17 Şubat 2021 06:35

İzmir Tabip Odası ve İZAHED: Aşılama süreleri yarım saate çıkarılmalı

İzmir Tabip Odası ve İzmir Aile Hekimleri Derneği, aşılama süresinin 5 dakikaya düşürülmesine tepki göstererek aşılama sürecinde daha iyi bir organizasyonun gerekli olduğunu vurguladı.

Fotoğraf: Can Erok/DHA

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
İzmir

Koronavirüs aşılamasında Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden alınan randevuların sürelerine ilişkin tartışmalar sürerken, Aile Sağlığı Merkezlerindeki performansa dayalı sistemde çalışılması ve personel eksikliğinin yarattığı sorunlar da devam ediyor.

İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED) Başkanı aşı merkezlerine ihtiyacı vurgularken İzmir Tabip Odası Başkanı da bir bütün olarak sürecin şeffaf yürütülmediğine ve organizasyon eksiliğine dikkat çekti.

“70 MİLYON DOZ NEREDEN SAĞLANACAK?​”

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, Sağlık Bakanlığının açıklamalarının net olmadığını söyleyerek “Süreç yeterince şeffaf yürütülmüyor. Aşı siparişleri ne zaman gelecek, toplum bağışıklığı için gereken 120 milyonun 70 milyonu nereden sağlanacak" diye sordu.

İzmir’de son günlerde aşılama hızında artış olduğunu ancak organizasyonda problemler olduğunu belirten Çamlı, “Vatandaş aşılarına geçildikten sonra önemli kısmı Aile Sağlığı Merkezlerinde yapılmaya başladı. Ama onların başka görevleri de var. Randevuları aile sağlığı hekimleri kendileri oluşturuyordu ve öte yandan aşıda olası bir yan etki için başlangıçta yarım saat denilmişti, sonra 15 dakika denildi. Yani 15 dakika gözlemde tutulmalı. Ama sağlık bakanlığı hafta sonu otomatik 5 dakikada bir aşı randevusu verdi. Hastalardaki yoğunluğa da baktığımızda artış oldu” dedi.

“AŞILA VE 182 GİBİ PROGRAMLAR CİDDİ DESTEKLENMELİ"

Birçok aile sağlığı merkezinin bu yoğunluğu için fiziki koşullarının da uygun olmadığını ifade eden Çamlı, “5 dakikada 1 aşı, ciddi bir kaotik durum yarattı. 10 dakikaya bile inse de yeterli değil. Siz 15 dakika hastayı bekletecekseniz eğer, bu sürenin açılması uygun olabilir” dedi.

Ayrıca randevu verme işinin aile merkezlerinin hekimlerinin kendi kontrolünde, dolayısıyla kendi yoğunluklarına göre olmasının daha iyi olacağını söyleyen Çamlı, “Ama burada da aşı tedarikinde bir takım sorunlar oluşuyor. Ayrıca AŞILA programı da çöküyor. Bu da aşılama sürecini yavaşlatıyor. Keza 182 de 2 gündür İzmir’de çökmüş durumda. Bu da ciddi problemlere yol açıyor. Bu tür programların Bakanlık tarafından ciddi desteklenmesi lazım. Aşılama sürecinde daha iyi organizasyonu gerekiyor” diye konuştu.

“AŞILAMA MERKEZLERİ AÇILSIN”

İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Birol Kocaman da aşılama sürecinin geçtiğimiz haftaya kadar iyi gittiğini ancak 65 yaş aşılamanın başlamasıyla yoğunluğunun arttığını söyledi.

Kocaman, “Hastanelerdeki randevular da dolu olduğu için ASM’lere yığılma arttı. Bakanlık da geçtiğimiz cuma bir ara randevuları 5 dakikada 2'ye çekti. Orada randevu alanlar da iptal olmadığı için pazartesiden itibaren ASM önlerinde yığılmalar oldu. Bu hem bulaş riskini artırıyor hem de çalışma şartlarımızı zorlaştırıyor” dedi.

10 dakikada bir aşılamanın da zor olduğunu belirten Kocaman, “Bakanlığın kendi aşılama talimatında hastalar tek tek içeri alınacak, bilgilendirilecek, aşı yapılacak sonra 15 dakika gözlemde kalacak. Oysa bu bile yetersiz bir süre. Yarım saatte bir olmalı ama bu kadar da yavaşlarsak aşılar yetişmez. Biz de şunu söylüyoruz, ASM’lerle beraber aşılama merkezleri de oluşturulsun. Örneğin kullanılmayan okullar var, spor salonları… Buraları aşılama merkezlerine çevrilse bir yandan oradan bir yandan hastanelerden ve ASM’lerden yapılabilse çok daha hızlı toplumsal bağışıklama yapılabilirdi” diye konuştu.

“PERFORMANSA DAYALI SİSTEM PANDEMİ BİTENE KADAR KALDIRILSIN”

Ayrıca var olan sorunları da yineleyen Kocaman, “Performansa dayalı bir çalışma sistemimiz var. Negatif performans… Bebek izlem, gebe izlem gibi. En azından pandemi sürecinde performansa tabii işlemlerimizin ertelenmeli ya da pandemi bitene kadar kaldırılmalı. Çünkü aşılamayla birlikte maalesef zamanımız azaldı. Performansa tabii hastaların randevularını ayarlamakta zorlanıyoruz. Bebek izlem, gebe izlem gibi izlemler üzerinde performansa dayalı olanların performansı kaldırılsın. Biz bu hastalara yine hizmet verelim ama en azından performans kaygımız olmazsa daha rahat oluruz” dedi.

“AİLE SAĞLIĞI ÇALIŞANI EKSİKLİĞİ GİDERİLMELİ”

Diğer bir sorunun ise personel eksikliğini olduğunu ekleyen Kocaman, “İzmir’de yüzde 13 kadar aile sağlığı çalışanı eksiğimiz var. Aşılama sürecinde en çok gerekli olan personel bunlar ama olmayınca bir aile çalışanı iki işi yapmış oluyor. Hem bebek izlem, gebe izlem, kanser taramaları hem de aşı derken bir sürü işlem ve yetişemiyoruz. Aile sağlığı çalışanı eksikliği kesinlikle giderilmeli” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Müjdat Gezen ve Metin Akpınar'a Cumhurbaşkanı'na hakaretten 4 yıl 8 ay hapis istendi

SONRAKİ HABER

AİHM Afgan sivillerinin öldürülmesinde Almanya’yı akladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa