İsveç’te özelleştirilen eczaneden çalışanlarına köle muamelesi
İnternet üzerinden satış yapan İsveç’in en büyük eczanesi Apotea, çalışanlarına kölece muamele yapmakla; cinsel taciz, toplu cezalandırmalar ve tehdit edici mesajlar göndermekle suçlanıyor.
Apotea logosu
Murat KUSEYRİ
Stockholm
İsveç’te internet üzerinden satış yapan ve en büyük eczane konumundaki Apotea, çalışanlarına kölece muamele yapmakla; cinsel taciz, toplu cezalandırmalar ve tehdit edici mesajlar göndermekle suçlanıyor.
2008 yılında İsveç Hükümeti, sağlıkta yapılan özelleştirilmelere paralel olarak kamuya ait eczaneleri de satışa çıkardı. Hükümet, rekabetin artmasının ilaçların erişebilirliğini artıracağını ve fiyatların ucuzlamasına neden olacağını iddia etti.
Ancak aradan çok geçmeden özelleştirmeler sonucu ilaç fiyatlarının arttığı ve bazı ilaçlarını temin etmenin güçleştiği görüldü. Korona pandemisinin yaygınlaşmasından sonra ekipman ve ilaç temininden sorumlu Apotea’da tam anlamıyla kaos yaşandı.
Sendika yetkilileri, çalışanlara koruyucu ekipman ve maske verilmediği için bazı işyerlerinde işi durdurdu.
ÖZELLEŞTİRMELERDEN HALK VE ÇALIŞANLAR ZARAR GÖRDÜ
Eczanelerin özelleştirilmesinden ilaç bulmakta sıkıntı çeken halkın yanı sıra çalışanlar büyük zarar gördü. Bundan birkaç ay önce ETC gazetesi, İsveç’in en büyük internet eczanesi Apotea’nın çalışanlarına yönelik baskı ve tacizlerini kamuoyuna duyurdu.
Dün aynı gazetede yayımlanan bir makalede aradan birkaç ay geçmesine rağmen çalışanların koşullarında iyileşme olmadığı ve işverenin çalışanlara yönelik baskılarını sürdürdüğü belirtildi. Çalışanların işverenlerin yanı sıra baskı ve tacizlere karşı gerekli önlemleri almayan Unionen Federasyonunu da eleştirdiğine dikkat çekildi.
TOPLU CEZALANDIRMA, CİNSEL TACİZ VE TEHDİT MESAJLARI
ETC, daha önce yayımladığı bir makaleyle Apotea’nın Genel Müdürü Pär Svärdson’un çalışanları toplu olarak cezalandırdığını, depolara kitlediğini, cinsel tacizde bulunduğunu ve tehdit edici mesajlar gönderdiğini ifşa etmişti.
Haberin yayımlanmasından sonra Entegrasyon Kurumu, şirketin kameralarının çektiği filmleri inceleme altına almış, Union Federasyonu da çalışanlara yönelik baskı ve tacizlerin son bulması için işverenle görüşmeler yapmıştı.
AYAKTA 12 SAAT ÇALIŞMAK ZORUNDA BIRAKILIYOR
İşverenin misilleme yapmasından korktuğu için adını açıklamaktan kaçınan bir işçi, Kollega adlı dergiye çalışanların koşullarında herhangi bir iyileşme olmadığını söyledi. Günde 12 saat çalışmalarına karşın çalışırken oturmalarına izin vermediğini ve Genel Müdürün çalışanları sürekli olarak denetim altında tuttuğunu belirtti.
Söz konusu kişi, “Belki bizim bilmediğimiz bir şeyler oluyor ama Unionen (sendika) bize boş veriyor, her hangi bir iyileşme göremiyoruz” dedi. Sendikanın şirkete karşı blokaj vb. önlemleri gündeme getirmesini istedi.
İŞYERİNDE SENDİKA ŞUBESİ KURULACAK
Union Federasyonunun Ombudsmanı Jörgen Gustavsson, sendikanın çalışanların sorunlarına ilgisiz kalmadığını ancak korona pandemisinden dolayı işyeri çok büyük olduğu için üyelerine sendikanın girişimlerini duyuramadıklarını öne sürdü.
Çalışanları bilgilendirmek için işyerinde sendikanın bir şubesini kurmanının daha uygun olacağını söyledi. Üyelerinin işyerinde bir sendika şubesi açılmasını istediklerini ve mart ve nisan aylarında bir şube açmayı hedeflediklerini dile getirdi.
ÖZELLEŞTİRİLMELERİNDEN TEKELLER AŞIRI KÂRLAR ELDE ETTİ
2008 yılında özelleştirilen eczanelerden İsveç’in büyük tekelleri aşırı kârlar elde etmişti. Ericsson, AstraZeneca, Elextrolux, SAS, SKF, Volvo ve SAS gibi büyük tekelleri denetiminde bulunan Wallenberg grubu, eczaneleri satın almak için IGC ve Piveq şirketlerini kurmuştu. 225 milyon krona satın aldığı 27 eczaneyi 3 yıl sonra 600 milyon krona satarak aşırı karlar elde etmişti.