Ermenistan’da darbe girişimi: Ordu, hükümetin istifasını istedi
Ermenistan ordusu, Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetin istifasını istedi. Paşinyan, Genelkurmay Başkanı'nı görevden aldı ve hakkında hapis emri verdi.
Fotoğraf: EPA/HAYK BAGHDASARYAN-AA
Azerbaycan'la yaşanan savaşın ardından protestolarla karşılaşan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve hükümete, ordu tarafından "istifa et" muhtırası geldi. Paşinyan, Genelkurmay Başkanı'nı görevden aldı, "Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı hakkında hapis emri verilmiştir" dedi.
ORDU'DAN İSTİFA MUHTIRASI
Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan, yardımcıları ve çok sayıda üst düzey askeri komutan tarafından imzalanan açıklamada, "Başbakan ve hükümetin artık makul kararlar veremeyeceği" belirtildi.
Muhtırada şu ifadeler yer aldı:
“Ülkenin içinde bulunduğu bu kadar karmaşık durumda alınan devlet karşıtı ve sorumsuz bir adımlar atılıyor. Ermeni halkı için bu kritik ve ölümcül durumda yeteri kadar karar veremeyen Ermenistan Başbakanı ve hükümetinin uzun süredir görevdeki yetkililerin itibarını sarsmayı amaçlayan saldırılarına sabırla tahammül ettik. Ancak her şeyin sınırı var. Ermeni Silahlı Kuvvetleri, görevini onurla yerine getirmiş ve halkla omuz omuza düşmana karşı savaşmıştır. Görevdeki yetkililerin etkisiz yönetimi ve dış politikadaki ciddi hatalar ülkeyi çöküşün eşiğine getirdi. Oluşan durumla hemfikir olan Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, Ermenistan Başbakanı ve hükümetinin istifasını talep ediyor, aynı zamanda Vatan ve Artsakh'ı korurken oğulları ölen kişilere karşı güç kullanmaktan kaçınmaları için uyarıda bulunuyor. İnsanlar her zaman ordunun yanında olduğu gibi, ordu da her zaman halkın yanında olmuştur."
PAŞİNYAN SOKAĞA ÇAĞIRDI
Ordunun kendisine yönelik istifa çağrısını "darbe girişimi" olarak nitelendirerek, destekçilerini başkent Erivan'a sokağa çıkmaya çağıran Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan destekçilerinin yanında sokağa çıktı.
Paşinyan, Facebook üzerinden gerçekleştirdiği canlı yayında konuştu.
Konuşmasında Paşinyan, "Her şeyden önce, barışçıl bir sivil meclisin katılımcısı olarak Cumhuriyet Meydanı'nda sükunet çağrısı yapmak istiyorum, kesin ve sert bir eylemde bulunmak istemiyorum" ifadesini kullandı.
Paşinyan, Silahlı Kuvvetlerin ve ordunun siyasete girmesinin ve siyasi değerlendirmelerde bulunmasının kabul edilemez olduğunu söyleyerek "Tüm askerlerimizden bahsetmiyoruz, çoğu sadece üstlerinin emirlerini yerine getirdi" dedi.
Olanların tüm sorumluluğunu üstlendiğini ifade eden Paşinyan, "Tüm soruları kendim cevaplamaya çalıştım. Maalesef, bazı yüksek rütbeli askeri yetkililerimize soru sormaktan kaçınamayacağımız bir aşamaya geldik. Ancak bazı değerli generallerimiz, bizlerin, halkın, sivil otoritelerin, hükümetin birkaç olay hakkında soru sormasından hoşlanmıyor" dedi.
Bu durumun aşılacağına dair umutlu olduğunu ifade eden Paşinyan, yakında Silahlı Kuvvetler Başkan Yardımcılarının atanacağını söyledi.
GENELKURMAY BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI
Paşinyan, ayrıca Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden aldığını duyurdu.
Paşinyan, "Devrimi savunmamız gerekiyor. Çok zor bir durumdayız. Genelkurmay Başkanı'nı görevden alma kararı aldım. Şimdi en önemli görev, sivillerin ve halkın iktidarını korumaktır" dedi.
Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'da yaşadığı mağlubiyete ilişkin sorumluluğu üzerine aldığını söyleyen Paşinyan, "Halkın bazı üst düzey ordu yetkililerine yönelik de bazı soruları var ve bu sorulardan kaçılamaz" ifadesini kullandı.
GENELKURMAY BAŞKANI VE SAVUNMA BAKANI HAKKINDA HAPİS EMRİ VERİLDİ
Erivan'da halka seslenen Paşinyan, “Ermeni halkı, askeri darbeye izin vermeyecektir. Şu andan itibaren, Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı hakkında hapis emri verilmiştir" dedi.
