13 Şubat 2021 23:12

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul: Okulların güvenli olması için önlemler alınmalı

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, “Okulların çocuklar ve öğretmenler için güvenli olması için MEB önlem almalı” diyerek öğretmenlerin öncelikli aşılama gruplarında olmasını istedi.

Fotoğraf: Erkan Altuntaş/DHA

Paylaş

Cansu ERTAŞ
Ankara

Mutasyon geçiren virüsle beraber vaka sayılarında artış beklenirken, yüz yüze eğitimin kısmen başlamasının etkilerini Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Nejla Kurul ile konuştuk. Kurul “Okulların çocuklar ve öğretmenler için en güvenli alanlar olması için önlemler almak gerekiyor” diyerek öğretmenlerin öncelikli aşılama grupları içerisinde yer almasını istedi.  

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mutasyonlu virüsün daha hızlı yayılmasından dolayı uygulamalı eğitimler dışında yüz yüze eğitime geçilmesini doğru bulmadığını belirterek yüz yüze eğitime başlayacak öğretmenlerin ay sonuna doğru aşı takvimine başlanacağını duyurdu. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise salgının seyri nedeniyle tüm sınıfların aynı anda ve tam zamanlı olarak yüz yüze eğitime geçmesinin kısa vadede mümkün görünmediğini ifade etti. 15 Şubat’ta, köy ve benzeri seyrek nüfuslu yerleşim yerlerinde 1 Mart’tan itibaren ise tüm resmi ve özel ilkokullarda ve bu ilkokulların bünyesindeki ana sınıfları ile özel eğitim sınıflarında, haftada 2 gün yüz yüze eğitim yapılacağını duyurdu.

"OKULLAR EN GÜVENLİ ALANLAR OLMALI"

Nejla Kurul

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, Kovid-19 salgınının etkilerini, mutasyon nedeniyle birkaç yıl daha hissedeceğimizi belirterek “Salgının bulaş hızı çok arttığında kısıtlamalar artacak kuşkusuz, bundan okullar da etkilenecektir. Ancak ilk kapatılacak mekanların okulların olmaması gerekiyor” dedi. Okullar kapalı iken hastalanan öğretmenlerin sayısının bilinmesinin çok önemli olduğunu kaydeden Kurul, “Bir ilimizde okullar kapalı iken öğretmenlerin üçte birinin hastalandığını öğrendik. Öte yandan öğrenciler yaklaşık 1 yıldır okula gidemiyorlar. Çocuklar okullardan daha az önlem alınmış kalabalık alanlara çıkabiliyor; birkaç kişinin çalıştığı küçük evlerinde yeterince önlem alınmadan yaşayabiliyorlar. Okulların çocuklar ve öğretmenler için en güvenli alanlar olması için önlemler almak gerekiyor” diye konuştu.

"ÖNLEM ALINSIN OKULLAR AÇILSIN"

Uzaktan eğitim sırasında evde kapalı kalma halinin çocuklarda depresyon, kaygı, keder, internet bağımlılığı, fiziksel etkinlik yetersizliği, zihin ve duygu dünyalarını etkileyecek bir dizi bilişsel, duyuşsal ve psiko-motor soruna yol açtığına dikkati çeken Kurul, “Eğitim Sen olarak ‘Önlemler alınsın okullar açılsın’ diyoruz. Bu önlemleri okul ve sınıf mevcutlarını düşürmek için okul ve derslik yapımı, öğretmen ve diğer eğitim emekçilerin istihdamı olarak ifade edebiliriz. Okul öncesi eğitim kurumları, ana sınıfları ve ilkokulların -kovid-19 salgınının yayılımının çoğaldığı zamanlar dışında- açık olması gerekiyor” dedi. Ortaokul ve lise öğrencilerinin hastalanma ve virüsü bulaştırma konusunda yetişkinlerin özelliklerini taşıdığını aktaran Kurul, “Bu öğretim düzeylerinde sınıf mevcutlarını 20’nin altına düşürecek önlemler mutlaka alınmalı, okullar açılmadan. Sağlık emekçilerinin çocuklarını gönderebileceği okullar olmalı, bunun için gerekli önlemler alınmalıdır” ifadelerini kullandı.Sağlık Bakanının yerinden karar döneminin başladığını ifade ettiğini hatırlatan Kurul, “Okul ve eğitim bölgesi düzeyinde alınması gereken mikro önlemler diğerleri kadar önemlidir. İl, ilçe ve eğitim bölgesi düzeyinde vakaların bilinmesi durumunda okullara ilişkin kararlar daha gerçekçi biçimde alınabilir” dedi.

KALABALIK SINIFLAR BÖLÜNMELİ

Alınması gereken önlemleri de sıralayan Kurul, okullarda kalabalık sınıfların bölünmesini, sınıf mevcutlarının 20’nin altına düşürülmesi gerektiğini söyleyerek “Bina içinde öğretmenler, diğer eğitim emekçileri ve öğrenciler maske takmalı. Sınıflar ve öğretmenler odası 20 dakikada bir havalandırılmalı, bunun için sınıf pencerelerinin açılır ve kapanır olup olmadığı kontrol edilmelidir. Öğretmenler odası çoğaltılmalı, öğretmenler kendi aralarında mutlaka maske takmalılar. Öğretmenlerin kalabalık okullar ve sınıflarda çalışmaları nedeniyle öncelikli aşı grupları içine dahil edilmesi gerekiyor. Sınıflarda ve okullarda ücretsiz maske dağıtımı yapılmalıdır. Okulun ilk haftası mutlaka Kovid-19 salgınında sağlık kültürü, sağlık okuryazarlığı konularında eğitim yapılmalıdır. Okulda çocuklar kendi sınıfı dışındaki çocuklarla temas etmemelidir. Veliler okula alınmamalıdır. Eller sabunla yıkanmalı, yemekler sınıfta yenmeli, kantin ve yemekhaneler açılmamalıdır. Okul koridorları ve merdivenler geliş ve gidişleri gösteren çizgilerle bölünmeli, öğrencilerin birer metre mesafe ile iniş ve çıkışları sağlanmalıdır. Okul girişlerinde yığılmayı azaltmak için okula geliş saatleri basamaklandırılmalıdır. Okul girişlerinde bir yandan HES takibi bir yandan da ateş, öksürük vb. kontrol için sağlık personeli bulundurulmalıdır” önerilerini sıraladı.  

ÖNCEKİ HABER

24. Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri için başvurular başladı

SONRAKİ HABER

Basın İlan Kurumunun gazetelere verdiği cezalar Meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa