22 Şubat 2021 16:39

Emek Partisi, pek çok il ve ilçede zamlara ve pahalılığa karşı eylemler düzenledi

Emek Partisi (EMEP), pek çok ilde ve ilçede zamlara ve pahalılığa karşı eylemler düzenledi. Prtoesto eylemlerinde zamların geri çekilmesi ve zenginlerden servet vergisi alınması talepleri öne çıktı.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Emek Partisi (EMEP), pek çok il ve ilçede düzenlediği protesto eylemlerinde, insanca bir yaşam için zamların geri alınması ve ücretlerin artırılması taleplerini dile getirdi.

Emek Partisinin çağrısıyla kent meydanlarında bir araya gelen emekçiler, hükümete “Zamlar geri alınsın, ücretler artılsın” talebiyle seslendi. EMEP, işçi ve emekçilere örgütlenme ve mücadele çağrısında bulundu. İstanbul'da Avcılar, Şişli, Eyüp, Sancaktepe, Tuzla ve Maltepe ilçelerinde eylemler düzenlenirken Kocaeli ve Kayseri'de de Emek Partisi il örgütlerinin çağrısıyla eylemler gerçekleştirildi ve şu talepler dile getirildi:

• Dolaylı tüm vergiler kaldırılsın
• Zengine, patrona servet vergisi getirilsin
• Yoksulluk sınırı altında yaşayanların elektrik, su, doğalgaz, iletişim giderleri devlet tarafından karşılansın
• Temel yaşam maddelerine gelen zamlar geri çekilsin ve vergiden muaf tutulsun
• İşten atmalar, kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izinler son bulsun
• Kaynakların halkın çıkarları için kullanıldığı bir bütçe oluşturulsun.

İSTANBUL-AVCILAR | EMEP GENEL BAŞKANI ERCÜMENT AKDENİZ: BİRLEŞEREK DÜZLÜĞE ÇIKACAĞIZ

İstanbul Avcılar’da yapılan eylemde konuşan Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, “Hafta boyunca bütün Türkiye çapında parti örgütlerimiz meydanlarda halkımızı aydınlatacak, artan hayat pahalılığına karşı sesini yükseltecek” dedi.

Ercüment Akdeniz, yıl başında asgari ücrete yapılan 500 liralık zammın kuşa döndüğünü vurgulayarak şunları söyledi:

"Asgari ücret ile yaşayan toplumun yüzde 40’ı açlık sınırının altında yaşıyor. Yağa, elektriğe, süte, şekere gelen zamlarla ücretler eridi. Kitlesel işsizlik dönemindeyiz. İşçiler normal ücretlerini dahi alamıyor. KOD-29 adı altında işçileri kapı önüne koyan ahlaksız patron uygulamalarıyla karşı karşıyayız. İşten atmalar son bulmuyor. Asgari ücretliye 10 kalemde vergi bindirenler, bundan utanmayanlar, 2021 yılında kapitalistlerin 260 milyar lira vergi borcunu bir kalemde sildi. Bundan sonra ne yapacağız? Nasıl düzlüğe çıkacağız? Parti olarak buradayız. Esnaf, sendikalar burada olmalı. Güç birliği yaparak meydanlara indiğimizde sesimiz duyulur ve zam yağmurunu böyle püskürtebiliriz.

"BİRLEŞECEĞİZ, 'HELE BİR SEÇİM GELSİN' DEMEYECEĞİZ"

AKP’nin bütün baskıcı uygulamalarına rağmen emekçilerin birleşeceğini belirten Akdeniz, "'Hele bir seçim gelsin’ demeyeceğiz. İki kutuplu burjuva siyasete mecbur değiliz. Yerel platformlardan başlayarak sendikalar, işçiler, esnaflar bir araya gelmeli. Her yerde örgütlülüğümüzü ve birliğimizi sermayeye karşı gösterelim. Güç işçi sınıfının, halkın elindedir” ifadelerini kullandı.

EYÜP

ŞİŞLİ

MALTEPE

TUZLA-SANCAKTEPE

(İstanbul/EVRENSEL)


KOCAELİ | "BİRLİKTE MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ"

EMEP Kocaeli İl Örgütünün İzmit Belediye İş Hanı önünde gerçekleştirdiği eyleme CHP, HDP, SYKP, Tüm Bel-Sen, Eğitim Sen ve Kocaeli Dersimliler Derneği üye ve yöneticileri de destek verdi.

"Bu zamlarla yaşanmaz, zamlar geri", "Zamlar geri alınsın, ücretler arttırılsın" ve Birleşe birleşe kazanacağız" sloganlarının atıldığı basın açıklamasını okuyan EMEP İl Başkanı Arzu Erkan, emekçilerin soğuk kış günlerinde ısınabilmek için formüller ürettiğini söyleyerek "1 Ocak tarihinde elektriğe yüzde 6, doğalgaza ise yüzde 1 zam yapıldı. Son 3 yılda elektriğe yüzde 70, doğalgaza gelen zamsa yüzde 80 oranında. Hangi işçinin, hangi emeklinin, hangi kamu emekçisinin maaşına son 3 yılda yüzde 70, yüzde 80 oranında zam yapıldı? Soğuk kış günlerinde emekçilerin ısınabilmek için bulduğu formül ortada, peteği en kısıkta yak, sadece oturduğun odayı ısıt!" dedi.

