17 Şubat 2021 23:05

KOÜ öğrencileri: Sistem gelecek kaygısı ve umutsuzluktan başka bir şey vadetmiyor

Kentte artan genç intihar vakalarını konuştuğumuz KOÜ öğrencileri, iktidarın gençlerin sorunlarına çözüm üretmediğini belirterek “Sistem gençlere gelecek kaygısı ve ve umutsuzluk vadediyor" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cansu DERİN
Kocaeli

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileriyle son dönemde Kocaeli’de artan genç intiharları ve gençliğin gelecek kaygılarına dair konuştuk. Öğrenciler iktidarın gençlerin sorunlarına ilişkin çözüm üretmediğini belirterek “Sistem gençlere bolca gelecek kaygısı ve geçim sıkıntısından başka bir şey vadetmiyor” dedi.

İletişim Fakültesinden Onur, geleceğe dair ümitsizlik ve bilemediğimiz psikolojik nedenlerle intiharın açıklanamayacağını belirterek; “Bunu sadece siyasal ve ekonomik nedenlere de bağlamamak gerek bence daha ileri bir nokta. Canına kıymak bir insanın kendi hayatında yapabileceği en zor şeydir. Ama ekonomik problemler gençliği bir noktada bu çıkmaza sürükleyebiliyor” dedi.

İktidarın gençlerin sorunlarına çözüm üretme noktasındaki tutumu ile ilgili soruya ise Onur’un cevabı şu oldu; “Hayır gençlerin sorunlarına hükümet değinmiyor, çözüm de üretmiyor. Gündeme başka meseleler getirerek bu sorunları kapatmaya çalışıyor. İntiharları engelleme noktasında da gençlere bir gelecek vadederek, yaşam standartlarını yükselterek engel olunabileceğini düşünüyorum.”

"FIRSATIM OLURSA ÜLKEDEN GİTMEK İSTİYORUM"

Genç intiharların temel sebebinin ekonomik kaygılardan da öte olduğunu söyleyen Onur “Ekonomi ve sistem gençlere pek bir şey vadetmiyor, önümüze zorluklar çıkarıyor bu bir gerçeklik. Ama intiharları tek bir sebebe de bağlayamayız. Refah seviyesinin yüksek olduğu ülkelerde bile intihar oranları azımsanmayacak seviye de bunun için toplumsal bir inceleme yapılmalı” diye konuştu.

Gelecek kaygısı yaşadığını, özellikle iş bulmada zorlanacağını düşünen Onur şu ifadeleri kullandı; “Hayatımın birinin iki dudağı arasında olmasını düşünmek beni rahatsız ediyor. Kötü şartlarda çalışma durumuyla karşı karşıya kalacağım hissiyatı da ayrıca tedirginlik yaratıyor. Fırsatım olursa ülkeden gitmek istiyorum.”

"GENÇLER İŞ BULAMIYOR, KALİTELİ YAŞAM SÜRDÜREMİYOR"

İletişim Fakültesi öğrencilerinden Seçil intiharlarda pandemiyle birlikte şiddetini arttıran ekonomik krizin de etkisinin olduğunu vurgulayarak; “Normal şartlarda bile ekonomik sıkıntı çeken gençler pandemi ile kısıtlamalarda az olan gelirini de kaybetti. Üniversite mezunu hatta birden fazla üniversite okuyan gençler bile işsiz kalıyor. Zamlar almış başını giderken gençler iş bulamıyor, kaliteli bir yaşam süremiyorlar. Bu ekonomik sorunlar beraberinde psikolojik sorunlara da kapı aralıyor” diyerek düşüncelerini paylaştı.

İntiharların önüne iş imkanı yaratılması ile geçilebileceğini söyleyen Seçil şöyle devam etti; “Aslında ülkede haklıya hakkını verseler bu intihar oranları azalır. Gençlere iş bulma, ekonomik istihdam sağlama üzerine bir anlayış geliştirilmeli, torpille iş verme kaldırılmalı.”

Ekonomi ve sistemin gençlere zorluklar ifade ettiğini söyleyen Seçil; “Bu sistem aslında bolca gelecek kaygısı ve geçim sıkıntısı vadediyor bizlere. İş bulabilecek miyim stresi yüklüyor omuzlarıma. Hayatı boyunca çalışıp şanslıysa sadece ev ve araba alabilecek kadarını vadediyor. Sistemin çarkları gençlerin geleceklerini garanti altına almak için dönmüyor” dedi.

İş bulabilme konusunda önünü göremediğini söyleyen Seçil şunları söyledi; “Kendimi geliştirmek için elimden geleni yapıyorum, işimde başarılı olabileceğime de inanıyorum ancak iş bulabileceğime bulsam da iyi bir iş olacağına dair inancım pek yok. Herkesin kendi eşini dostunu koruyup kolladığı bu dönemde bireyin ne kadar işinde uzman olduğunun öneminin olmadığını düşünüyorum” dedi.

"HÜKÜMET VE SİSTEM SORUNLARIMIZA ÇARE ÜRETMİYOR"

İletişim Fakültesi Öğrencisi Ayça diğer öğrencilerden çok farklı düşünmüyor, Ayça da intiharların artmasında ekonomik sorunların belirleyici olduğunu şu sözlerle ifade etti “Gençlerin ekonomik nedenlerden dolayı intihar etmesi şu an ülke ekonomisine baktığımızda maalesef bir gerçeklik. Bugün ülkede orta sınıf kalmadı ya zenginsin ya fakir. Tüm temel ihtiyaçlar müthiş derecede zamlandı, insanlar artık özellikle de asgari ücretle yaşayan insanlar ve biz gençler ekonomik sıkıntılar çekmekteyiz. Gençlerin çoğu temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyor.”

İntiharların önüne geçmek için çok fazla alternatif üretilebileceğini ifade eden Ayça; “Ama bence işsizlik burada belirleyici bir etken. Çok fazla üniversite ve bölüm açılmamalı binlerce öğrenci aynı anda mezun oluyor ve ezici çoğunluğu işe giremediği için ekonomik problemler baş gösteriyor. Bir noktada bu da gençleri intiharlara sürüklüyor’ dedi.

Sistemin gençlere gelecek vadetmediğini, bununla birlikte gelecek kaygısının arttığını söyleyen Ayça son olarak şunları söyledi; “Hükümet ve sistem sorunlarımıza çare üretmiyor, bizleri görmezden geliyorlar bunu görebiliyoruz. Bir başka sorun da okuduğumuz mesleği ileride yapabilecek miyiz, yoksa işsizler kervanına mı katılacağız ikilemi var. Benim de gelecek kaygım var şu an öğrenci olan herkes gibi. Çünkü ekonomi kötü ve biz mezun olunca ülkenin hali nasıl olacak onu da bilemiyoruz yani açıkçası önümüzü göremiyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

Gebze'den bir işçi yazdı: Ekmeğimizin hamuru alın terimizdir

SONRAKİ HABER

Harb-İş üyesi işçiler: Sendikacıların kendilerine yaptıkları oranda zam istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa