23 Şubat 2021 07:15

NASA, Perseverance'ın Mars'a iniş görüntülerini ve kaydedilen sesleri paylaştı

NASA, Perseverance uzay aracının Mars'a iniş yaptığı anlara ait görüntüler paylaştı. NASA'nın Mars'tan ilk ses kaydını da yayımladığı sayfası, sesinizi Mars'ta kaydedilmiş gibi dinlemenizi sağlıyor.

NASA'nın Mars'a iniş videosundan ekran görüntüsü.

Paylaş

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Perseverance isimli uzay aracının Mars'a iniş yaptığı anlara ait görüntüler paylaştı. Görüntüler, Mars kaşifi Perseverance'ın nasıl alçaldığını, ilk temasın nasıl gerçekleştiğini ve aracı taşıyan modülün nasıl yeniden havalandığını gösteriyor.

NASA'nın Mars'ta görev yapan uzay aracı, 6 kameralı bir yapıya sahip. Bunlardan 3 tanesi de giriş, alçalış ve inişte kullanıldı. NASA'nın paylaştığı görüntülerde hem paraşüt görevi gören aracın hem Perseverance'ın hem de Mars yüzeyinin görüntüleri yer alıyor.

MARS'TAN İLK SES PAYLAŞILDI

Öte yandan NASA Mars'tan ilk ses kayıtlarını da paylaşmaya başladı. İniş anına air ses, kaydedilebilmiş durumda değil. İnişten sonra Mars'ta kaydedilen hidrolik pompa sesi Mars'tan paylaşılan ilk ses oldu. NASA Mars'tan gönderilecek sesleri yayınladığı sayfayı da yayına açtı.

Sayfada üç kategori bulunuyor. İlki seslerin farkını anlayabilmemiz için bisiklet zili, kuş ötüşleri, okyanus dalgaları gibi dünyadan bazı örnek sesler içeriyor. İkincisi ise Mars'ta kaydedilmiş sesleri içeren Mars playlisti. Üçüncü seçenek olan "You on Mars" kategorisi ziyaretçilere hem eğlenceli hem öğretici bir deneyim sunuyor. Ziyaretçiler kendi seslerini bu sayfada kaydediyor ve yazılım, sesi Mars'ta kaydedilmiş frekansa çeviriyor.

Sayfada Mars'taki ses farklılığının nedenleri de açıklanmış. Özetle sesimizin Mars'ta neredeyse aynı şekilde ancak biraz daha boğuk ve biraz daha geç duyulacağı belirtiliyor. Ayrıca ıslık, zil sesi gibi tiz seslerin neredeyse hiç duyulmayacağı anlatılıyor. Bunların nedeni de Dünya ile Mars atmosferlerinin farkı ile açıklanıyor. Dünya'da sesin yayılmayı hızı saniyede 340 metre dolayındayken Mars'ta bu mesafe 240 metrede kalıyor. Haliyle uzak mesafedeki sesleri duymak daha uzun sürüyor. Ayrıca yüzde 96 karbondioksitten oluşan Mars atmosferi sesi Dünya'dakinden çok daha fazla emiyor ve sesin yayılımı azalıyor.

NASA'nın Mars misyonu gezegende yaşam izleri aramaya yönelik. Mars şimdiki kayalık ve çölsü yapısından milyarlarca yıl önce sıcak ve sularla çevrili bir gezegendi. Mars'ta canlılığın oluşmasını gerektiren koşullar Dünya'dakindne kat kat uzun sürdü. Mars'ta yapılacak araştırmalarda, sonradan yok olduysa bile gezegende var olmuş olabilecek yaşamın izleri aranacak. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

1968 ve bugün: Toplumsal hareketlerde gençliğin sönmeyen dinamizmi

SONRAKİ HABER

Fransız akademisyenlere yönelik dayatma GSÜ'de protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa