25 Şubat 2021 09:04
/
Güncelleme: 14:59

"1 milyon TL üzerinde serveti olanlar için servet vergisi tarifesi uygulansın"

Büro Emekçileri Sendikası, Maliye Bakanlığı tarafından Vergi Haftası kutlanmasına tepki gösterdi: Sermayedarlara çıkarttıkları muafiyetlere her gün yenisini ekleyenler vergi bilincinden bahsedecek.

"1 milyon TL üzerinde serveti olanlar için servet vergisi tarifesi uygulansın"

BES İstanbul Şubelerinin basın açıklaması | Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Büro Emekçileri Sendikası (BES), Vergi Haftası’na ilişkin çeşitli illerde açıklama yaptı.

BES adına açıklamayı okuyan Genel Başkan Bahadır Berdicioğlu, “Pandemi sürecinde, anayasal hak olduğu halde vergisel yükümlülükler için mücbir sebep ilan edemeyenler, esnafı çiftçiyi, emekçiyi borç batağına sokanlar, sermayedarlara çıkarttıkları istisna ve muafiyetlere her gün bir yenisini ekleyenler vergi haftasında vergi bilincinden bahsedecekler” dedi.

“VERGİNİN TANIMI TARTIŞMALI HALE GELMİŞTİR”

Berdicioğlu açıklamada “Bir defaya mahsus 1000 TL pandemi sosyal desteği alan milyonlarca aileye, kısmi çalışma ödeneğine mahkûm edilen milyonlarca işçiye, iş bulamadığı için KYK ve GSS borcunu ödeyemeyen milyonlarca gencimize, ödeyemediği borçları yüzünden icralık olan milyonlarca yurttaşımıza, işsizlere, iş bulmaktan umudunu kestiği için işsiz bile sayılmayan milyonlara, bir yıldır kepenk açamayan esnafa, ürünü tarlada kalan çiftçiye, emeklilikte yaşa takılanlara, aybaşını getiremeyene, kamu emekçilerine vergi bilinci anlatılacak” şeklinde tepki gösterdi.

“Toplanan vergilerin lükse, şatafata, faize, savaş politikalarına, geçmediğimiz köprülere, kullanmadığımız yollara harcandığı, eğitime ve sağlığa bile cebimizden para harcadığımız ve neredeyse tüm kamusal hizmetlerin paralı hale geldiği bir süreçte verginin tanımı tartışmalı hale gelmiştir” diyen Berdicioğlu, bu haftanın ülkemizdeki vergi sisteminin sorunlarının tartışıldığı ve adil bir vergi sistemi için tarafların bir araya geldiği demokratik bir platform olması gerektiğini savunduklarını, maliye emekçilerinin sorunları ve taleplerinin yanı sıra Maliye Bakanlığının demokratikleşmesi için bir mücadele zemini olarak gördüklerini, görmeye de devam edeceklerini ifade etti.

“TOPLANAN VERGİLER HALK İÇİN KULLANILMALIDIR”

Berdicioğlu, “Toplanan vergiler savaşa, sermayeye, ranta, güvenlikçi politikalara, lükse, şatafata değil halk için kullanılmalıdır” diyerek taleplerini sıraladı: Anayasa'da yer alan vergilendirme ilkeleri, başta eşitlik ve adalet olmak üzere hayata geçirilsin, herkesten ödeme gücüne göre vergi alınsın. Gelir dağılımı adaletsizliğinin nedenlerinden biri olan dolaylı vergi uygulaması sınırlandırılsın. Emekçilerin maaşlarında açlık sınırı rakamları vergiden muaf tutulsun, yoksulluk sınırı rakamları en alt vergi diliminden vergilendirilsin, alt dilim yüzde 10 oranına çekilsin. Vergilerimiz pandemi ile etkin mücadele için harcansın. Emekçiler için nasıl gelir vergisi tarifesi uygulanıyorsa 1 milyon TL üzerinde serveti olanlar için artan oranlı servet vergisi tarifesi uygulansın.

Büro Emekçileri Sendikası Adana Şubesi, “Vergide ve ücrette adalet” talebiyle sendika binasında açıklama yaptı

Büro Emekçileri Sendikası Adana Şubesi, “Vergide ve ücrette
adalet” talebiyle sendika binasında açıklama yaptı | Fotoğraf: Evrensel

(Ankara/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Türk-İş ve Hak-İş’in üç genel başkan yardımcısı, 600 bin işçiyi kapsayan kamu toplu sözleşme görüşmeleri için önümüzdeki hafta Çalışma Bakanlığına sunmak üzere zam talebini belirledi. Ancak zam oranı açıklanmadı. Pazarlığı yapılacak rakamdan haberi olmayan işçiler tepkili: “Neyi kimden gizliyorsunuz, taslağı açıklayın.”

22 bin 131 TL Türk-İş'in belirlediği açlık sınırı

72 bin TL Türk-İş'in belirlediği yoksulluk sınırı

30 bin TL Kamu işçisinin ortalama ücreti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen'in tutukluluğuna yapılan itiraz "kaçma şüphesi" gerekçesiyle reddedildi.

Evrensel'i Takip Et