16 Şubat 2021 01:04

Türkiye ile Norveç arasında "Oslo’daki duvar resmi" sorunu sürüyor

Türkiye’nin Oslo Büyükelçiliği, kentteki bir caddede yer alan, üzerinde Abdullah Öcalan'ın sözünün bulunduğu duvar resminin kaldırılması talebiyle Oslo Kent Meclisi üyelerine mektup gönderdi.

Fotoğraf: Mahmut Algünerhan/Evrensel

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Türkiye yönetimi, Norveç’ten bir süredir Oslo’da bulunan, üzerinde Abdullah Öcalan'ın sözünün yer aldığı duvar resminin kaldırılması talebinde bulunuyor. Türkiyeli yetkililer, son olarak Oslo Kent Meclisi üyelerine mektup göndererek resmin kaldırmasını istedi.

Tartışma konusu eser, Kürt Ressam Gelawesh Waledkhani'ye ait. Rosenkrantz Caddesi üzerindeki bir duvarda bulunan eserde Kürt kadınlarını simgeleyen figürler ve Abdullah Öcalan'ın “Kadın özgürlüğü olmadan bir toplum asla özgür olamaz” sözü yer alıyor. Türkiyeli yetkililer, resmin "terör propagandası" olduğu gerekçesiyle kaldırılmasını istiyor. Bu taleple son olarak Türkiye’nin Oslo Büyükelçiliği, Oslo Kent Meclisinin 59 üyesine uzun bir mektup gönderdi.

Türkiye daha önce de başvuruda bulunmuş ancak Oslo’daki bir kültür komitesi, duvar resminin kaldırılmasını kabul etmemişti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da daha önce Oslo Belediyesinin resme izin vermesine tepki göstermişti.

MECLİS, TALEBİ ÇARŞAMBA GÜNÜ DEĞERLENDİRECEK

Türkiye'nin Oslo Büyükelçiliği, mektubunda, Türkiye ile Norveç arasındaki ilişkilerin "gereksiz zedelenmemesi için" resmin kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

Oslo Kent Belediye Meclisi, 17 Şubat Çarşamba günü talebi yeniden değerlendirecek.

Sosyalist Sol Parti’den Oslo Kent Belediye Başkanı Olan Marianne Borgen, "Daha önce hiç böyle bir şey yaşamadım" diyerek mektuba tepki gösterdi.

İşçi Partisi’nden (AP) Andreas Halse ise Türkiye'ye "başka bir ülkede ifade özgürlüğünün peşine düşme" eleştirisi yöneltti.

Oslo Kent Belediye Meclisi Kültür ve Eğitim Komitesinin Başkanı olan Rødt (Kızıl Parti) üyesi Eivor Evenrud, Kültür Komitesin ret kararına dair 4 Şubat tarihli Aftenposten gazetesine yaptığı açıklamada bunun "sanat, ifade özgürlüğü ve demokrasiyi savunmak" olduğunu söylemişti.

Aftenposten gazetesi, Oslo Kent Belediye Meclisi üyeleriyle görüştüklerini ve Türkiye'nin talebinin destek görmediğini yazdı.

 

ÖNCEKİ HABER

Bursalı yazarlardan Boğaziçi öğrencilerine destek

SONRAKİ HABER

Fukuşima'daki 7,3'lük depremde 160 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa