18 Şubat 2021 18:35

Cezayir Cumhurbaşkanı, erken seçime gitmek için parlamentoyu feshetti

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, 48 saat içinde hükümet değişikliği yapılacağını ve ülkedeki protesto hareketinden en az 30 tutuklunun affedildiğini duyurdu.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, erken seçime gitmek için parlamentoyu feshettiğini açıklarken, 48 saat içinde kabine değişikliği yapılacağını söyledi. 

Tebbun, bugün yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, parlamentonun birinci kanadı Ulusal Halk Meclisini feshettiğini ve en kısa zamanda erken seçimlere gidileceğini söyledi ancak herhangi bir takvim vermedi.

Tebbun, ülkedeki protesto hareketi "Hirak" içinden hükümlü en az 30 kişiye Cumhurbaşkanlığı affı uygulanacağını duyurdu. 

Tebbun, 48 saat içinde kabine revizyonu yapılacağı duyurdu.

Cezayir'de 20 yıldır ülkeyi yöneten Abdulaziz Buteflika'nın sağlık sorunlarına rağmen cumhurbaşkanlığına 5. kez aday olması üzerine 22 Şubat 2019'da halk ayaklandı. Buteflika, kitlesel protestoların ülke çapında ivme kazanmasının ardından ordunun müdahalesiyle istifa etti. Ancak eylemciler "Buteflika rejimi temsilcilerinin yönetimden uzaklaştırılması ve köklü bir değişim" talep etti. Aralık 2019'da gerçekleşen seçimlerde Tebbun göreve geldi. Tebbun, yeni Anayasa için ülkeyi Kasım 2020'de referanduma götürdü, Cezayirli seçmenlerden sadece dörtte birinin katıldığı referandumda yeni Anayasa yaklaşık yüzde 68 oyla kabul edildi. Tebbun, yeni Anayasa'ya uygun şekilde seçimleri gerçekleştirerek "eski yönetim kalıntılarıyla" çalışmak istemediği yönünde açıklama yapmıştı. (Cezayir/AA)

ÖNCEKİ HABER

Akar'dan NATO açıklaması: Yaptırım tehdidinin ittifakı zayıflattığını dile getirdik

SONRAKİ HABER

NASA'nın "Perseverence" uzay aracı Mars'a indi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa