25 Şubat 2021 23:36

Pandemide başlayan baskı darbedilmeye vardı

Hüseyin Savcı 52 daire, spor salonu ve otoparkın temizliğiyle görevliydi. Pandemiyle işten ayrılması için artan baskı, en son yönetici tarafından darbedilmesine kadar vardı.

Pandemide başlayan baskı darbedilmeye vardı

Fotoğraf: Evrensel

İstanbul'da Kağıthane’ye bağlı olan Nurtepe Mahallesi… 3 blokta 52 daire, spor salonu, otopark… Hüseyin Savcı tüm bu alanların temizliğiyle görevliydi. Pandemiyle işten ayrılması için artan baskı, en son yönetici tarafından darbedilmesine kadar vardı. Yaşananlara tepki gösteren Konut-İş Genel Başkanı Alican Kayhan, pandemiyle birlikte bu tür darp vakalarıyla çokça karşılaştıklarını belirterek, konut işçilerine örgütlenme çağrısı yaptı.

Binanın verdiği kapıcı dairesinde kaldığını anlatan Hüseyin Savcı, asgari ücretle yaşamaya çalıştığını söyledi. Geniş bir alanın temizliğinden sorumlu olduğunu söyleyen Savcı, yapmaması gereken muhasebe işlemlerini de kendisine yüklediklerini ve bu iş için herhangi ödeme de yapılmadığını söyledi. Pandemiyle birlikte iş bıraksın diye yapılan psikolojik baskının arttığını, hakarete uğradığını ve küfürlere maruz kaldığını dile getiren Savcı, “Apartmanda çöp toplarken yöneticiyle karşılaştım, azarlandım. Hakaret etti bana sonra da telefon numarasını başkasına verdiğim için bana yumruk attı. Telefon numarasını izinsiz vermem hukuki olarak suç olabilir belki ama, bu darbedilmem için bahane oldu sadece. Ayrımcılık, ötekileştirme, hor görülme dayanılmaz hale geldi” diye konuştu. Darbedildiği gece şikayetçi olduğunu ve rapor alıp yönetici hakkında dava açtığını dile getiren Savcı, 3 ay önce de eşinin apartmandaki başka birkaç aile tarafından saldırıya uğradığını, bunun için de karakola gidip şikayetçi olduklarını aktardı.

Hüseyin Savcı’nın üyesi olduğu Konut-İş Sendikasının Genel Başkanı Alican Kayhan yaşananlara tepki gösterdi. Esnek ve uzun saatler çalıştırma karşılığı düşük ücretin iş kolunda yaygın olduğunu, pandemiyle birlikte bu tür darp vakalarıyla çokça karşılaştıklarını söyledi. Mağduriyetin ve hak gasbının giderilmesi mücadelesinde üyeleri Savcı’nın yanında olduklarına dikkat çeken Kayhan, “Sorunlara dair çözüm üretmek istiyorlarsa konut çalışanlarına sağlıksız yaşam alanlarının tahsis edilmesi durumunda binaya ruhsat vermesinler. İşçilerin örgütleneceği yer işverenler tarafından kurulan dernekler değil, sendikalardır” dedi. İş kolundaki çalışanların haklarını savunmaktan geri durmayacaklarını, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini dile getiren Kayhan, işçilerin en acil ihtiyacının örgütlenmek olduğunu ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et