Eğitim Sen: Salgında çocuklar için eğitim hakkı yaşama geçirilmedi
Eğitim Sen, okulların gerekli önlemler alınarak açılması gerektiğini belirtti. Açıklamada salgın döneminde çocukların eğitim hakkından mahrum kaldığı vurgulandı.
Fotoğraf: Evrensel
Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, okulların gerekli önlemler alınarak açılması gerektiğini vurguladı. Salgında Milli Eğitim Bakanlığının ve Sağlık Bakanlığının açık ve şeffaf veriler ve somut kriterlere dayalı etkin bir strateji geliştirmediklerini belirten Kurul, “Sayıları giderek artan yoksul çocuklar, toplumsal cinsiyet rollerine uygun olarak ev içi işlere yönlendirilen kız çocukları, özel gereksinimli çocuklar, anadili farklı olan çocuklar, mevsimlik işçi çocukları, göçmen çocuklar uzaktan eğitimi çok uzaktan izlediler. Çocuklar için eğitim hakkı yaşama geçirilmedi” dedi.
"ÜÇ TEMEL ÖNLEM GEREKLİ"
Sendika genel merkezinde yapılan basın açıklamasında konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul , Kovid-19 salgını koşullarında okulların ve üniversitelerin sağlıklı ve güvenli bir biçimde yüz yüze eğitime açılması ve eğitimin sürdürülmesi için birbiri ile ilişkili üç önlemin alınmasını gerekli olduğunu belirtti.
İlk olarak toplumun sağlığı için nüfusun tamamının hızlı ve yaygın bir biçimde aşılanması gerektiğinin söyleyen Kurul, “İkincisi okullarda sınıf mevcutlarının 20 öğrencinin altına düşürülmesi ve yeni eğitim emekçisi istihdamı sağlanarak başta küçük yaş grupları olmak üzere yüz yüze eğitimin başlatılmasıdır. Okul bileşenlerinin okulda önlem alma kapasitesini de geliştirerek çocukların eğitim hakkından yararlanması sağlanmalıdır. Üçüncüsü, eğitim emekçilerinin tamamının öğrenci yaş gruplarının doğurduğu risk faktörlerini dikkate alan bir planlama ile hızlı biçimde aşılanması ve sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanmasıdır. Bu bağlamda belirtmek isteriz ki sayılan önlemlerin alınmasının ardından sağlıklı bir çalışma ve eğitim ortamında yüz yüze eğitime başlayabilmek, uzaktan öğretimin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak eğitim emekçilerinin, öğrencilerin ve velilerimizin temel isteğidir” dedi
Salgında eğitim politikası geliştirme ve yönetme konusunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın ve Sağlık Bakanlığı’nın açık ve şeffaf veriler ve somut kriterlere dayalı etkin bir strateji geliştirmediklerini vurgulayan Kurul, “UNESCO verilerine göre, 14 Aralık 2020 itibarıyla toplam 210 ülkeden 106'sında okullar tamamen açık, 43'ünde ise kısmen açık kalmışlardır. Başka bir kategoride 34 ülkede okullar ara tatilde, 27 ülkede ise okullar kapatılmıştır. Türkiye okulları kapalı olan ülkeler kategorisinin içinde yer almıştır” dedi. Okulların kapalı olduğu, milyonlarca öğrencinin ise uzaktan eğitime erişemediği bir yıllık süreçte yoksul çocuk sayılarının giderek arttığını, toplumsal cinsiyet rollerine uygun olarak ev içi işlere yönlendirilen kız çocuklarının olduğunu, özel gereksinimli, anadili farklı olan, mevsimlik işçi göçmen çocukların hepsinin uzaktan eğitimi çok uzaktan izlediklerini belirten Kurul, çocuklar için eğitim hakkı yaşama geçirilmediğini söyledi.
"TAŞIMALI SİSTEME DAİR ÖNLEM ALINMADI"
Açılan köy okullarının taşımalı sistemden dolayı merkezileşmiş, her biri ayrı taşıma merkezli köy okulları olduğunu belirten Kurul, “ Öğrenciler önceden olduğu gibi taşımalı eğitimin yarattığı sorunlarla karşı karşıya kalacaklar. MEB, ne yüzlerce kilometre giden öğretmenlerin ne de çocukların taşınması konusunda herhangi bir ek önlem açıklamıştır” dedi.
"AŞI KONUSUNDA PLANLAMA ORTAYA KONMADI"
Milli Eğitim Bakanlığı aşı konusunda bir planlama ortaya koymadığını söyleyen Kurul, “Salgının başlamasının üzerinden neredeyse bir yıl geçmesine rağmen okullarda gerekli tedbirleri almamış, 2021 MEB bütçesi de Kovid-19 salgını görmezden gelinerek hazırlanmıştır. Kulağa hoş gelen demeçler yerine salgın yönetiminde şeffaflığa odaklanması gereken MEB yöneticileri, genel geçer sözler söyleyerek kamuoyunu oyalama yolunu seçmiştir. MEB yöneticileri, okullarda alınması gereken önlemlerin hangi gerekçelerle neden yaşama geçirilmediği konusunda kamuoyuna bir açıklama yapmak zorundadır” dedi.
"1 MART TARİHİ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLSİN"
Eğitim bileşenlerinin aşı takvimi düzenlenmeden, seyreltilmiş sınıf planlaması tamamlanmadan, maske ve hijyen malzemeleri konusunda kamuoyuna yeterli bilgi verilmeden, Kovid-19 salgın koşullarına uygun ulaşım araçları konusundaki çalışmaların hangi düzeyde olduğu bilinmeden, öğretmen odaları çoğaltılmadan, 1 Mart'ta da 8. ve 12. sınıflarda yüz yüze eğitime geçileceği açıklandığını belirten Kurul, “1 Mart tarihi yeniden gözden geçirilmeli, bir an önce eğitim emekçilerinin aşılanmasına başlanmalı, bu arada diğer bütün önlemler tam olarak alınarak ortaöğretimde de yüz yüze eğitime geçilmesi planlanmalıdır” dedi
Gereken tüm önlemlerin bir an önce alınmasını talep eden Kurul, “Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak, salgında eğitim ve sağlık yönetimi süreçlerini gerek MEB düzeyinde gerekse okul, ilçe ve il düzeyinde izleyeceğiz. Sayıları milyonları bulan eğitim bileşenlerini, sahadan edindiğimiz verilerle bilgilendirmeye ve siyasal iktidarı uyarmaya devam edeceğiz. Kamusal, bilimsel, parasız, laik, cinsiyet eşitlikçi, demokratik, anadilinde eğitimi hep birlikte inşa edeceğiz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
EĞİTİM SEN İZMİR ŞUBELERİ: ÖNLEMLER ALINARAK YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇİLMELİ
Eğitim Sen İzmir Şubeleri okulların açılmasına dair değerlendirmelerde bulunarak Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube binasında basın açıklaması gerçekleştirdi.
Açıklamada konuşan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Eğitim Sen İzmir 6 No’lu Şube Başkanı Bülent Karakaş, gerekli önlemlerin alınmasıyla yüz yüze eğitime geçilmesi gerektiğini belirtti. (İzmir/EVRENSEL)