17 Şubat 2021 08:05

Birleşik Krallık'ta "aşı yoksa iş yok" tartışması

Şirketlerin işe alımlarda veya mevcut çalışanların sözleşmelerinin yenilenmesi sırasında "aşı pasaportu" koşulunu öne sürebilecekleri gündemde.

Fotoğraf: Macau Photo Agency/Unsplash

Paylaş

Özden DİNÇ
Londra

Birleşik Krallık’ta "aşı yoksa iş yok" tartışması gündemde.  

Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı bağışıklık sağlaması amacıyla yapılan aşılar, Birleşik Krallık’ta mecburi değil ancak şirketlerin ilerleyen dönemde işe alımlarda veya mevcut çalışanların sözleşmelerinin yenilenmesi sırasında “aşı pasaportu” koşulunu öne sürmeleri aşıyı fiilen zorunlu kılabilir.

Daha önce yaptığı açıklamalarda hükümetin “aşı pasaportu” gibi bir planının olmadığını belirten İngiltere’nin aşılamadan sorumlu Bakanı Nadhim Zahawi, salı günü BBC’ye yaptığı açıklamada bazı şirketlerin işe alımlarda aşı şartı konusunda kendi planlarına göre hareket edebileceğini söyledi.

Halihazırda pek çok şirketin, ayrımcılık suçlamalarına maruz kalmadan iş kontratlarına aşı koşulu eklemenin hukuki yollarını aradığı ifade ediliyor. Bu yöndeki uygulamaların planlanan takvim uyarınca ülke genelinde yetişkinlerin aşılanması tamamlandıktan sonra çok yaygınlık kazanabileceği belirtiliyor.

Koronavirüs aşısını zorunlu hale getirecek uygulamaların hukuken tartışmalı sonuçları olacağını belirten yorumcular, yine de sağlık personeli ya da bakımevi çalışanları gibi riskli sayılan bazı meslek grupları için aşılanmış olma şartı aranabileceğini ifade ediyorlar.

Gazeteci John Martin Stapleton, BBC’de katıldığı The Papers programında, aşıyı zorunlu kılacak bu gibi uygulamaların sağlık koşulları sebebiyle aşı olamayacak ya da dini inançları gereği aşıyı olmayacak kişiler açısından ayrımcılığa yol açma ihtimalini yüksek bulduğunu ve ilerleyen günlerde sendikaların itirazlarını yüksek sesle dile getireceğini tahmin ettiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Resmi rakamlara göre bile iki buçuk milyon öğrenci EBA’ya erişemiyor

SONRAKİ HABER

Dersim'de 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa