19 Şubat 2021 10:47

Mersin Tabip Odası: Sesimizi duyun, ölmeye devam ediyoruz

Mersin Tabip Odası pandemi, mutant virüs tartışmaları ve aşılamadaki son durumla ilgili açıklama yaptı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Mersin Tabip Odası pandemi, mutant virüs tartışmaları yeni bir döneme girerken sağlık çalışanlarının ölmeye devam ettiğini vurgulayan bir basın metni okudu. Basın metnini tabip odası adına okuyan Mehmet Antmen “Mersin’de on sekizinci sağlık çalışanını, dokuzuncu hekim arkadaşımızı da yitirdik. Dr. Necmi Arslan, çalıştığı Mersin Şehir Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarından emeklilik dilekçesi verdikten bir hafta sonra yatırıldığı hastanede 9 Şubat 2021 tarihinde vefat etti.

Biz hekimler, sağlık çalışanları ölmeye devam ediyoruz ama gördüğümüz kadarıyla bu ölümlerin önlenmesi için hükümet hiçbir önlem almıyor ve tüm uyarılarımıza karşın süreci sıradan bir vatandaş gibi seyrediyor. Bu ölümlerin bitmesi ve pandeminin bir an önce ülkemizde sonlanması için hükümeti sesimizi duymaya, birlikte hareket etmeye ve aşağıda sıralayacağımız önlemleri almaya bir kez daha çağırıyoruz” dedi.

"YETERLİ DOZDA AŞI BİR AN ÖNCE TEMİN EDİLMELİ"

Aşılama çalışmalarından da bahseden Antmen, “Tüm kamuoyunun bildiği gibi sağlık çalışanlarının ikinci doz aşılanmaları, 65 yaş üstü vatandaşlarımızın da ilk doz aşılamaları başlatıldı. Ancak pandeminin başlamasından bu yana ne aksaklıklar, ne eksiklikler olduysa aşılamada da aynı eksiklikler ve aksaklıklar devam etmektedir” dedi.

Bugüne değin yeterli dozda aşının temin edilememiş olması nedeniyle pandeminin uzun bir süre ülkemizde devam edeceği şüphesiz, bu nedenle yeterli dozda aşının bir an önce temin edilmesi, toplu yaşam ve çalışma alanlarındaki emekçilerin ve özellikle de öğretmenlerin hızla aşılanmalarının sağlanması toplumsal bağışıklığın sağlanmasında çok önemli bir rol oynayacaktır. Aksi taktirde bu hızla giden bir aşı takvimi ile toplumsal bağışıklığın sağlanması yıllarımızı alacak ve birçok ölümle karşılaşmamız kaçınılmaz olacaktır” dedi.

"FİZİKİ ŞARTLARI YETERSİZ OLAN ASM'LER GENİŞLETİLMELİ"

Bu sözlerin ardından Aile Sağlık Merkezlerinin aşı için ne fiziki yapıda yeterli olduğuna ne de personel yeterliliği olduğuna değinen Antmen “Aşılamanın birinci basamağa ait olduğu ve bugün için ASM’lerde yapılması gerektiği hepimiz tarafından bilinen ve kabul edilen bir gerçektir. Ancak ASM’lerimizin bugünkü fiziki şartları, bugünkü personel durumu ve bugünkü örgütlenme anlayışı ile bu sorunun altından kalkabilmek mümkün değildir. Hepimiz çok iyi bilmekteyiz ki, çoğu apartmanların giriş katlarında olan, 10-15’ten daha fazla kişinin bir arada olmasına fiziken müsait olmayan ASM’lerde aile hekiminden bağımsız olarak beş dakikada bir verilen randevular çok ciddi kargaşaya neden olmakta ve virüsün de bulaşmasını arttıracak bir zemin oluşturmaktadır. Her aile hekimine görevlendirilen bir aile sağlığı elemanın onlarca görevinin arasına beş dakikada bir verilen aşı randevularının üstesinden gelmesi mümkün değildir. 65 yaş üstü vatandaşlarımızın teknolojik aletleri kullanma konusundaki sıkıntılar düşünüldüğünde randevuların alınmasının da aile sağlığı elemanları tarafından yapılması ve bunun da iş yükünü iyice arttırdığı göz ardı edilmemelidir” ifadelerini kullandı.

ASM’lerle ilgili taleplerini yineleyen Antmen “Aşılama ile ilgili sorunun ASM’lerde çözümü için öncelikle ve çok acil olarak her ASM’ye yeteri kadar sağlık çalışanı görevlendirilmeli, fiziki şartları yetersiz olan ASM’lerin genişletilmesi için acil önlem alınmalı, aile hekimlerinin iş yükünü azaltacak önlemler acilen alınmalı, aşı randevuları en az 15 dakika arayla olmalı, ayrıca salt aşı yapmakla görevli istasyonlar şehrin değişik noktalarına acilen inşa edilmelidir. Tüm bunların yanı sıra ASM’lerin kamulaştırılması sağlık bakanlığının programına dahil edilmelidir” dedi.

“Bugünkü kararlara ek olarak acilen günlük sayılar verilmelidir, illerin yanı sıra ilçelerin sayıları açıklanmalıdır” diyen Antmen, “Filyasyon ekiplerinin belirlediği mutant virüs sayıları da mutlaka ayrıca açıklanmalıdır. Ve bu sayıların gerektiği önlemler İl Pandemi Kurulu ve İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınmalıdır” ifadelerini kullandı. (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Farplas işçisi: Baldur işçilerini örnek alalım

SONRAKİ HABER

Bir işsizin mektubu: Sevgili iş sana kavuşmak istiyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa