23 Şubat 2021 07:55

Katar’da düzenlenecek Dünya Kupası için 6500'den fazla göçmen işçi yaşamını yitirdi

2022'de Katar'ın ev sahipliğinde düzenlenecek Dünya Kupası için yapılan inşaatlarda 6500'den fazla göçmen işçinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Fotoğraf:
Mohaguru/Wikimedia Commmons (CC BY-SA 4.0)

Paylaş

Katar'da 2022'de düzenlenecek Dünya Kupası'nın hazırlıklarının başlamasından bu yana inşaat ve stadyum yapımları esnasında 6500'den fazla göçmen işçi hayatını kaybetti.

Guardian’ın haberine göre, 10 yıl önce Dünya Kupası'na ev sahipliği yapma hakkını kazandığından beri ülkede Hindistan, Pakistan, Nepal, Bangladeş ve Sri Lanka'dan delen 6500'den fazla göçmen işçinin yaşamını yitirdiği, Filipinler ve Kenya gibi bazı ülkelerden gelen işçilerin ölümlerinin ise bu sayıya dahil olmadığı belirtildi. Ayrıca 2020'nin son aylarında meydana gelen ölümler de dahil edilmedi.

Hükümet kaynaklarından derlenen veriler, her hafta bu beş Güney Asya ülkesinden ortalama 12 göçmen işçinin öldüğüne işaret ediyor. Ülkelerin bildirdiği verilere göre; Hindistan'dan 2711 işçi, Nepal'den 1641 işçi, Bangladeş'ten 1018 işçi, Pakistan'dan 824 işçi, Sri Lanka'dan 557 işçi 2011'den 2020 sonlarına kadar Katar'da hayatını kaybetti.

Geçtiğimiz 10 yıl içinde Katar, 2022'deki Dünya Kupasına hazırlık için devasa bir inşaat programı başlattı. Yedi yeni stadyuma ek olarak, çok sayıda büyük proje tamamlandı. Havalimanı, yollar da dahil olmak üzere inşaatlar tüm hızıyla sürüyor. Tüm bu devasa inşaat süreçlerinde binlerce işçi ise iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Körfez'de işçi hakları konusunda uzmanlaşmış olan FairSquare Projeleri direktörü Nick McGeehan, ölüm kayıtları mesleğe veya iş yerine göre sınıflandırılmasa da, ölen birçok işçinin bu Dünya Kupası altyapı projelerinde istihdam edildiğini söyledi. McGeehan, “2011'den beri ölen göçmen işçilerin çok önemli bir kısmı sadece Katar'ın Dünya Kupası'na ev sahipliği yapma hakkını kazandığı için ülkedeydi” dedi.

ORGANİZASYON KOMİTESİ GERÇEKLERİ ÇARPITIYOR

Dünya Kupası stadyumlarının inşası ile doğrudan bağlantılı işçiler arasında 37 ölüm meydana geldi ve bunların 34'ü olayın organizasyon komitesi tarafından "işle ilgili değil" olarak sınıflandırıldı. Uzmanlar, terimin kullanımını sorguladılar çünkü bazı durumlarda, stadyum şantiyelerinde yere yığılıp ölen işçiler de dahil olmak üzere, iş yerinde meydana gelen ölümler işle ilgili ölüm olarak değil doğal ölüm olarak tanımlanıyor.

Katar'da Dünya Kupası'nı düzenleyen komite, stadyum projelerindeki ölümler sorulduğunda, “Tüm bu trajedilerden çok üzüldük ve gerekli derslerin çıkarılmasını sağlamak için her olayı araştırdık. Bu konudaki şeffaflığı her zaman koruduk ve projelerimizde hayatını kaybeden işçi sayısıyla ilgili yanlış iddialara karşı çıktık" ifadelerini kullandı.

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği FIFA ise işçi haklarını korumaya kararlı olduğu iddiasını sürdürüyor. Katar'daki şantiyelerde çok sıkı sağlık ve güvenlik önlemleri olduğunu belirten FIFA sözcüsü, Dünya Kupası şantiyelerindeki kaza sıklığının dünyadaki diğer büyük inşaat projelerine kıyasla düşük olduğu savunusunu yaptı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

AYM'den Erdoğan'ın IBAN vermesini eleştiren Hakan Aygün’e tazminat ödenmesi kararı

SONRAKİ HABER

Bahçeli, daha önce teröristlikle suçladığı gençlere şimdi çağrıda bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa