Sınava çalışmıyoruz sınav ücreti için çalışıyoruz
“Bu sınav öğrencilerin geleceği için yapılıyor. Buna rağmen söylenen bu fiyatlar öğrencileri düşünmedikleri anlamına geliyor.”
Kaynak: Pixabay
Mahmut SEREM
Berfin TÜRKMEN
Antep
ÖSYM bu yıl Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ücretine yüzde 29 zam yaparak oturum ücretini 70 liradan 90 liraya çıkardı. 2 milyonu aşkın gencin girdiği sınav ücretlerine her yıl sistematik olarak yapılan bu zamları Antep’te sınava hazırlanan arkadaşlarımızla konuştuk.
“SINAVA ÇALIŞACAĞIMA, SINAV PARASI İÇİN ÇALIŞIYORUM”
İlk olarak konuştuğumuz Mehmet Şirin İlhan Mesleki Teknik Anadolu Lisesi son sınıf öğrencisi. Bu yıl YKS’ye ilk defa girecek. Okumanın masraflı olduğuna sıkça vurgu yapan Mehmet Şirin, “ÖSYM'nin her yıl zam yaptığı sınav ücretleri kaldırılmalıdır. Bir devlet kurumunun sınav ücretinin çok olduğu halde 20 TL zam yapması hiç anlaşılır bir şey değil. Sınava çalışmak için test alamayan öğrenciler, sınava girmek için 180 lira para ödeyecek” diyerek yapılan zamma tepki gösteriyor.
Sınav ücretini ödemenin kendisini ekonomik olarak zorlayacağı söylüyor ve ekliyor “Çünkü bu parayı ödeyebilmem için abimin demirci atölyesinde çalışmam gerekiyor. Benim 4 iş gününden kesmem lazım ki sınav ücretini karşılayabileyim. Çünkü ben sınava çalışacağıma, sınav parası için çalışmak zorunda kalıyorum. Yapılan bu zamlar, eğitimin paralı olması yani okumanın bu kadar masraf haline gelmiş olması bazı aileleri çocuklarını okuldan almaya teşvik ediyor. Çocuklarını okutmak yerine fabrikalarda veya esnafın yanında çalıştırıyorlar. Okumanın bir yük olduğunu düşündükleri için çocuklarını okullardan alıyorlar. Oysa eğitim parasız olsa, sınav ücretleri olmasa bizler için okumak daha kolay olur.”
EĞİTİMİN DE ÜCRETSİZ OLMASINI İSTİYORUZ
Sınava bu yıl yeniden girecek olan Sude Önem ise dershaneye giderek YKS’ye gireceği günü bekleyenlerden. Sınav ücretini “fahiş fiyat” olarak nitelendiren Sude, “İki buçuk milyon öğrenciden aldıkları bu parayı adamakıllı bir şeyler uğruna harcadıklarını düşünmek istiyorum. Benim maddi durumum orta dereceli bu parayı hiç istemesem de ödeyebiliyorum fakat bu ülkede ailesinin ekonomik durumu çok kötü olanlar nasıl yapacaklar. Pandemi döneminde temel ihtiyaçlarını bile alamayan, sınava hazırlık öğrencileri varken bu fiyat ciddi anlamda yüksek” diyerek yapılan zamlara tepkisini gösteriyor. Bu sınavın geleceklerini belirlemek için yapıldığını ve yapılan bu zamlar ile şimdiden bazı öğrencilerin geleceğinin karartıldığına vurgu yapan Sude, “Bu sınav öğrencilerin geleceği için yapılıyor. Buna rağmen söylenen bu fiyatlar öğrencileri düşünmedikleri anlamına geliyor. Sınava giriş ücretlerini ilk defa öğrendiğimde çok şaşırmıştım ve bana tam anlamıyla fahiş bir fiyat gibi geldi. Geçen yıl virüsün yoğun olduğu dönemde milyonlarca kişi iç içe sınava girmek zorunda bırakılmıştık. Bu yıl da sınav ücretine ve iğneden ipliğe gelen zamlar ile geleceksizliğe terk ediliyoruz. Gençlerin geleceği ülkenin geleceği olduğu için sınavın ücretli olması bile saçmalıkken 20 liralık zam gereksizdir. Sınav girişlerin ücretsiz olmasını istediğimiz gibi eğitimin de ücretsiz olmasını istiyoruz” diyor.
“BİR DEVLET KİTAPÇIK PARASINI VE SINAV MASRAFLARINI KARŞILAYABİLECEK DURUMDA OLMALI”
Işıl Yeter ise ÖSYM’nin bir kamu kurumu olarak sınav ücreti almaması gerektiğini söyleyerek başlıyor söze. Çok zor şartlarda sınava hazırlanan arkadaşlarının olduğunu söyleyen Işıl, “Sınavların ücretli olması topluma yapılan bir sömürüye işarettir. Bir devlet kitapçık parasını ve sınav masraflarını karşılayabilecek durumda olmalı. Sonuçta bu toplumu devam ettirecek, kalkındıracak olan bu neslin gençleridir. Sınavların ücretli olması öğrenciler ve aileler açısından çok zor bir durum. Çünkü dar gelirli bir aile için sınava yatırılan bu miktar büyük bir tutar. Bu durumun sebebiyet verdiği ayrımcılık ortadan kaldırılmalı ve biz öğrencilere daha çok olanak sağlanmalıdır” diyerek tepkisini gösteriyor.
Yüksel Kıcıkoğlu da diğer arkadaşlar gibi sınav ücretini ödemekte zorlanacağını vurguluyor ve şöyle söylüyor: Milyonlarca kişi sınava giriyor ve ücreti ödeme konusunda sıkıntı çekiyoruz. Üstelik bir de her yıl bu ücrete zam yapılıyor. Bazı ailelerden 2 ya da 3 öğrenci aynı sınava giriyor. Ve bu durum ekonomik olarak aileyi çok zorluyor. Sınavlar ücretsiz olmalı bence.