Bir yanda ücretsiz izin diğer yanda işçi alımı
Şişecam'ın Bursa'daki fabrikasında 2020 sonunda 13 işçi ücretsiz izne çıkarılmışken, Şişecam İŞKUR üzerinden 64 işçi alacağını duyurdu.
Fotoğraf: Evrensel
Uğur ÖKDEMİR
Bursa
Bursa’da Şişecam’a ait Anadolu Cam Sanayi fabrikasında 2020’nin sonuna doğru önce 5 daha sonra 8 işçi ücretsiz izne çıkarıldı. Ancak Şişecam bir yandan ücretsiz izin uygulamasına giderken bir yandan da İŞKUR’a verdiği ilanla 64 işçinin işe alınacağını bildirdi. Öte yandan ücretsiz izne çıkarılan işçilerin de 22 Şubat’ta işbaşı yapacağı belirtildi.
Ücretsiz izne çıkarmaların başladığı günlerde Bursa’daki cam işçileri fabrika içinde yürüyüş yapmış daha sonra da mesaiye kalmama eylemi yaparak yaşananlara tepki göstermişti. İşçilerle Şişecam’da uygulanan ücretsiz izin dayatmasını ve işçilerin Kristal-İş Genel Merkezine yönelik eleştirilerini konuştuk. Ücretsiz izin uygulaması başladığından beri şube olarak eylemlerle tepkilerini dile getirdiklerini söyleyen işçiler, fabrikada ücretsiz izinden dolayı açık olduğunu ve işlerin diğer işçilere kaldığını söylüyor. Bununla birlikte baskı kurularak işlerin yetiştirilmesinin istendiğini belirten işçiler bir itiraz esnasında ise tutanakla karşı karşıya kaldıklarını anlatıyor.
Üç aydır mesaiye kalmadıklarını söyleyen bir cam işçisi, “Fabrikada huzur kalmadı. Fabrikaya gelirken acaba bugün birileri daha ücretsiz izne çıkarılacak mı, yarın ne olacak soruları ile işbaşı yapıyoruz. Çarklar dönsün diye bizler ölümüne çalıştırıldık ama geldiğimiz noktada 13 arkadaşımız ücretsiz izne çıkarıldı. Bize gözdağı vermek istiyor patron ama bu baskıyı birlikte aşacağımıza inanıyoruz” dedi.
ÜRETİLEN SODA ŞİŞESİ DAHA ÖNEMLİ
İşe başlarken “Önce insan” dendiğini ama gerçeğin öyle olmadığını söyleyen bir başka cam işçisi şunları söyledi: “İnsandan önce üretilen cam sodası daha önemli onlar için. Baktığında dünya devi Şişecam ama 13 işçiye bakamayacak durumda mı? 13 arkadaşımızı ücretsiz izne çıkararak mı kâra geçecek? Burada başka bir niyet olduğunu düşünüyoruz. Çünkü fabrika bir yandan arkadaşlarımızı ücretsiz izne çıkarıyor, diğer yandan da İŞKUR üzerinden işçi alacağını öğreniyoruz. İŞKUR’a verdiği ilanda fabrikada açık olduğu ve 64 işçi alınacağı ilanı var. Ücretsiz izne çıkarılan arkadaşlarımız burada 10, 15, 25 sene emek vermişler. Bu fabrika bu arkadaşların emekleri üzerinde büyüdü. İşe girdiğimizde daha bıyıklarımız terlememişti. Lafa gelince biz büyük bir aileyiz diyorlar bu nasıl bir aile.”
