25 Şubat 2021 07:52

Güney Afrika’da genel grev: Patronlar için değil emekçiler için ekonomi

Güney Afrika Sendikalar Konfederasyonunun çağrısıyla yüz binlerce işçi ve emekçi, asgari ücretin artırılmasından stratejik işletmelerin kamulaştırılması gibi bir dizi taleple genel greve çıktı.

Fotoğraf: SAFTU

Paylaş

Güney Afrika’da yüz binlerce işçi ve emekçi, asgari ücretin artırılmasından stratejik işletmelerin kamulaştırılmasına kadar bir dizi önemli taleple dün genel grev yaptı.

800 bin üyesi olan Güney Afrika Sendikalar Konfederasyonunun (SAFTU) çağrısıyla çıkılan grevde bazı büyük kentlerin sokakları, ellerinde talepleri içeren dövizleriyle şarkı söyleyerek ve dans ederek yürüyüş yapan emekçilerle doldu. Diğer kentlerde ise koronavirüs nedeniyle işçi ve emekçiler evlerinde kaldı. En büyük yürüyüş ise başkent Cape Town’da gerçekleşti. SAFTU’ya bağlı olan ve ülkenin en büyük sendikası olan 400 bin üyeli Metal İşçileri Sendikası (NUMSA) üyelerinin yürüyüşlere yoğun katılımı dikkat çekti.

Öte yandan yerel basında çıkan haberlere göre SAFTU, “Tüm ekonomik hayatın demokratik bir şekilde planlanmış bir ekonomiyle yeniden örgütlenmesi”ni talep ediyor. Sendikanın grev açıklamasında, “Kapitalizm yanlışlık sonucu değil, tasarımı gereği işçi sınıfı ve yoksullar konusunda başarısızdır. Yedek bir işsiz emek ordusu yaratır, işçi sınıfı ve yoksullar ile arasında bir anlaşmazlık olduğunda devlet sömürüyü artırmak ve sivil özgürlükleri baltalamak için sermayenin tarafını tutar” denildi.

Açıklamada patronların pandemiden çok önce toplu işten atmaların planladıklarına ve pandemi sırasında da 2.2 milyon işin yok olduğuna dikkat çekilerek, var olan işlerin koşullarının ise giderek kötüleştiği ve taşeron çalışma “sıfır zam” sözleşmelerinin yaygınlaştığı belirtildi.

“Bu saldırılara karşı mücadele eden işçilerin en önemli silahı olan sendikalar da patronların saldırısı altındadır, ANC hükümetinin yakın zamanda geçirdiği yasalar bunun için kullanılmaktadır, bu yasalar işçilerin anayasal hakları olan grev ve gösteri haklarını kullanmalarını imkansız hale getirmektedir” denildi.

SAFTU açıklamasında ekonomik canlanma için patronlara yönelik teşviklerin kesilmesi ve yüzde 50 varlık vergisinin yeniden hayata geçirilmesi de istendi.

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Maltepe Belediyesi grev kırıcılığına ve çarpıtmalara devam ediyor

SONRAKİ HABER

CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Kod 29’un İş Kanunu'ndan çıkartılmasını istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa