18 Şubat 2021 15:15

Donbass’ta yabancı paralı askerlerin hareketliliği artıyor

Donbass’ın Ukrayna kontrolündeki bölgelerinde, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri (VSU) bünyesindeki yabancı askerlerin etkinliklerinin son haftalarda gözle görülür derecede arttığı belirtiliyor.

Fotoğraf: ritmeurasia.org

Paylaş

Okay DEPREM

Ukrayna’nın doğusundaki Donbass’ta 2014’te patlak veren savaşın başından itibaren gerek Ukrayna tarafında gerekse bağımsızlık yanlısı milislerin saflarında yer alan yabancı savaşçılar genel olarak bilinen bir gerçekti.

Ukrayna cephesinde daha çok Batılı ülkelerden gönderilen rütbeliler ve uzmanlar görev yaparken, cephe hattının diğer tarafını teşkil eden cumhuriyetlerde (Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri) ise daha çok, ciddi bir askeri eğitimi olmayan ve büyük ölçüde gönüllülük esasında bölgeye gelen yabancı devlet vatandaşları savaşıyorlardı.

Birkaç yüz kilometrelik cephe hattının baştan beri tansiyonu en yüksek kısımlarını oluşturan; DNR ile halen Ukrayna’nın kontrolü altında bulunan eski Donetsk İli’nin geri kalan bölümü arasındaki tampon bölgede ise son zamanlarda yabancı savaşçıların hareketliliğinin arttığı gelen haberler arasında.

Bölgede yaşayan yerli halktan pek çok kişinin farklı kaynaklara aktardıkları ile çeşitli internet sitelerinde yaptıkları paylaşımlar ve düştükleri notlarda, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri (VSU) bünyesindeki yabancı askerlerin etkinliklerinin son haftalarda gözle görülür derecede arttığı belirtiliyor. 

GRİ BÖLGEDE PARALI AMERİKAN ASKERLERİ

“Gri Bölge” adı verilen ve kilometrelerce genişliği bulunan “tarafsız” tampon sahanın Ukrayna güçlerinin fiili kontrolünde kalan yerleşim birimlerinde, son dönemde sahada bilhassa Amerikalıların varlığı dikkat çekiyor.

Örneğin, Donetsk şehrinin batı yönünde banliyölerinden hemen sonra yer alan Maryinka Kasabası’nın Dostluk Caddesi bazı konutlara (bunların bina numaraları da veriliyor) yine çok sayıda Amerikalı paralı savaşçının; oldukça ağır kamuflaj malzemeleri altında geceledikleri, aralarında bir de keskin nişancının olduğu aktarılıyor. Buradaki paralı askerlerin maskeyle dolaştıkları söyleniyor.

Öte yandan, yine Maryinka’nın Şakhtyorskaya Sokağı’nda Alman paralı askerlerin varlıkları yöre sakinlerinin paylaştığı bilgiler arasında. Yine DNR sınırlarının batı istikametinde yer alan Aleksandrovka kasabasında da 10 civarında paralı Amerikan askeri ‘istihbarat grubu’ olarak çalışıyor.

ÖNCEKİ HABER

Bursa Tabip Odası: Tıpta uzmanlık eğitimi gözden geçirilmeli

SONRAKİ HABER

Hindistan'da protestocu çiftçiler demir yollarını kapattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa