16 Şubat 2021 11:02
Son Güncellenme Tarihi: 16 Şubat 2021 17:25

Kadıköy Belediyesi işçileri: Hakkımızı alana kadar grevimiz sürecek

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıkan Kadıköy Belediyesi işçileri, "Hak ettiğimizi alana kadar mücadelemiz devam edecek" diyor.

Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel

Paylaş

İstanbul Kadıköy Belediyesinde toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde belediye yönetiminin işçilerin taleplerini karşılamayıp düşük zam dayatmasına karşı Genel-İş üyesi 2 bin 300 işçi greve çıktı. Sefalet ücretini istemediklerini belirten işçiler “İnsanca bir yaşam için grevdeyiz" dedi.

Belediye işçilerinin grevi saat 00.01 sıralarında başladı. Geceye kadar süren TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca işçiler grev pankartını işyerlerine astı. Sabah saatlerinde ise çeşitli birimlerde çalışan işçiler belediye binası önünde bir araya geldi.

Belediye önünde açıklama yapan Genel-İş Anadolu Yakası 1 No'lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Yıldırım, “Hiçbir zaman kapı arkasından anlaşma yapmadık. Süreci işçilerle beraber yürüttük. Yine işçilerle beraber sonuçlandırmaya çalışıyoruz. Masada tıkanan yollar sebebiyle greve çıkmış bulunuyoruz” dedi.

DİĞER BELEDİYELERDE GÖRÜŞMELER DURDU

Greve başladıkları gün CHP’li belediyelerin kurduğu Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikasının (SODEMSEN) tüm belediyelerde toplu sözleşme görüşmelerini durdurduğunu vurgulayan Yıldırım, “Tüm Türkiye’de CHP’nin örgütlü olduğu tüm belediyelerde toplu sözleşme görüşmelerini durdurdular. Sebebi belli, haklı mücadelemizi bölmek, işçilerin mücadelesini engellemek istiyorlar. Bizim buradaki mücadelemiz diğer belediye işçilerine de örnek olacaktır, günün sonunda işçiler kazanacak” diye konuştu. Hiçbir baskının kendilerini TİS yolundan döndürmeyeceğini ifade eden Yıldırım, “Biz ülkedeki sendikal anlayışı, mücadele anlayışını değiştirmeye örnek olmaya adayız” dedi.

Belediye işçilerinin geçinemez duruma geldiğini söyleyen Yıldırım, “Bizi açlığa mahkum eden koşulları kabul etmiyoruz. Artık belediyeler bütçelerini belirlerken işçileri de göz önünde bulundurmak zorunda kalacak, işçilerin nasıl geçindiğini görmek zorundalar” diye konuştu.

"HAKLARIMIZI ALANA KADAR MÜCADELE SÜRECEK"

Açıklama sonrası gazetemize konuşan bina içinde çalışan bir işçi, “Tıkanan sürecin aşılabilmesi için burada toplandık. Uzun süren sözleşme sürecinde belediye taleplerimizi karşılamadı. Biz ne kadar masada çözmek istesek de belediye başkanı taleplerimizi karşılayamayacağını söyleyerek masadan kalktı” dedi.

Dış temizlik biriminde çalışan bir işçi de “Yaklaşık 8 aydır toplu sözleşme süreci devam ediyor, 80 tane maddemiz var, bunların 70'ini görüşebildik. Kalan maddeler ekonomik maddeler, işçileri en çok ilgilendiren, en çok ihtiyacının olduğu maddelerdir. İşçilerin geçim sıkıntısı çektiği bu dönemde ekonomik maddeler görüşülemedi” diye konuştu.

Belediyenin işçileri asgari ücrete razı etmeye çalıştığını söyleyen işçi, “Biz işçiler olarak bunu kabul etmiyoruz. İşçiler grevde, dirençli. Hak ettiğimizi alana kadar mücadelemiz devam edecek. Halkın belediyesinin kendi emekçisine sahip çıkması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

EMEP: KADIKÖY HALKINI DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ

Grev alanında bulunan Emek Partisi Kadıköy İlçe Başkanı Ali Hacıibrahimoğlu “Kadıköy Belediyesi işçileri dün gece yarısından itibaren greve çıktılar. Belediye işçilerinin hem demokratik hem sendikal hem de ekonomik anlamda bazı talepleri var. Sefalet ücretine hayır demek için greve çıktılar. Toplu iş sözleşmesi masasında Kadıköy Belediyesi ile yapılan tüm görüşmelere rağmen anlaşma sağlanamadı. Kadıköy Belediyesi, işçilerin taleplerini görmezden geldi. Bu nedenle işçiler greve gitmek zorunda kaldı” dedi.

Emek Partisi olarak Kadıköy Belediyesi işçilerinin yanında olduklarını belirten Ali Hacıibrahimoğlu, “Tüm Kadıköy halkını belediye işçilerine destek vermeye çağırıyoruz. Kadıköy Belediyesi işçilerinin bu talepleri tüm Türkiye işçi sınıfının talepleriyle birleşiyor” diye konuştu.

BELEDİYE NE ÖNERDİ, SENDİKA NE İSTİYOR?

Kadıköy Belediyesi yaptığı yazılı açıklamayla TİS görüşmelerinde yüzde 38 zam teklif ettiğini bunun da en düşük 4 bin 972 liraya denk geldiğini, ancak sendikanın bu zammı kabul etmediğini duyurdu.

Belediyenin açıklamasıyla ilgili Evrensel’e konuşan Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Arıkan “Bize gelen ücret teklifi 3 bin 200 lira oldu. Ancak bunun içerisinde Yüksek Hakem Kurulu tarafından bağıtlanan sözleşmeden sonra bizim aldığımız 380 liralık seyyanen zam oranı da var. Yani belediye bir önceki dönemki zammı, zaten elimizde olan zammı çıkarıp teklifi öyle yapıyor, üstüne zaten elimizde olan zammı dahil ediyor. Geçen sene aldığımız zam oranını çıkarsak 2 bin 820 lira kalıyor zaten” dedi.

Belediyenin açıkladığı rakama sözleşmedeki sosyal hakların da dahil edildiğini belirten Arıkan, “Sözleşmeyle aldığımız yan haklar. Yemek parası, yol parası, yakacak yardımı... Bunları dahil ediyorlar. 776 lira yemek parası. Bu işçinin evine götüreceği bir para değil ki. Yemek parası işçinin çalışırken karnını doyurmak için altığı para. 335 liralık yol parsını işçiler evlerine götüremiyor. Bunları bile topladığımızda 1111 lira gibi bir para yapıyor. Bunu bir kere o toplamdan düşmek gerekiyor. Ayrıca yakacak yardımı 30 lirayken 60 liraya çıkmış. Buradaki artışı yüzde 100 olarak ele alıp toplam hesaplamaya öyle dahil ediyorlar. İşçinin yevmiyesini konuşalım, yevmiyeye yüzde 38 zam mı yapılıyor, hayır” dedi.

Arıkan “Bizim talebimiz taban ücretlerin günlük net 170 lira olması ve ilk yıl ve ikinci yıl yüzde 19 zam yapılması. 90 gün ikramiye ve sorumluluk primlerinin de 10 liraya yükseltilmesi” ifadelerini kullandı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bahar dönemi için bazı üniversitelerde hibrit eğitim modeli kararı alındı

SONRAKİ HABER

Psikolog Doğan Cüceloğlu hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa