Van’da tutuklanan gazetecilerin avukatları: Suç bulamayınca yorum yapmışlar
Van’da 5 gazeteci hakkında “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla hazırlanan iddianameyi değerlendiren gazetecilerin avukatları “Suç bulunmayınca tamamen yoruma dayalı davranılmıştır” dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Van’da iki köylünün helikopterden atıldığı iddialarını haberleştiren 4’ü tutuklu 5 gazeteci hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla hazırlanan iddianamede somut bir delilin bulunmadığını belirten avukatlar, “Suç bulunmayınca tamamen yoruma dayalı davranılmıştır” dedi. Gazetecilerin avukatlarından Ekin Yeter ve Barış Oflas, müvekkilleri hakkında hazırlanan iddianameyi değerlendirdi.
YETER: SOMUT DELİL YOK
MA’da yer alan habere göre; uzun bir sürenin ardından iddianamenin hazırlandığına dikkati çeken Av. Ekin Yeter, gazetecilere yöneltilen iddialara ilişkin somut bir delilin dosyada bulunmadığını aktardı. Dosyadaki delillere bakıldığında “Gözaltı aşamasından farklı olarak dosya kapsamına somut delil sunulmadığını” ifade eden Yeter, dosyada suç unsuru olmadığını söyledi. Yeter, “Muhabirlerin haber kaynakları ile yaptıkları görüşmeler, haber içerikleri ile alakalı aldıkları notlar, bilgisayarlarından çıkan haber içerikleri suç unsuru gibi değerlendirilmekte. Birbirleri ile yaptıkları basın faaliyetleriyle alakalı görüşmeler örgütsel hiyerarşi dahilinde talimat ve rapor verme şeklinde yansıtılmaktadır” dedi.
GAZETECİLERE ‘TERÖRİST’ UYARISI
Söz konusu “deliller” ile binlerce gazetecinin “terörist” damgası yeme riski ile karşı karşıya olduğuna işaret eden Yeter, “Van büro muhabirlerinin alacağı herhangi bir mahkumiyet, geniş bir tesir alanına sahiptir. Hukuki güvenlik ilkesi, düşünce ve ifade özgürlüğü yerle yeksan edilmekte. Tüm basın kuruluşlarının ve insan hakları alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin muhabirlere sahip çıkması gerekmekte” çağrısı yaptı.
OFLAS: İTİRAZ SÜRECEK
Gazetecilerin faaliyetleri ve yaptıkları haberler üzerinden böylesi bir değerlendirmeye tabi tutulmasıyla “Haber yapma özgürlüğü ile masumiyet karinesinin yok sayıldığını” dile getiren Av. Barış Oflas ise “Temelsiz iddialarla düzenlenen iddianamede düşünce ve basın hürriyetine ilişkin taleplerimiz dikkate alınmamış, müvekkillerimizin lehine sunduğumuz delillere değinilmemiştir” diye kaydetti.
İddianamenin “spor ve magazinsel haberleri” kısmına da değinen Oflas, “İddianamede gazetecilerin yapmış olduğu kültür, yaşam, kadın ve diğer haber dallarına değinilmemiştir. İddianamede suç bulunmayınca tamamen yoruma dayalı davranılmıştır. Gazetecilerin bir an önce serbest bırakılması gerekir” dedi.
CFWIJ’DEN ‘GAZETECİLERİ SERBEST BIRAKIN’ ÇAĞRISI
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), Van’da tutuklanan gazeteciler hakkında hazırlanan iddianameye ilişkin yazılı açıklama yaptı. İddianamenin “kınandığı” açıklamada, gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yapıldı. Gazeteciliğin suç olmadığının vurgulandığı açıklamada, “Tutuklama ve diğer yöntemlerle gazetecilere karşı uygulanan sindirme politikalarının, Türkiye’de var olan basın özgürlüğüne yönelik bir saldırı olduğunun kanaatindeyiz. Meslektaşlarımız Şehriban Abi ile Nazan Sala’nın gerçeği ortaya çıkarmak amacıyla gazetecilik görevlerini yerine getirdiğinin ve suç işlemediklerinin bilincindeyiz” ifadelerine yer verildi.
NE OLMUŞTU?
Van’da iki vatandaşın helikopterden atıldığı iddialarını haberleştirdikten sonra 9 Ekim 2020 tarihinde tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) Muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur, Jinnews Muhabiri Şehriban Abi, Gazeteci Nazan Sala ile tutuksuz yargılanan MA Muhabiri Zeynep Durgut hakkında iddianame hazırlandı. Van 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, gazetecilerin “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla cezalandırılması talep edildi.
İddianamede, gazetecilerin haber kaynaklarıyla yaptıkları görüşmeler ve haberleri suçlama konusu yapılarak, “Spor ve magazin haberleri yapmamak” ise “örgüt talimatı” için delil sayıldı. Gazeteciler hakkında açılan davanın ilk duruşması 2 Nisan’da görülecek. (MEDYA SERVİSİ)