ÇAYKUR’a ait İyidere Çay paketleme fabrikasında işçilerin otopark tepkisi
Rize’de ÇAYKUR işçileri, fabrikanın müdür ve amirlerinin araçlarını fabrika içerisinde park ettiklerini ancak kendilerine bu hakkın tanınmadığını anlattı.
Fotoğraf: Gençağa Karafazlı
Gençağa KARAFAZLI
Rize
ÇAYKUR İyidere çay paketleme fabrikasında çalışan işçiler, fabrikada park sorunu yaşadıklarını, fabrikanın müdür ve amirlerinin araçlarını fabrika içerisinde park ettiklerini ancak kendilerine bu hakkın tanınmadığını belirterek uygulamaya tepki gösterdi.
İsimlerinin açıklanmasını istemeyen fabrika işçileri, gönderdikleri fotoğraflarla fabrikada kendilerine haksızlık yapıldığını aktardı.
İşçiler; “Biz ÇAYKUR’a ait İyidere 100.yıl paketleme çay fabrikasında çalışan yüzlerce işçilerdeniz. Burada sorunlarımız bitmek bilmiyor. İşçi burada kendi kaderiyle baş başa bırakılmış durumda. 2 yıldır İyidere paketleme fabrikasının sorunları hem içerden hem de dışardan prangalar vuruluyor.
“YETKİLİ SENDİKA SORUNLARA SAHİP ÇIKMIYOR”
Nasıl mı anlatalım!
Fabrika gerçekten dışardan muhteşem ama içerden sosyal yaşam ve çalışma hayatı sıfır.
Fabrika teslim alınmadan her taraf kırıldı.
Pandemin nedeniyle işçilere yapılan eziyetleri duymuşsundur. Tedbirler uygulanmayınca bugüne kadar onlarca işi korona oldu.
İşçiler yetkili sendika (Öz Gıda İş) sendika ve siyasiler tarafından tamamen yalnız bırakıldı. İşçilerin hiçbir sorununa sahip çıkan yok. Derdimizi sendikaya anlatıyoruz onlarsa ‘bizim dediğimizi dinlemiyorlar’ diyorlar. Sabah akşam tek dertleri üretim, korona olmuşsun, tedbirlere uyulmamış bunlar hiç kimsenin umurunda değil.
Ayrıca en basiti paketleme çevresinde arazi sahipleri rant tellallığı yapıyorlar. Bunlar birileri tarafından korunuyor.
“İŞÇİLERE İLLALLAH DEDİRTTİLER”
İyidere belediyesi, trafik ve karayolu görevlileri zabıtacılık, otoparkçılık gibi paketlemedeki işçileri canından bezdirdiler. Paketleme önü sırf belediye minibüsleri otoparkçı gibiler devlete vergi vermek yok belediye polisle iş birliği içinde paketlemede ki işçileri illallah dedirttiler.
Birileri haksız yere kazanç sağlamak böyle mi olacak bunlara dur demek yok mu?
Fabrikanın oto parkı olmadığı için işçi arkadaşlar araçlarını park edecek yer olmadığı için resmî olmadığını sandığım paralı otoparka yönlendirmek için işçi arkadaşlar rahatsız ediliyor. Ayrıca otoparkın bir tarafı kamyon parkı olarak kiraya verildi. Resmiyeti var mı bilinmez. Bunun gibi çok sıkıntılar var.
Bunlar in artık kimlere rant sağladığını ki vergi denetimlerinin yapılmasıyla ortaya çıkacaktır.
“İŞÇİYE YASAK VAR AMİRE MÜDÜRE YASAK YOK”
İşçiler araçlarını ücretli oto parka çekme zorunluluğu getirilirken fabrikanın amir ve memurları araçlarıyla fabrikanın sahasına rahatlıkla girip park edebiliyorlar. İşçiye gelince yasak böyle adalet olur mu? Eğer fabrika sahasına park yasaksa herkese yasak olmalı. Bizlerde bu fabrikanın asıl üretenleriyiz. Bu pandemi koşullarında zor şartlar altında emek mücadelesi verirken birde çalıştığımız yerde aracımızı nereye park edeceğimizi düşünmek zorundayız. Yasak varsa herkese uygulansın yalnızca işçiye yasak uygulanmasın. Devletin kolluk güçleri bize baskı yaprak araçlarımızı zorla oto parka çekmemizi istemesinler bu haksızlığa son verilin” çağrısında bulundular.