KRİSTAL-İŞ GENEL MERKEZİ 80 GÜN NEYİ BEKLEDİ
Şube olarak ücretsiz izinlere karşı ilk günden bu yana eylemlerini sürdürdüklerini dile getiren bir başka cam işçisi ise Kristal-İş Genel Merkezinin girişimler için geç kaldığını ifade ederek, “Bu saldırılar başladığında genel merkez sürece dahil olsaydı belki bugün bu süreç yaşanmazdı. Biz şube olarak bir şeyler yapmaya çalıştık. Arkadaşlarımız ücretsiz izne çıkarıldıktan neredeyse 80 gün sonra genel merkez eylem kararı almak zorunda kaldı tüm şubelerde ama bu geç alınmış bir karar. Bu zamana kadar neyi beklediler, buradan sormak isterim. Genel başkan sizin sorununuzu ben çözeceğim dedi 80 gün bekledik daha bir çözüm yok ortada. Cam işçilerinin bir mücadele geleneği var, biz yapılması gerekeni biliyoruz ama genel merkez kendini kenara çekti 80 gün boyunca. Biz bu zamana kadar ne yaptıysak Bursa Şubesiyle birlikte yaptık” dedi.
‘FABRİKAYA SAĞLAM GİRDİK SAKAT ÇIKIYORUZ’
Fabrikada 10 kişiden 7’sinde menisküs olduğunu söyleyen bir başka cam işçisi ise işin ağırlığına ve meslek hastalıklarına değindi. İşçi, “Bel fıtığı ameliyatı geçiren arkadaşlarımız var, camdan kaynaklı oluşan tozlu ortamda çalışmanın sonucu akciğerlerde oluşan belli başlı hastalıklar var. Bu hastalıkları daha da çok sıralayabilirim. Biz hayatımızı ortaya koyarak çalışıyoruz ama pandemi sürecinde yaşadıklarımız bize bir kez daha gösterdi ki dışarıda biz bir aileyiz yalanı içeride ise ücretsiz izin gerçeği” diye konuştu. Ücretsiz izne çıkarılan işçilerin arasında başarı belgesi almış olanların da olduğunu vurgulayan işçi, “Performans yalanına kimse sığınmasın. Verimsiz olsa sürekli yapılan performans değerlendirmesinde verimsiz raporu çıkar ama bu bile yok. Bizler bu fabrikaya girerken sağlık raporu alıyoruz. Hepimiz sapasağlam girdik buraya şimdi tekrar sağlık raporu alalım bakalım hangimiz sağlamız. Patronun işi bitince birtakım bahaneler bularak işten çıkarmanın yolunu arıyor. Şu an durum da bu” dedi.
MÜCADELE ETMEZSEK BU SALDIRI DİĞER İLLERE YAYILACAK
Fabrikanın eskiden böyle olmadığını söyleyen eski bir cam işçisi ise “İnsanlar buraya girdiklerinde emeklilik kesin diye bakardı. Fakat yıllar geçti bu değişti. Şimdi kimse bu şekilde bakamıyor. Fabrikaya sağlam bir şekilde giriyorsun ama sakat bir şekilde çıkıyorsun artık. Yıllar içinde şirket büyüdü ama işçisi küçüldü ve bugün ücretsiz izin dayatıldı. Kullanılan makinelere bile 15-20 günde bir bakım yapılıyor. Bizlerde sonuçta insanız 15-20 yıl çalışıp ilk günkü gibi kalmamızı nasıl bekliyorlar. Amaç belli, eski işçileri bir şekilde işten çıkarıp yerine genç ve ucuz işçi almak. Ama bizim bir mücadele geleneğimiz var, bunu kimse unutmasın. Bugün burada yapılan yarın diğer illerde yapılacak, bu saldırılara hep birlikte karşı koymalıyız. Biz şube olarak bugüne kadar çok şey yaptık yapmaya da devam ediyoruz. Kristal-İş Genel Merkezi bu zamana kadar eksik kaldı ve yaşanan süreci görmezden geldi. Baskımız sonucu 80 gün sonra adım atmak zorunda kaldı. Artık bu işin içine tüm gövdesiyle girmesi gerek” dedi.
Yaptığımız görüşme sonrası bize ulaşan işçiler ücretsiz izne gönderilen arkadaşlarının şubatın 22’sinde işbaşı yapacağını söyledi.