN EKMEĞİDİR"

Bugün bütün dünyada vahşi kapitalizmin baskıcı ve otoriter rejimlerle varlığını sürdürdüğünü dile getiren Çerkezoğlu, “Bu sistemin emekçilere vadedeceği hiçbir şey kalmamıştır. Bir taraftan kazanılmış bütün haklarımızı ortadan kaldırmaya çalışan, insanlık dışı bir çalışma ve yaşam dayatan bu sermayeye karşı ekmeğimizin mücadelesini verirken bir taraftan demokrasi mücadelesi veriyoruz. Demokrasi işçinin ekmeğidir. Demokrasi olmadan işçilerin hakları olmaz. İşçilerin hakları olmadan da demokrasi olmaz. Çocuklarımızın geleceğini yok etmek isteyen bu vahşi düzene karşı demokrasi mücadelesini veriyoruz. Anayasal haklarını kullandıkları için işten çıkarılan ve günlerce direnişte olan işçilerin hak kayıplarına sessiz kalanlar, işçilerin haklarını gasbedenler demokratik bir anayasa yapamaz. Bu ülkede eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik bir anayasa kuracak olanlar bu ülkenin işçi sınıfıdır” dedi.

Etkinlikte başta Kemal Türkler, Abdullah Baştürk, Rıza Kovas, İbrahim Güzelce, Mehmet Akdündar, Kemal Nebioğlu olmak üzere DİSK’in geçmiş dönem başkanları ve yöneticileri de anıldı. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TÜİK verilerine göre sanayi üretimi 2020'de yıllık yüzde 9 arttı

SONRAKİ HABER

Ekonomi 2020'de 36,7 milyar dolar cari açık verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa