20 Şubat 2021 12:48

Çay üreticileri artan gübre fiyatlarına tepkili

Rizeli çay üreticileri, gübre fiyatının yüzde 30 artmasına tepkili.

Fotoğraf: Gençağa Karafazlı

Paylaş

Gençağa KRAFAZLI
Rize

Tırımda gübreleme dönemi yaklaşırken, gübre fiyatlarındaki artış üreticileri tedirgin ediyor.

Çay üreticileri, "2021 Yılı Yaş Çay Kampanyası" öncesi çay bahçelerinde kullanılacak olan gübrenin fiyatının yüzde 30 artmasına tepki gösterdi.

"MİLLETİN AKLIYLA DALGA GEÇMESİNLER"

"Geçen yıl gübre fiyatlarındaki artışın nedeni olarak dolar gösteriliyordu, şimdi dolar kuru bugün daha düşük, neden gübreye yüzde 30 zam yapılıyor" diye soran çay üreticisi DP Çayeli İlçe Başkanı Ramazan Sarıoğlu, "Birileri çıkıp bunun ne demek olduğunu 210 bin çay üreticisine anlatmalıdır. Milletin aklıyla kimsenin dalga geçmeye hakkı yoktur” dedi.

"DOLAR DÜŞTÜ PEKİ BU ZAM NEDEN?"

Onlarca çay üreticisi sosyal medya hesaplarından gübreye yapılan zamma tepki gösterirken Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, çay üreticilerinin haklı olarak tepki gösterdiğini ancak çay üreticilerinin çayına fındık üreticileri gibi sahip çıkmadığını söyledi.

Nevzat Paliç, "Dolar yükseliyor, gübre o nedenle her yıl pahalı satılıyor anlayışı artık gerçekçi değil. Madem fiyat dolara endeksli belirleniyor, o zaman geçen yıla oranla doların kuru bugün daha düşük, peki gübrede neden yüzde otuz gibi büyük bir artış var? Bunun açıklanması lazım. Rizeli çay üreticisi çayına fındık gibi sahip çıkmıyor, bu büyük bir eksikliktir" dedi.

"HÜKÜMETİN VERDİĞİ DESTEK DOSYA MASRAFALARINA GİDİYOR"

Yıllar süren mücadeleyle çayda yüzde 18 olan KDV’yi düşürdüklerini ancak gübre fiyatının yine yükseldiğini söyleyen Pali, "Hükümet gübreye desteği alan bazlı veriyor. Bizde her ailenin 3-4 dönüm çaylığı var. Verilen desteğin çoğu dosya parası, kırtasiye diye gidiyor. Destekler alan bazlı verilmemesi gerekiyor, bu durumda üreticinin destekten gerçek anlamda yararlanması mümkün değildir" dedi.

Fındıkta sorun yaşandığında fındık üreticisinin tüm Türkiye'yi ayağa kaldırdığını ifade eden Paliç, "Maalesef Rizeli çayına fındık üreticisi gibi sahip çıkmıyor. Bu nedenle her yıl gübre fiyatını çok daha fazla zamlı olarak kullanıyor" ifadelerini kullandı.

"GÜBRETAŞ DEVLET FABRİKASIDIR, İNDİRİME GİDEBİLİR"

Paliç ayrıca, "Kooperatifler gübre anlaşmalarını ocak ayında yaptığını söylüyor. Oysa Gübretaş devlet fabrikasıdır. Gübretaş isterse dolar kuruna paralel gübrede indirime gidebilir. Bunu da yapmıyorlar. Olan çay üreticisine oluyor. Her alanda çay üreticisi perişan oluyor. Bu fiyatlarda gübre alıp çay üreticisi çay bahçesini nasıl gübreleyecek bunu düşünen yok” dedi.

Tarım Kredi Kooperatifleri geçen yıl 1 ton gübreyi 2 bin 100 TL'den satarken bugün bu fiyat, 2 bin 700- 3 bin bin TL arasında piyasada satılıyor.

ÖNCEKİ HABER

7 yaşındaki çocuğu istismar eden sanığa 23 yıl hapis cezası verildi

SONRAKİ HABER

Hamsinin fiyatı, tezgaha gelene kadar 3’e katlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa