18 Şubat 2021 23:10

Fabrikada işçiler Garê operasyonunu tartışıyor

"Bu insanlar 6 yıldır orada ve kimsenin haberi yok mu yani? Hiçbir yerde yazılmadı, çizilmedi. İnsanlar ölmese bir 6 yıl daha haberimiz olmayacaktı.”

Fotoğraf: Pexels

Paylaş

İzmir’den bir işçi

Merhaba Evrensel okuru arkadaşlar. Ben de pek çoğunuz gibi bir fabrika işçisiyim. Hepimizin yaşadığı yerlerde, çalıştığı işyerlerinde ya da okuduğu okullarda ülkeyi etkileyen her olay öyle ya da böyle bir şekli ile tartışılıyor. Bu tartışmalar çok uzun zamandır iktidar partisinin ağzından oluyor ki anlaşılabilir bir durum bu.

Ama özellikle asgari ücret, zamlar, pandeminin etkilerine karşı özellikle işçilerin açıkta bırakılması gibi durumlarda işçilerin, siyasi görüş, parti farklılıkları gibi ayrımları ortadan kaldırarak ağız birliği etmişçesine bu ayrımları ortadan kaldırdığına, “tek bir ağızdan” söylenir gibi aynı şeyleri farklı şekillerde ifade ettiğine tanık oluyorum.

Haftanın ilk çay molasında da buna benzer bir sohbete tanık oldum. Garê bölgesinde 13 insanımızın yaşamını yitirmesi ile sonuçlanan operasyon tartışılmaya başlamıştı. Bugüne kadar PKK ile ilgili olan pek çok tartışmada AKP’li işçi ile CHP’li işçinin arasındaki tek fark iki tarafında birbirini PKK’li olmakla itham etmesi olunca ben de barış, kardeşlik, eşit haklar temelinde bir ülkeyi kurmaktan bahsederdim. Bu sefer de öyle olacağını düşünmekle hata yapmışım, sonradan anladım.

İşçilerden ortaya atılan ilk soru, “6 yıldır bu insanlara ekmek su vermişler, neden şimdi öldürdüler ki?​” oldu. Bir başka işçi ise “Öldürdüklerini ne biliyoruz ki, uçaklar bölgeyi bombalarken oldu diyenler de var” diyerek diğer işçi arkadaşlarına sosyal medyada paylaşılan yazıları gösterdi.

İşçilerin arasındaki sohbet şu şekilde devam ediyor: “Ya söylemeye dilim varmıyor ama bu insanlar 6 yıldır orada ve kimsenin haberi yok mu yani? Hiçbir yerde yazılmadı, çizilmedi. İnsanlar ölmese bir 6 yıl daha haberimiz olmayacaktı. İnsanın aklına geliyor işte bu insanların ölmesinden kimin çıkarı var? Sen 6 yıl insanların orada değilmiş gibi davran hiçbir şey yapma ölünce de ‘Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak’ de.”

“Abi aslında yazıldı, gazetelerde ama her gazete yazmadı tabii. İşte ufak gazeteler yazdı anla yani. CHP’li vekil de 6 defa Meclise sormuş bu insanlar nerede diye. Hatta mektuplarını göstermiş herkese. Ama işin aslı yine de senin dediğin gibi canlısı kârlı olmadı ama şimdi vefatından kâr elde etmeye çalışıyorlar.” 

Bütün bu tartışmalar hem çay hem de yemek molamızda bu şekilde sürdü. Kürt sorunu gibi özellikle işçilerin en geri milliyetçilik duygularının kaşındığı, hassas olduğu bir konuda iktidara güvenin kalmadığı, terörist olarak damgalanmanın çok kolaylaştığı bugünlerde terörist damgası yemeyi göze alıp iktidara ters düşeceğini bilerek gerçekleri öğrenmek istemesinde ısrarcı olması, biz Evrensel okurlarına daha fazla yük ve sorumluluk yüklüyor diye düşünüyorum. Hiçbir işçinin “Bu insanlar ne zaman kaçırılmış hiç haberimiz olmadı” dememesi için, “Hiç kimse hiçbir şey yapmadı mı?​” sorusunun cevabını zamanında öğrenmesi için daha güçlü ve kalabalık olmamız gerekiyor. Saygılarımla...

ÖNCEKİ HABER

Eskişehir’de Sulama Birliği yüzlerce çiftçiye kullanmadığı suyun faturasını gönderdi

SONRAKİ HABER

CHP'li Emir: Aşılar gelmeden sözleşme bedelinin tamamı ödendi mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa