16 Şubat 2021 08:55

Eğitim Sen: 1 Mart tarihini gözden geçirin, okulları gerekli önlemleri alarak açın

Eğitim Sen, 8. ve 12. sınıflarda yüz yüze eğitime geçileceği belirtilen 1 Mart tarihinin gözden geçirilmesini, önlemlerin eksiksiz biçimde alınarak ortaöğretimde yüz yüze eğitime geçilmesini istedi.

Eğitim Sen: 1 Mart tarihini gözden geçirin, okulları gerekli önlemleri alarak açın

Fotoğraf: Gamze Şimşek/DHA

Eğitim Sen, 1 Mart’ta da 8. ve 12. sınıflarda yüz yüze eğitime geçilmesi konusunda yaptığı açıklamada, “1 Mart tarihi yeniden gözden geçirilmeli, bir an önce eğitim emekçilerinin aşılanmasına başlanmalı, bu arada diğer bütün önlemler tam olarak alınarak ortaöğretimde de yüz yüze eğitime geçilmesi planlanmalıdır” denildi.

Kovid-19 salgını koşullarında okulların ve üniversitelerin sağlıklı ve güvenli bir biçimde yüz yüze eğitime açılması ve eğitimin sürdürülmesi için birbiriyle ilişkili üç önlemin alınması gerektiğini açıkladı. Bunların nüfusun tamamının hızlı ve yaygın bir biçimde aşılanması, okullarda sınıf mevcutlarının 20 öğrencinin altına düşürülmesi ve yeni eğitim emekçisi istihdamı sağlanarak başta küçük yaş grupları olmak üzere yüz yüze eğitimin başlatılması, eğitim emekçilerinin tamamının öğrenci yaş gruplarının doğurduğu risk faktörlerini dikkate alan bir planlama ile hızlı biçimde aşılanması ve sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanması olarak sıralandığı açıklamada, bu önlemlerin alınmasının ardından uzaktan öğretimin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmanın eğitim emekçilerinin, öğrencilerin ve velilerin temel isteği olduğu ifade edildi.

OKULLAR NEREDEYSE 1 YIL KAPALI KALDI

Salgında eğitim politikası geliştirme ve yönetme konusunda Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının açık ve şeffaf verilerle, somut kriterlere dayalı etkin bir strateji geliştiremediği belirtilen açıklamada, “UNESCO verilerine göre, 14 Aralık 2020 itibarıyla toplam 210 ülkeden 106’sında okullar tamamen açık, 43’ünde ise kısmen açık kalmışlardır. Başka bir kategoride 34 ülkede okullar ara tatilde, 27 ülkede ise okullar kapatılmıştır. Türkiye okulları kapalı olan ülkeler kategorisinin içinde yer almıştır. Kalabalık okullar, kalabalık sınıflar, ikili öğretim, birleştirilmiş sınıflar, aşırı merkeziyetçi bir yapı, okul içinde demokratik olmayan işleyiş nedeniyle olağanüstü koşullarda önlem alma kapasitesi sınırlı kalmış okul koşulları giderek otoriterleşen ve gerekli önlemleri alma konusunda isteksiz siyasal iktidarın iradesi ile birleşince okullar neredeyse bir yıl boyunca kapalı kalmıştır” denildi.

YOKSUL ÇOCUKLAR UZAKTAN EĞİTİMİ UZAKTAN İZLEDİ

Öte yandan bu dönemde okulların kapalı olduğu, milyonlarca öğrencinin ise uzaktan eğitime erişemediği ifade edilen açıklamada, sayıları giderek artan yoksul çocukların, toplumsal cinsiyet rollerine uygun olarak ev içi işlere yönlendirilen kız çocuklarının, özel gereksinimli çocukların, anadili farklı olan çocukların, mevsimlik işçi çocuklarının, göçmen çocukların uzaktan eğitimi “çok uzaktan” izlediği belirtildi.

Eğitim bileşenlerinin aşı takvimi düzenlenmeden, seyreltilmiş sınıf planlaması tamamlanmadan, Kovid-19 salgın koşullarına uygun ulaşım araçları konusundaki çalışmaların hangi düzeyde olduğu bilinmeden, öğretmen odaları çoğaltılmadan, 1 Mart’ta da 8. ve 12. sınıflarda yüz yüze eğitime geçileceği eleştirilen açıklamada, “1 Mart tarihi yeniden gözden geçirilmeli, bir an önce eğitim emekçilerinin aşılanmasına başlanmalı, bu arada diğer bütün önlemler tam olarak alınarak ortaöğretimde de yüz yüze eğitime geçilmesi planlanmalıdır” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et