"Bu açıkça bir darbe girişimidir" diyen Paşinyan “Ordu, siyasi süreçlere dahil olamaz. Ordu, halkın seçtiği halka ve yetkililere itaat etmelidir” dedi.
ERMENİSTAN GENELKURMAY BAŞKANLIĞI: POZİSYONUMUZU TEYİT EDİYORUZ
Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı, Başbakan Nikol Paşinyan’a yönelik istifa çağrısına ilişkin pozisyonlarının değişmediğini, söz konusu çağrının bir baskı neticesinde yapılmadığını bildirdi.
Ermenistan Genelkurmay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Bu, amacı tek olan generallerin ve subayların, bu önemli anda vatanın kurtuluşuna hizmet etmek olan açık inancı ve duruşudur. Pozisyonumuzu teyit ediyoruz. İstifa çağrısı bir baskı neticesinde yapılmamıştır.” ifadeleri kullanıldı.
Eski Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan da halka, Genelkurmay Başkanı dahil bütün üst düzey komutanların Paşinyan’ın istifası için imzaladıkları bildiriyi destekleme çağrısında bulundu.
Koçaryan, “Bu kader anında, halkı ülkeyi sahiplenmeye ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri ile ordunun yanında olmasına çağırıyorum. Savaşı kaybeden ve toprakları veren iktidarın gitmesi gerekiyor. Bu milli uyanışımızın garantisidir.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, Ermenistan'da muhalif partilerin, parlamentonun olağanüstü toplantı gerçekleştirmesi için imza topladığı belirtildi.
“Aydınlanmış Ermenistan” Partisi milletvekili Nair Zagrobyan da Paşinyan’ı istifaya çağıran bildirinin darbe girişimi olarak nitelendirilmemesi gerektiğini belirterek, “Bu bir suç değildir.” açıklamasında bulundu.
Ermenistan Güvenlik Servisinden yapılan açıklamada ise meydana çıkan vatandaşlara “kışkırtıcı eylemlerden” kaçınmaları çağrısında bulunuldu.
Açıklamada, “Bu tür eylemler, Ermenistan’ın güvenliğini tehdit edebilir” ifadelerine yer verildi.
RUSYA TARAFLARI İTİDALLİ OLMAYA ÇAĞIRDI
Konuyla ilgili Rusya'dan yapılan açıklamada, Erivan'daki gelişmelerin endişeyle izlendiği, Putin ile Paşinyan'ın henüz iletişime geçmediği, gerektiği takdirde iletişime geçmek üzere gerekli organizasyonun yapıldığı açıklandı. Açıklamada ayrıca, "Ermenistan'daki herkesi itidalli olmaya çağırıyoruz, durum anayasal çerçevede kalmalı" ifadelerine yer verildi.
CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ İBRAHİM KALIN: ERMENİSTAN'DAKİ DARBE GİRİŞİMİNİ KINIYORUZ
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ermenistan'daki darbe girişimini kınadıklarını açıkladı.
Sözcü Kalın, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Ermenistan'daki darbe girişimini kınıyoruz. Darbeler her zaman demokratik süreçleri inkıtaya uğratmış ve kaosa neden olmuştur. Ermenistan’da sürecin ivedilikle normale dönmesini temenni ediyoruz" dedi.
AB'DEN "SÜKUNET" ÇAĞRISI
Avrupa Birliği (AB), Ermenistan ordusunun, Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifasını istemesinin ardından taraflara sükunet çağrısında bulundu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan açıklamada, Ermenistan'daki gelişmelerin yakından takip edildiği bildirildi. Açıklamada, siyasi farklılıkların barışçıl ve parlamenter demokrasi ilkelerine bağlı kalarak çözülmesi gerektiği kaydedildi.
Ermenistan Anayasası'na göre, "silahlı kuvvetlerin, siyasi konularda tarafsızlığını koruması ve sivil kontrol altında olması gerektiği" anımsatılan açıklamada, ülkede demokrasinin ve anayasal düzenin korunmasının önemine işaret edildi.
Açıklamada, Ermenistan'daki bütün taraflara gerginliği tırmandıracak eylemlerden kaçınma ve sükunet çağrısında bulunuldu.
NE OLMUŞTU?
Ermenistan ve Azerbaycan arasında bir ay süren savaşın ardından toprak kaybeden ve ağır bir yenilgi alan Paşinyan, iktidarını kaybetmekle karşı karşıya kalmıştı. Rusya arabuluculuğunda yapılan Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki anlaşmaya tepki gösterenler Başbakanlık binasını basmıştı. (DIŞ HABERLER)