"EMEKÇİLER ÇOCUKLARINA BİR BARDAK SÜT BİLE İÇİREMİYOR"

Emekçilerin içinde bulunduğu tablonun vahametini anlamak için bazı rakamlara bakmanın yeterli olduğunu ifade eden Erkan, "2020 yılının ilk altı ayında 1 milyon 655 bin 226 abonenin elektrik ve doğalgazı, borcunu ödeyemediği için kesildi. Her ay ortalama 185 bin konutun elektriği, 80 bin konutun da doğalgazı borcundan dolayı kesiliyor. Resmi verilere göre Türkiye’de her 100 işçiden 40’ı asgari ücretle çalışıyor, yani ayda sadece 2 bin 825 lira ile geçinmeye mahkûm! Peki, asgari ücret alan bir işçinin temel gıda ürünlerini alabilmesi için günde kaç saat çalışması gerekiyor? Bir kilo kıyma için 5 saat, bir kilo beyaz peynir için 4 saat, bir kilo tereyağı için 8 saat, bir kilo zeytin içinse 4 saat çalışması gerekiyor. Bu liste böyle uzayıp gidiyor... Sıvı yağın altınla yarışırcasına yüzde 74 zamlandığı, süt ürünlerine ortalama yüzde 25 zam geldiği bir ülkede, bırakın emekçilerin evine kırmızı et girmesini, artık emekçiler çocuğuna bir bardak süt bile içiremiyor!" diye konuştu.

"ZAM YAĞMURU DURDURULMALI"

"Hükümet kriz ve salgınla mücadele adına ülkenin kaynaklarını bir avuç sermayeye akıtırken emekçilere ise kemer sıkma politikaları dayatmaktadır. Gelinen yerde bıçak kemiğe dayanmıştır. İşçi ve emekçilerin daha fazla fedakârlık yapacak gücü kalmamıştır" diyen Erkan, "Emek Partisi olarak tüm işçi ve emekçileri, sendika ve emek örgütlerini, demokrasi güçlerini bu taleplere sahip çıkmaya, bu talepler etrafında birleşmeye ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz" dedi ve taleplerini şöyle sıraladı:

• Zam yağmuru durdurulmalı, yapılan zamlar geri alınmalıdır.
• İşçi ücretleri yükseltilmeli, insanca yaşayacak bir seviyeye çıkarılmalıdır.
• Asgari ücret vergiden muaf tutulmalı, pandemi nedeniyle yaşam koşulları her geçen gün daha da ağırlaşan işçilere, emeklilere, işsize, küçük esnafa ekonomik-sosyal koruma sağlanmalıdır.
• Vergide adalet sağlanmalı, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalı, zenginlere servet vergisi konulmalıdır.
• Geliri açlık sınırının altında olan yurttaşların faturaları devlet tarafından ödenmelidir. (Kocaeli/EVRENSEL)


KAYSERİ | "İŞÇİ HER ŞEYİN VERGİSİNİ ÖDERKEN PATRONLARIN BORCU SİLİNİYOR"

Emek Partisi (EMEP) Kayseri İl Örgütünün Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirdiği basın açıklamasında ortak mücadele vurgusu yapılırken “insanca yaşamak istiyoruz”, “yapılan zamlar geri çekilsin”, “AKP vergiyi, patrondan topla”, “işçi ücretleri yükseltilsin” sloganları atıldı. Açıklamaya emek ve demokrasi güçleri destek verdi.

Açıklamayı okuyan Emek Partisi (EMEP) Kayseri İl Başkanı Ahmet Akarsu, “Koronavirüs pandemisiyle geçirdiğimiz 2020 yılı, en çok işçi ve emekçilerin yaşamları tehdit eden bir yıl olarak tarihe geçti. 2021 yılı ise bir önceki yılı aratmayacak şekilde ilerliyor. Yeni yılı gelen zamlar ile karşıladık. Yılın ilk gününde elektriğe % 6, doğalgaza % 1, yağ ürünlerine % 74, şekere % 10, süt ürünlerine % 25 zam geldi. Yap-işlet-devret projeleri arasında yer alan; köprülere tünellere ve otoyol geçişlerine zam üstüne zam geldi. Kısacası; iğneden ipliğe zam yağmuru devam etti” dedi.

ORTAK MÜCADELE VURGUSU

"İşçiler, emekçiler, bu ülkeyi var edenler böylesi bir yükü omuzlamak zorunda değildir" diyen Akarsu, “Emek Partisi olarak, 'zamlar geri alınsın, ücretler yükseltilsin' talebiyle ülke genelinde eş zamanlı açıklamalar yapıyoruz. Biliyoruz ki, bu talebin gerçekleşmesi işçi sınıfı ve emekçilerin, halkın mücadelesiyle mümkündür. Mücadele edip kazanım elde eden örnekler çoğalıyor. İlimiz Kayseri’de 400 maden işçisi Develi’de iş bırakarak %43 zam elde etti. Bu örnekler Kayseri’ye moral oldu. Cirosunu katlayan vahşi patronlara karşı işçiler ücret artışı talebi etrafında mücadele etmelidir. Çünkü işçi sınıfı ve emekçilerin, yoksul halkın tek gücü birliği ve örgütlü mücadelesidir. İşçileri, emekçileri, sendikaları, emek ve demokrasi güçlerini ve tüm halkımızı haklarına sahip çıkmaya, zamlara karşı durmaya, ücretlerin yükseltilmesi için mücadele etmeye çağırıyoruz. Emek Partisi kurulduğu ilk günden itibaren safını emekten yana belirlemiş ve mücadeleyi hep birlikte işçi sınıfı öncülüğünde kazanacaktır” ifadelerini kullandı. (Kayseri/EVRENSEL)  

ÖNCEKİ HABER

AB, Navalnıy'ın tutuklanması nedeniyle Rusya'ya yaptırım uygulanmasını kararlaştırdı

SONRAKİ HABER

Elektronik müzik ikilisi Daft Punk ayrıldıklarını açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa