24 Şubat 2021 05:55

Biontech’in fahiş fiyat teklifi tartışılıyor

Biontech ve ortağı ABD’li ilaç tekeli Pfizer tarafından AB’ye her bir dozu 54.08 avrodan olmak üzere 500 milyon doz aşı için bir teklif sunuldu. Ön ödeme için ise doz başına 3.50 avro talep edildi.

Fotoğraf: Johanna Geron/AA

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Koronavirüs aşısını ilk olarak bulan Alman Biontech firmasının geçtiğimiz yaz aylarında Avrupa Birliği (AB) Komisyonuna aşı başına fahiş düzeyde bir fiyat teklifi yapması geniş tartışmalara yol açtı. Alman yayın kuruluşları NDR, WDR ve Süddeutsche Zeitung iş birliğiyle ortaya çıkarılan bilgiye göre Biontech, geçtiğimiz yaz aylarında AB’ye doz başına 54.08 avroluk bir teklif yaptı. Toplamda ise 500 milyon doz aşı için 27 milyar avroluk bir fiyat teklifi sunuldu.

Biontech ve ortağı ABD’li ilaç tekeli Pfizer tarafından AB’ye her bir dozu 54.08 avrodan olmak üzere 500 milyon doz aşı için bir teklif sunuldu. Teklifin yapıldığı aylarda aşı için henüz kesinlik ortada bulunmazken ön ödeme için ise doz başına 3.50 avro talep edildi. AB Komisyonu tarafından kabul edilmeyen bu fahiş teklifin ardından yapılan pazarlıklarda, Biontech ve Pfizer, kasım başında bir doz aşı için 15.50 avroya anlaşma sağlanmıştı. Biontech ve Pfizer’in teklif ettiği fiyatı yaklaşık üçte iki (29.58 avro) oranında düşmesi kısa zamanda aşırı kâr yapmak istediğini gösteriyor. Geçtiğimiz temmuz ayında ABD ile 100 milyon aşı için yapılan ön anlaşmada ise doz başına 19 dolar (16 avro) fiyat konulmuştu.

ŞAHİN TEKLİFİ YALANLAMADI

Basında fahiş fiyat nedeniyle gelen tepkiler üzerine bir açıklama yapan Biontech Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Şahin, iddiaları yalanlamadı. Bild gazetesine konuyla ilgili bir açıklama yapan Şahin, sanayi ülkeleri için geçen temmuz ayında sipariş miktarına göre bir fiyat modeli hazırlandığını ifade ederek, “Sipariş miktarına göre fiyatlar 15-30 avro arasında değişiyordu” dedi. Şahin AB ile yapılan görüşmede, aşının ilk başlarda sadece küçük miktarlarda klinik deneyler için üretildiğini ve 2 bin doz için 1.5 milyon avroluk bir fiyatın söz konusu olduğunu söyledi. “Kitlesel üretim için altyapı yoktu. O dönemde üretimin nasıl yapılacağını, mRNA konusundaki klinik deneylerin nasıl sonuçlanacağını, üretim süreçlerinin ve fiyatın nasıl şekilleneceğini bilmiyorduk” dedi.  Doz başına 54.08 avroluk teklifi yalanlamayan Şahin, kitlesel üretimle birlikte fiyatların düşmeye başlayacağını da sözlerine ekledi.

ASTRAZENECA’DAN 20 KAT FAZLA

Almanya’dan geçtiğimiz yaz aylarında karşılıksız 375 milyon avro maddi destek alan Biontech’in aşıyı bu denli fahiş fiyata piyasaya sürmesi, hedefin kısa sürede aşırı derecede kâr elde etmek istediği şeklinde değerlendiriliyor. Zira, Biontech’in yaptığı 54.08 avroluk teklif AstraZeneca’nın piyasaya sürdüğü aşının fiyatından 20 kat daha fazla.

NDR, WDR ve Süddeutsche Zeitung’un ortaya çıkardığı bir diğer önemi ayrıntı ise 2012-2017 yılları arasında bazı yarışmaları kazanan Biontech’in Federal Bilim Bakanlığından da 12.9 milyon avroluk ayrı bir destek alması oldu. Biontech’in bir sözcüsü kuruluş yıllarında bakanlık ve AB’den destek amacıyla aldıklarını da doğruladı. Alman devleti ve AB’den aldığı maddi desteklerle koronavirüs aşısını geliştiren Biontech’in bunu sonradan fahiş fiyata satmaya çalışması bu nedenle haklı olarak eleştiriliyor.

ÖNCEKİ HABER

"Toplu taşımada omuz omuza yolculuklara dönülürse salgında başladığımız yere geliriz"

SONRAKİ HABER

Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranını her vadede 200 baz puan artırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa