24 Şubat 2021 11:29

Ekvador’da seçim gerilimi sürüyor

Latin Amerika ülkesi Ekvador’da 7 Şubat’ta gerçekleştirilen başkanlık seçimlerimde “seçim yolsuzluğu” gerilimi sürüyor.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Latin Amerika ülkesi Ekvador’da 7 Şubat’ta gerçekleştirilen başkanlık seçimlerimde “seçim yolsuzluğu” gerilimi sürüyor. Yaklaşık üç hafta sonra 21 Şubat’ta Ulusal Seçim Konseyi ikinci tura Andres Arauz ile Guillermo Lasso’nun kaldığını duyurdu. Seçimin ilk günü ikinci sırada olan ancak yeniden oy sayımı kararıyla üçüncü sıraya düşen yerli örgütlerinin adayı Yaku Perez ise sonuçlara itiraz ediyor. 

Seçimin kendilerinden çalındığını söyleyen Ekvador yerlileri ülkenin farklı kentlerinden başlattıkları yürüyüşün sonunda başkent Quito’ya gelerek durumu protesto ettiler.  Yerli hareketi CONAIE-Pachakutik ve sosyalist Halk Partisi (UP) tarafından desteklenen Yaku Perez, Guayas eyaletinde oyların yeniden sayılması üzerine seçimden 4 gün sonra 3. sıraya gerilemişti. Perez’i çok az bir farkla takip eden, eski ekonomi bakanı, sağcı ittifak CREO’nun adayı Guillermo Lasso ise ikinci sıraya yükseltilmişti. 

Loja kentinden 18 Şubat’a başlayan “yerli yürüyüşü” ise salı günü “Seçim hırsızlığına izin vermeyeceğiz” sloganları eşliğinde Quito’ya ulaştı. Yerlilere çeşitli sendikalar ve öğrenci örgütleri de destek verdi. Öte yandan Yaku Perez de, 16 bin oy tutanağında tespit ettikleri sorunlara dair belgeleri CNE’ye iletti.

İKİNCİ TUR 11 NİSAN’DA

Resmi sonuçlara göre Andres Arauz yüzde 37.2, Guillermo Lasso yüzde 19.74 ve Yaku Pérez yüzde 19.38 oy almış görünüyor. Başkanlık seçimlerinin ikinci turunun ise 11 Nisan’da yapılması planlanıyor. 

İlk turu birinci sırada bitiren Andres Arauz, eski devlet başkanı Rafael Correa tarafından destekleniyor. Correa, 2017’de görev süresinin dolmasının ardından Belçika’ya taşınmıştı. Hakkında yolsuzluk gerekçesiyle 8 yıl hapis cezası bulunan Correa, ülkeye geri dönmüyor ancak yurt dışından sürece aktif olarak katılıyor. Arauz ise Correa dönemi kabinelerinde bakan olarak görev yapmıştı. 

Görevi devam eden mevcut Devlet Başkanı Lenin Moreno da Correa’nın eski partisi Alianza Pais’in adayı olarak önceki seçimleri kazanmış, iktidara geldikten sonra ise Correa ve kadrolarıyla arası açılmış, siyasi olarak ABD ve IMF ile ilişkileri yenileyerek geniş halk kesimlerinin tepkisini toplamıştı. Ülkede Ekim 2019’da da büyük bir yerli ayaklanması yaşanmıştı. Correa ise UNES adında yeni bir siyasi ittifak oluşturarak seçimleri Arauz’un adaylığıyla katılmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

"Asistan hekimlerin çalışma süresi insani düzeye çekilmeli"

SONRAKİ HABER

Evine 12 bin lira elektrik cezası gelen yaşlı kadın isyan etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa