24 Şubat 2021 07:15

CHP'nin kalıcı saat uygulamasının kaldırılması teklifini AKP ve MHP reddetti

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un kalıcı saat uygulamasının kaldırılması için hazırladığı yasa değişikliği teklifi AKP ve MHP'nin oylarıyla reddedildi.

Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA

Paylaş

Kalıcı saat uygulamasının kaldırılması için yasa teklifi hazırlayan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, uygulamanın öğrencileri, çalışanları mağdur ettiğini ve enerji tasarrufuna da katkı sağlamadığını belirterek,  kış ve yaz saati uygulamasına geçilmesini istedi. Ayhan Barut'un önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda yasa değişikliği teklifiyle ilgili CHP Grubu adına konuşan Ayhan Barut, "Daha önce defalarca 'tasarruf' gerekçesiyle sürekli hale getirilen kalıcı saat uygulamasına karşı sesimizi yükselttik, tepki gösterdik ama ne yazık ki bu 'tek adam' düzenine sesimizi dinletemedik" dedi.

"UCUBE UYGULAMA"

Uygulamaya karşı bir velinin Danıştay'da yürütmenin durdurulması yönünde dava açtığını, Danıştay'ın da kararın yürütmesi kararı verdiğini hatırlatan Barut, "Kararda, 697 sayılı Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun’da hükümeti ancak bir saatlik değişiklik yetkisi verildiği, buna rağmen Bakanlar Kurulu’nun yasaya aykırı şekilde değişikliği kalıcı hale getirdiği ve sınırlı yetki verildiği anlatıldı" dedi. Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olan Berat Albayrak'ın ısrarı sonucu Danıştay'ın kararına rağmen 28 Kasım 2017'de 7061 nolu torba yasayla kalıcı hale getirildiğini belirten Barut, "Bu ucube uygulama, sayısız mağduriyet yarattığı gibi zaten kriz içindeki ekonomimize de büyük zarar veriyor" dedi.

"ELEKTRİK TEKELLERİ VE ŞİRKETLERİN ÇIKARINI MI DÜŞÜNÜYORSUNUZ?"

Ayhan Barut'un kalıcı saat uygulamasının yarattığı sorunlara dair ifadeleri şöyle oldu:

"Bu uygulama öğrenciler başta olmak üzere herkesin ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. Ülkemiz bu uygulamayla Somali, Tanzanya, Sudan, Uganda, Cibuti, Etiyopya gibi ülkelerle aynı saat dilimine yani Avrupa’dan çıkıp Arap ülkeleri kategorisine girmiştir. Batıdan daha da uzaklaşarak İngiltere ile 3 Almanya, Fransa gibi ülkelerle de 2 saat gibi bir zaman farkımız oluştu. Ülkemizin hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının 18 milyar dolar olduğu ve bunun yüzde 75’ini Avrupa ülkelerine gerçekleştirdiğimiz düşünülünce oluşan bu yeni durumda Avrupa ülkeleri ile ticari mesaimiz zora girmiştir. Çünkü Avrupa ile mesai saatimiz öğleden sonra 14:00'dan sonra başlamaktadır. Ticarete zaman kalmamaktadır. Bu durumda ekonomimizin ne kadar zarar gördüğü ortadadır."

"Bu uygulama 2 kat daha fazla elektrik tüketimine yol açtı. 2012-2015 yıllarındaki yıllık elektrik tüketim artışı ortalama 6 ila 9 milyar kilovat/saat iken bu uygulamanın başladığı 2016 yılında ise tüketim artışı 15 milyar kilovat/saat olmuştur. Yani bu uygulama tasarruf sağlamamıştır."

"Ne istediniz bu saat diliminden? Yoksa bir avuç yandaş, elektrik tekelleri ve şirketlerin çıkarını mı düşünüyorsunuz? Aklımıza köprü, otoyol ve şehir hastanelerinde olduğu gibi elektrik üretim ve dağıtım firmalarına bir tüketim garantisi mi verdiniz? Gelin bu yanlıştan vazgeçin. Tüm bu olumsuzlukların çözümü için tekrar yaz ve kış saati uygulanmasının hayata geçirilmesini istiyoruz."

AKP-MHP OYLARIYLA REDDEDİLDİ

Eskiden olduğu gibi kış ve yaz saati uygulamasına geçilmesini isteyen Ayhan Barut'un yasa değişikliği önergesi, Meclis Genel Kurulu'nda yapılan oylamada AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mobbing uygulayanlar 2 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanabilir

SONRAKİ HABER

Yeni Şafak bu sefer Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Can Candan'ı hedef gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa