19 Şubat 2021 11:19
Son Güncellenme Tarihi: 19 Şubat 2021 17:14

Hapis cezası onanan Gergerlioğlu: Siyasi baskı ile onanmış bir karar

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'na "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla verilen 2 yıl 6 aylık hapis cezası Yargıtay tarafından onandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındaki 2 yıl 6 ay hapis cezası Yargıtay tarafından onandı. Kararı Evrensel'e değerlendiren Ömer Faruk Gergerlioğlu, "Barışla ilgili bir talebi dillendirdim ancak Yargıtay traji komik bir kararı siyasi baskı ile onamış oldu" dedi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, HDP Milletvekili Gergerlioğlu'na "terör örgütü propagandası yapma" suçlamasıyla verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını onadı. Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi, milletvekili seçilmeden önce yargılandığı davada Gergerlioğlu hakkında 21 Şubat 2018'de "PKK/KCK propagandası yapmak" suçlamasıyla hapis cezası vermişti. İtiraz üzerine doysa üst mahkemeye taşınmış, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi de hükmü onamıştı. Temyiz üzerine dosya Yargıtay'a geldi. Dosyayı inceleyen Yargıtay 16. Ceza Dairesi, hapis cezasını onadı.

GERGERLİOĞLU: BİZİM VEKİLLİĞİMİZİ DÜŞÜREREK KÜRT MESELESİNİ HALLETMEYE ÇALIŞIYORLAR

Kararı Evrensel'e değerlendiren Ömer Faruk Gergerlioğlu, "Yerelde de İstinafta da onandığı zaman hukuk dışı olduğunu anladığımız siyasi bir karardı. Skandal bir karar. Trajikomik bir kararı Yargıtay onamış oluyor. Siyasi baskı ile onanan bir karar bu. Barışla ilgili bir talebin dillendirilmesi söz konusuydu" dedi.

"Kürt meselesinde verdiğim barışçıl bir mesajdan dolayı, KHK ile ihracımdan sonra açılan adli soruşturma sonrası kovuşturmaya dönen kararda verilen bir ceza" diyen Gergerlioğlu, "Sadece, T24’te yer alan ‘devlet adım atarsa barış bir ayda gelir’ başlıklı haberi paylaştığım için bana bu ceza verildi. İnternet sitelerinde hâlâ duruyor bu haber" ifadelerini kullandı.

"Terör örgütü propagandası yapma" suçlamasına da tepki gösteren Gergerlioğlu, "Hayatı boyunca insan hakları savunuculuğu yapmış bir insanım. Bu meselede adil, insan haklarına dayalı bir çözüm bulunması gerektiğini düşünen bir insanım. Ama ne zaman ki insan hakları savunuculuğu yapsam bana bir kulp takmaya başladılar. Şu’cu bu’cu diye… Kürt meselesinin de çatışmacı bir yöntemle değil, insan haklarına dayalı bir anlayışla çözülmesi gerektiğini yıllardır söylediğim için hedef haline getirildik" dedi.

Garê operasyonu ardından yaptığı açıklamayla da hedef gösterilen Gergerlioğlu kararı "Hızlandırılmış bir karar" olarak niteledi. Gergerlioğlu, "Belli ki benim aktif siyasi hayatımdan rahatsız olan iktidarın hızlandırdığı bir karar bu. Hukuki bir karar olarak değerlendirmek mümkün değil" dedi.

Gergerlioğlu, aynı gün HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan dahil 9 HDP milletvekili hakkında dokunulmazlıkların kaldırılması talebiyle fezleke hazırlanmasını ise "Bizim vekilliklerimizi düşürerek Kürt meselesini halletmeye çalışıyorlar" şeklinde yorumladı.

KARARIN GEREKÇESİ

Kararın gerekçesinde, Gergerlioğlu'nun 20 Ağustos 2016 tarihli sosyal medya paylaşımında, PKK mensuplarının silahlı fotoğrafının yer aldığı belirtilerek, paylaşımda cebir ve şiddet içeren eylemlerin meşru gösrerildiği ve teşvik edildiği öne sürüldü.

Gerekçede, Gergerlioğlu'nun paylaşımında link verdiği haberde PKK tarafından yayımlanan bir açıklamanın yer almasının; "açıklamayı sahiplenmek",  "örgütün siyasi veya sosyal etkinliğini artırmak", "sesinin kitlelere duyurulmasını sağlamak", "halkın örgüte sempatisini artırmak" ve "aktif desteğini sağlamak" olduğu savunuldu.

Gerekçede ayrıca "yargılama sürecindeki işlemlerin kanuna uygun yapıldığı", "hükme esas alınan delillerin hukuka uygun elde edildiği", "eylemin doğru olarak nitelendirildiği" ve "kanundaki suç tipine uyduğu" savunuldu.

Yargıtay, bu gerekçelerle alt mahkemelerin verdikleri kararlarda isabetsizlik olmadığına hükmederek cezayı onadı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Pervin Buldan dahil 9 HDP milletvekili hakkında Kobanê fezlekesi hazırlandı

SONRAKİ HABER

Finlandiya'da Kovid-19'un enzim testlerinde gizlenebilecek yeni mutasyonu keşfedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa