Diyarbakır’da yüz yüze eğitim çaresizlikle başladı: Eğitim alacakları başka yer yok
Öğrenciler, yüz yüze eğitimin kendileri için tek çare olduğunu belirtirken, Eğitim Sen Diyarbakır 2 No’lu Şube Eş Başkanı Hasan Çıtrık, kalabalık sınıflardan dolayı kaygılı olduklarını söyledi.
Fotoğraf: Evrensel
Mahsum KARA
Diyarbakır
Öğrenciler, yüz yüze eğitimin kendileri için tek çare olduğunu belirtirken, Eğitim Sen Diyarbakır 2 No’lu Şube Eş Başkanı Hasan Çıtrık, kalabalık sınıflardan dolayı kaygılı olduklarını söyledi.
Koronavirüs salgınıyla beraber geçtiğimiz mart ayından bu yana eğitim, internet ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden uzaktan gerçekleştirilmeye çalışıldı. köy okullarında yaşayan öğrenciler gerek teknolojik araçların olmaması gerekse şebeke sorunun olmasından dolayı eğitime uzak kaldılar. 15 Şubat’tan itibaren Milli Eğitim Bakanlığının aldığı kararla köy okullarında yüz yüze eğitimin başlanmasına karar verildi. Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Soğansuyu köyünden yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki Kılıçkaya ilk ve ortaokuluna 60 öğrenci gidiyor.
PANDEMİDE EĞİTİME UZAK KALDILAR
Ayşe 12 yaşında 8. sınıf öğrencisi. Bir öğrenci için köyde yaşamanın çok zor olduğunu belirtiyor. Ayşe “Babam beni ve benden iki yaş küçük kardeşimi okutmaya çalışıyor. Biz de yaz aylarında ona destek olmak için genelde mevsimlik işçi olarak çalışıyoruz. Okumaktan başka bir çaremiz yok. Hastalık başladı okula gidemedik, uzaktan eğitimde eğitimden uzak kaldık, hiçbir dersimizi takip edemedik. Zaten ne derslere girecek bir tabletimiz ne de internetimiz vardı, yüz yüze eğitimin başlamış olması bizim için daha iyi. Okuldan başka öğrenebileceğimiz bir yer yok. Uzaktan eğitimde bizim gibi köyde yaşayan öğrenciler derslerden uzak kaldı. Yüz yüze eğitim bizim tek çaremiz” dedi.
ARADAKİ AÇIK HAFTA SONU İLE KAPATILIYOR
Diyar 11 yaşında 6 sınıf öğrencisi. Şehirde okuyan öğrenciler gibi bir olanaklarının olmadığı için okulda öğretmenleri ne öğretiyorsa onu öğrendiklerini söylüyor. Diyar, “Akşam eve gelip kitaptan tekrar yapıyoruz, internetten bakabilme şansımız yok. Bir yıldan fazladır okula gidemiyorduk. Dersler uzaktan eğitime geçmişti ama biz uzaktan eğitimde dersleri takip etmekte bayağı zorluk çektik. Öğretmenlerimiz bize yardımcı oluyorlardı, babamın telefonuna notları atıyor ben de oradan notları yazıyordum. Bir haftadır yüz yüze eğitim başladı okula gidebiliyoruz, sabah dersler başlıyor öğlen bitiyor. Öğretmenlerimiz geri kaldığımız konu çok olduğu için bize hafta sonu da ders veriyorlar” dedi.
ELEKTRİK KESİNTİLERİ DERS TAKİBİNİ ENGELLEDİ
Köyde hayvancılıkla uğraşan Mehmet Kurt (45), evli ve 7 çocuk babası. Bir oğlu ve bir kızı okula gidiyor. Ellerinden geldiğince çocuklarını okutmaya çalıştığını belirten Kurt, “Bütün çabamız çocuklarımız için her şeyi onlar için yapıyoruz. Bizim yaşadığımız zorlukları onlar yaşasın istemiyoruz. Kış olduğu için köyde hep elektrik gidip geliyor çocuklarım TV’den derslerini takip edemiyorlardı. Haberlerde hep görüyorduk uzaktan eğitime giremeyen öğrenciler için tablet dağıtacak deniliyordu ama ne bir tablet de başka bir yardım geldi. Ben çocuğumun okula gidip iyi bir eğitim almasını istiyorum” dedi.
NE TABLET NE DE BİLGİSAYAR VAR
Köyde çiftçilik yapan Aziz Aslan (36) ise üç çocuğunu zorda olan maddi durumuna rağmen okutmaya çalıştığını söylüyor. Aslan, “Koronavirüs çıktığından beri üç çocuğum da okula gidemedi. Uzaktan eğitimle birlikte dersler devam edecek dediler bizim burada hiçbir öğrencinin ne tableti ne de bilgisayarı var, derslere giremediler. Yüz yüze eğitim başladı öğrenciler artık derslerinden geri kalmıyorlar” dedi.
EĞİTİM SEN: OKULLARIN AÇILMASINDAN KAYGILIYIZ
Köy okullarında yüz yüze eğitme başlanmasına ilişkin Evrensel’e konuşan Eğitim Sen Diyarbakır 2 No’lu Şube Eş Başkanı Hasan Çıtrık, “Birinci dönemde okullar açılacak dendi ve bunun pratiği sergilendi. Yüz yüze eğitim yaklaşık bir ay sürdü. Biz o zamanlar da kaygılarımızı söylemiştik, önlem, tedbir ve altyapı koşullarının oluşması ve en önemlisi aşı yapılıp okulların öyle açılmasını istemiştik. Sonuç olarak okullarda artan vaka sayıları ve olumsuz sonuçlar bizim kaygılarımızda ne kadar haklı olduğumuzu ortaya koydu. Doğu ve Güneydoğuda bulunan köy okullarında sınıf mevcudu çok kalabalık dolayısıyla önlemler alınmadığı için kasım ayında okullar gene tatil edilmek zorunda kalındı. Bugün baktığımızda o günden bugüne değişen hiçbir durum olmadı” diye konuştu.
Uzaktan eğitim döneminde köy okullarında okuyan öğrencilerin eğitimden uzak kaldığını belirten Çıtrık, “Gerek internet altyapısı olsun gerek teknolojik araç gereçleri bulma konusunda öğrenciler büyük bir zorluk yaşadılar. Bizim verilerimize göre uzak eğitimde köylerde derse girebilen öğrencilerin oranı yüzde 5’i bulabildi. Ne kadar öğrencileri mağdur etmeyeceğiz dedilerse de uzaktan eğitimde binlerce öğrenci mağduriyet yaşadı. Gerekli önlemler alınmayıp, çocuklar ve öğretmenler aşı yapılmadan köy okullarında yüz yüze eğitime başlanılmasının büyük bir risk olduğunu her seferinde söylüyoruz. Zaten olumsuz bir süreç yaşanıyor, eğitime ayrılan bütçe çok düşük bütün bunlara rağmen görüyoruz ki değişen hiçbir şey yok. Merkeziyetçi ve bilimden uzak bir otoriter bir tavırla hareket ediyorlar. Köy okullarında bu durum varken aynı zamanda mart ayında da merkezi okulların açılacağı söyleniyor biz bu durumdan kaygılıyız, hastalığın artacağını düşünüyoruz” dedi.