19 Şubat 2021 08:47

Almanya’daki Mann-Hummel fabrikasında işten atmaya karşı uyarı nöbeti

Mann-Hummel’de işçiler, uyarı nöbeti başlattı. Fabrikaya 25-30 yılını vermiş işçiler, emekli olamadan atılıyor, yeni iş bulmaları da oldukça zor. Bir işçi “Patronlar insanlık suçu işliyor” diyor.

Mann-Hummel işçileri | Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

Paylaş

Ali ÇARMAN
Ludwigsburg

Almanya’da işçi sınıfı saflarında tartıştırılan konuların biri teknolojik alandaki yeniliklerin işçilere etkisi. İşçiler işlerini kaybetme korkusu, gelecekte neler olacak tedirginliği içindeler.

Almanya’nın Ludwigsburg kentinde, kent merkezine yakın bir yerde bulunan Mann-Hummel fabrikası otomotiv sanayinin yan kolu olarak üretim yapıyor. Filtre üretiminde 158 yıllık tarihi ile bir marka olan Mann-Hummel’in dünya genelinde 22 bin işçisi var ve bunun da 1500’ü işçi azalma kararı alınan Ludwigsburg’da çalışıyor.

Şirketin genel merkezi durumunda olan fabrikada, “zarar ediyoruz” denilerek ve teknolojik yenilikler işaret edilerek 400 işçinin çıkışının verileceği açıklandı. Bunun üzerine işçiler, sendika ile birlikte defalarca eylemler gerçekleştirdiler.

FABRİKA ÖNÜNDE NÖBET TUTUYORLAR

IG Metall sendikası 8 Şubat’tan itibaren fabrika önünde uyarı nöbeti eylemi başlattı. Havanın sıfırın altındaki soğukluğuna rağmen işçiler her gün nöbetleşe dayanışma eylemine katılarak el ilanlarını dağıttılar. 11 Şubat günü ise bu kez yüzlerce kişinin katıldığı “insan zinciri” eylemi gerçekleşti. İşçiler bu eylem ile ne kadar kararlı olduklarını gösterdiler.

İşçiler, yol kenarına kurulan çadır ve fabrikayı çevreleyen ağaçlara taleplerini dövizlere yazarak asmışlar. İki tane de büyükçe döviz ile yoldan geçen arabalara “Lütfen dayanışma için korna çalın” deniyor. Sık sık uğradığımız eylem yerinde gerçekten de korna seslerinin eksik olmadığına tanık oluyoruz. Bir başka pankarta ise “400 aile sokağa terkedildi, geleceğimiz için direniyoruz” yazılı.

"30 YIL ÇALIŞTIM, ŞİMDİ BANA KİM İŞ VERİR?"

İşçilerden 63 yaşındaki Ergün, “30 yıldır burada çalışıyorum. Şimdi kim bana iş verir?​” diyerek tepkisini dile getiriyor: “Eşim kısa süre önce işsiz kaldı, iş arıyor. Burada ev aldık. Firma için çok çalıştım, uygun bir sosyal planla çok az kesinti yapılarak emekli olmak istiyorum.”

Guiseppe ise 60 yaşında. 38 yıldan beri burada çalışıyor: “Eşim kronik hasta, tedavi görüyor ve ağır derecede engelli. Yıllardır Mann Hummel’da çalışmama bağlı olarak ben de kronik ağır hastayım. 2025 yılında 45 yıl çalışmama bağlı olarak kesintisiz emeklilik maaşıyla emekli olabileceğim, o zamana kadar çalışmak istiyorum. Uygun bir emeklilik maaşı alabilmek için emekli sandığına primlerimi ödemek zorundayım. Yeni bir işe başlamam imkansız.”

BAŞKA FABRİKALARDA DA DURUM BENZER

Stuttgart ve çevresindeki otomobil sanayinin yan kolu olarak çalışan onlarca başka fabrikada da bir belirsizlik ve gelecek korkusu hakim. Esslingen’de iki fabrika kapatıldı. KBA Metall Print, Coperion, Bocsh ve Mahle fabrikalarında 2 bin işçinin atılacağı gündemde 25-30 yıl aynı fabrikada çalışmış, ömrünü buraya vermiş ve kendini büyük bir ailenin parçası olarak gören işçiler, gözlerinin yaşına bakılmadan bir anda sokağa atılabiliyor. “Patronlar insanlık suçu işliyor” diyor bir işçi.

Bu arada Sendikacıların Gelecek Forumu, başka metal işçileri ve DİDF (Demokratik İşçi Dernekleri Fedarasyonu) Stuttgart da işçilerin çay-kahve-simit gibi ihtiyaçlarını karşılayarak dayanışma çadırını ziyaret ettiler. Bir yanda sıcak kahveler içildi, diğer yanda “dayanışma ağını nasıl büyütülür” konusu üzerine sohbet edildi.

IG Metall sendikası 25 Şubat’ta Stuttgart ve Ludwigsburg’da TİS süreci son görüşmesinde iki eylem gerçekleştirecek. Bu mitinglerde Mann-Hummel işçileri için dayanışma talep edilecek. İşçiler bir yandan da imza topluyor. Pandemi koşullarında mücadele ediyor ve işlerine sahip çıkıyorlar ve sendikalarından birleşik, güçlü eylemler istiyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Vaka sayısının yüksek olduğu Giresun’a yeni koronavirüs yasakları getirildi

SONRAKİ HABER

Boğaziçili akademisyenler: Hiçbir üniversite iktidarın tahakkümüne sokulmamalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa