15 Şubat 2021 15:39

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Blinken ile görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Antony Blinken, Wikipedia | Mevlüt Çavuşoğlu, Fatih Aktaş/AA

Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price tarafından yapılan açıklamada, Çavuşoğlu ile Blinken arasındaki telefon görüşmesine dair "Bakan Blinken, demokratik kurumların, kucaklayıcı yönetimin ve insan haklarına saygının öneminin altını çizdi" ifadeleri yer aldı. Blinken'ın görüşmede "ABD ile Türkiye arasındaki uzun erimli ilişkinin ve terörizm karşısındaki ortak çıkarların önemini" vurguladığı belirtildi. Blinken'ın Türkiye'yi, "Rus S-400 sistemlerini kullanmamaya" çağırdığı belirtildi.

Garê'de 13 asker ve polisin cenazesinin bulunmasıyla ilgili baş sağlığı mesajı iletildiği belirtilen açıklamada "Bakan Blinken, Türk rehinelerin Kuzey Irak'ta öldürülmesine ilişkin baş sağlığı mesajını iletti ve ölümlerde PKK'li teröristlerin sorumluluk taşıdığı görüşünü teyit etti" ifadeleri yer aldı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise "Sayın Bakanımız, ABD Dışişleri Bakanını yeni görevi nedeniyle tebrik etmiştir. Yeni ABD yönetimiyle karşılıklı saygıya dayanan açık ve samimi bir diyalog geliştirme hususunda mutabık kalınmıştır. Görüşmede ikili ilişkiler tüm boyutlarıyla ele alınmış, bazı bölgesel meseleler ile FETÖ, PKK/PYD, terörizmle mücadele, S-400, Suriye, Doğu Akdeniz konularına da değinilmiştir. Görüşmede ABD tarafından son dönemde yapılan açıklamalardan duyduğumuz rahatsızlık da dile getirilmiştir. İki bakan önümüzdeki dönemde gündemdeki tüm konuları daha ayrıntılı bir şekilde görüşme konusunda mutabık kalmışlardır" denildi.

Çavuşoğlu-Blinken görüşmesi, ABD'nin yeni yönetimiyle bakanlar düzeyindeki ilk temas oldu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD'li iki bilim insanı: C vitamini ile çinko Kovid-19’la savaşta fayda sağlamıyor

SONRAKİ HABER

Türkiye'de son 24 saatte 7 bin 945 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa