Aile Hekimleri: Test sayısı yüzde 28 düştü, vaka sayısı yüzde 50 arttı
TTB Aile Hekimliği Kolu anket sonuçlarını açıkladı. Test sayılarının son bir ayda yüzde 28 oranında düştüğü ve vaka sayısının yüzde 50’lik artışla 6 bin 500’ten 9 bin 500’e yükseldiğini vurgulandı.
Fotoğraf: DHA
İktidar 1 Mart’ta bazı salgın tedbirlerini kaldırmaya hazırlanırken, aile hekimleri vaka artışlarına dikkat çekerek uyardı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolunun her ay düzenlediği ankete göre, aile hekimliği başına izlem sayısı ocak ayında yüzde 3 iken şubatta bu oran yüzde 30’a çıktı. Bölgesel bazda 10 kat artış olduğuna dikkat çekilen ankette, aşılama yapılan Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) maske dışında koruyucu ekipman desteğinin yetersiz olduğu ve aile hekimlerinin bu malzemleri kendilerinin temin etmek zorunda kaldığı aktarıldı. Ayrıca, test sayılarının son bir ayda yüzde 28 oranında düştüğü ve vaka sayısının yüzde 50’lik artışla 6 bin 500’ten 9 bin 500’e yükseldiğini vurgulandı.
TTB Aile Hekimliği Kolu, 8-14 Şubat tarihleri arasında 6. kez yaptığı ‘Aile Hekimliği Pandemi Anketi’nin sonuçlarını paylaştı. İnternet üzerinden yapılan basın toplantısında anketin sonuçlarını paylaşan TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Emrah Kırımlı, ankete 65 ilden 765 aile hekiminin katıldığını açıkladı. Kırımlı, 12 Şubat tarihinden bu yana yapılan 4 milyona yakın aşının büyük çoğunluğunun aile sağlığı merkezlerinde yapıldığını belirterek “Ocak ayında günde 500 bine yakın aşı yapabiliriz demiştik ve yaptık. Ama sonra aşı programındaki hatalar ve bekleme alanlarımızın darlığı sebebiyle sayılar düştü” dedi.
"MALZEMELERİ KENDİMİZ TEMİN EDİYORUZ"
Kırımlı, aile hekimleri arasında yaptıkları ankette 6 ay boyunca hem açılma kapanma dönemlerinin etkilerini gördüklerine dikkat çekti. Bu süreçte 7 aile hekiminden birinin kovid-19’a yakalandığını aktaran Kırımlı, özellikle aile sağlığı merkezlerinde etkin koruyucu tedbirlerin alınmadığını söyledi. Aşılama çalışmaları nedeniyle bile aile sağlığı merkezlerinde bekledikleri desteği göremediklerini anlatan Kırımlı, “Arkaşlarımıza maske, eldiven, siperlik, yüzey temizleyici gönderildi mi diye sorduk. Arkadaşlarımızın yüzde 50’ye yakını maskelerin yeterli olduğu söylemiş. Ancak diğer ekipmanlarda meslektaşlarımızın yüzde 10’a yakını bunların geldiğini aktarmış. Bu ekipmanları hâlâ kendimiz temin ederek kendimizi ve hastalarımızı korumaya çalışıyoruz” dedi.
AÇILMA SÜRECİ HATIRLATMA VE UYARI
Eylül ayı sonunda okulların, kafelerin açıldığını ve Ekim 15’inden itibaren yoğun bir salgınla karşı karşıya kaldığımızı hatırlatan Kırımlı, “1 Mart için düşünülen açılma sürecine de aynı şekilde giriyoruz” diyerek uyardı. Önceki açılma sürecinde tedbir alınmasına rağmen aile sağlığı merkezlerinde 36 kişiye kadar randevu verilebildiğini, okullar ve kafelerde kalabalıklar oluştuğunu dile getiren Kırımlı, “Bugünlerde de vakalarda bir azalma görünmesine karşın vakalar bölgesel düzeyde artış gösteriyor” dedi.
"HASTA SAYISI ARTTI"
Aile hekimliği başına izlem sayısının ocak ayında yüzde 3’lük artış gösterdiğini, bu ay ise bunun yüzde 30’a çıktığına vurgu yapan Kırımlı, bölgesel bazda 10 kat artış olduğuna dikkat çekti. Ankete göre aile hekimi başına düşen hasta sayısının günde 3’ten 7-8’e çıktığını belirten Kırımlı, “Ocak ayında bir düşüş vardı ama şubatta bu yükseldi. Ocak ayında filyasyonda test sayısı azalmakla birlikte temaslı sayısı da azaldı. Bir pozitif sonuç başına 3 temaslı oluyordu. Ocak ayında bu bir hasta başına bir veya ikiye düştü. Şubatta bu bir hasta başına birin de altına düştü. Yani kovide yakalananlar arasında temaslılar olmadı. Bu ya filyasyon ya da mutasyonla alakalı bir durum. Hastalarımızın mutant virüs taşıyıp taşımadığına bakılıyor, hastaya söyleniyor ama bir bilgi verilmiyor. Bu da salgın yaylımı açısından bir risk” dedi.
"HALK AŞI OLMAK İSTİYOR"
Bazı illerde aşı tedariği olmadığı için hastaların geri dönmek zorunda kaldığını belirten Kırımlı, grip aşısında bu durumla karşılaştıklarını söyledi. Araştırmaya göre nüfusun yüzde 60-79’unun aşı olmak istediğini aktaran Kırımlı, üç aile hekiminden birinin çalıştığı bölgelerde vaka artışı olduğunu, hastaların hastaneler yerine aile sağlığı merkezlerinde aşı olmak istediğini söyledi. Kırımlı, bu nedenle birinci basamak sağlık hizmetlerinin hem kendileri hem de hastaları için desteklemesini istediklerini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)