Eğitim Sen Genel Başkanı Kurul: Gerekli önlemler hızla alınarak okullar açılmalı
“Yüz yüze eğitime ilişkin okullar hazır değil" diyen Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, öğrencilerin nitelikli eğitim hakkına ulaşabileceği koşulların acilen oluşturulmasını istedi.
Fotoğraf: Erkan Altuntaş/DHA
Cansu ERTAŞ
Ankara
1 Mart'ta başlaması planlanan yüz yüze eğitime Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'ndan sonra karar verileceği açıklandı. Valiliklerden yapılan açıklamalarda da illerdeki duruma buna gore düzenleme yapılacağı bildirdi. Eğitim, öğretime yönelik düzenlemelerin 4 ayrı risk seviyesine göre belirleneceği belirtiliyor. Öğretmenlerin aşılanmasının daha yeni başlaması ve MEB’in okullarda yeterli hazırlık yapmaması kaygıları da artırıyor.
Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, önceliklerinin öğrencilerin nitelikli eğitim hakkına ulaşabileceği koşulların oluşturulması olduğunu belirterek “Yüz yüze eğitime ilişkin okulları hazır değil” dedi. AVM’ler, vergi daireleri ve pek çok yer açıkken okulların da açılması gerektiğini belirten Kurul “Aşı süreci tamamlanıp gerekli önlemler hızla alınarak okulların açılmasını istiyoruz” dedi.
Aşının yanı sıra bu süreçte sınıf mevcutlarının en fazla 15- 20 öğrenciyle sınırlandırılmasını gerektiğini anlatan Kurul, “Okullar 2 gün açılmış olsa bile her evin içinde bir öğrencinin veya öğretmenin olabiliyor. Kantinci, servis şöförü ve diğer bileşenler de var. 18 milyon öğrenci ve 8 milyon üniversite öğrencisini anne ve babalarıyla ele aldığımızda nüfusun neredeyse tamamına karşılık geliyor” dedi.
"ÖĞRETMENLER ÇOK ÖNCEDEN AŞILANMALIYDI"
Köy okulu öğretmenlerinin 42 gün önce, öğretmenler eğitime başlamadan aşılanması gerektiğini söyleyen Kurul, “Yönetememe dediğimiz kısım tam da burası. Bunlar çok önceden öngörülebilirdi. Çünkü Türkiye, okulları kapatan 200 küsür ülke arasında 1 yıl boyunca okulları kapatan 27 ülkeden birisi. Oysa ilk önceliğimiz hastaneler, ikinci önceliğimiz ise okullar olmalıydı” diye konuştu. Şu ana kadar kaç öğretmenin aşılandığına dair sayısal verilerin kendileriyle paylaşılmadığını söyleyen Kurul, “Biz MEB’den bunun tablo halinde yayınlanmasını istiyoruz. Biz, 1 milyon 200 bini aşmış sistem içindeki öğretmenlerimizin kaçının aşı olduğunu günbegün il il bilmek istiyoruz” dedi.
"HANGİ ÖNLEMLER ALINDI?"
Köy okullarında çok sorun olmadığını çünkü bu okullardaki öğrenci sayısının az olduğunu dile getiren Kurul “Metropollerde çok kalabalık okullar var. Birleştirilmiş sınıflar ve ikili öğretim hala çok yaygın. Okul nüfusu bir hayli fazla. Bunlara dair önlemler konusunda okulların açılmasına karar verenler hangi önlemleri aldıklarını açıklamalı. Okullarımız açılmaya hazır demesine rağmen haftada sadece 2 gün açabilmelerinden okulların aslında açılmaya hazır olmadığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Almanya, Finlandiya ve İsviçre’nin kovid-19 salgını normal bir seviyeye düştüğünde ilk açtıkları yerlerin okullar olduğunu hatırlatan Kurul, “Derslikler 15-20 kişilik olduğu için okulu tamamen açıp kapatma konusunda sorun yaşamadılar ama bizde böyle olmadığı için mekana, öğretim düzeyine, zamana göre çalışmalarla okullar açılmaya çalışılıyor” dedi.
ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Eğitim Sen Başkanı Nejla Kurul, okullarda alınması gereken önlemleri ise şu şekilde sıraladı: “Koridorlarda ve basamaklarda şeritler, sınıfların birbirleriyle karşılaşmaması için teneffüs saatlerinin ayarlanması lazım. Okul giriş ve çıkışlarında ateş ölçülmeli. Ücretsiz maske dağıtılmalı, sınıflarda hava akışının 20 dakikada bir sağlanmalı. Özellikle zor koşullardaki çocuklara beslenme yardımı yapılmalı. Ortaokul mekanları ilkokullar için şu süreçte açabilir. İlkokul öğrencilerine ferah ve geniş şekilde mevcudun 20’nin altında olduğu bir süreç işlenebilir. Ancak bu durumda öğretmen ihtiyacı hemen kendini gösterecektir” dedi.
VELİ DEMİR: KAYGILIYIM
Çocuğu bu sene birinci sınıfa başlayan velilerden Ebru Demir kaygılı. Mutasyon yokken okulları tatil edip mutasyonla durum daha tehlikeli bir hal alınca okulları açmanın kendisine mantıklı gelmediğini dile getiren Demir “Bu durum resmen oyuna döndü. Okulların ne kadar güvenli ve hijyenik olduğunu bir kenara bıraksak bile okul önlerinin nasıl ana baba günü olduğunu gördük” dedi. Bütün temizlik malzemelerinin velilerden istenmesini de eleştiren Demir “Veli alamadığında okulda nasıl hijyen nasıl sağlanacak? Kendi hijyenini, fiziki mesafesini koruyabilecek kapasitede okullar açılmalı” dedi.
"OKULLAR KADERİNE TERK EDİLDİ"
Meslek lisesi öğretmeni Murat Kahraman da ortada bir önlem olmadığını belirterek “Okullar kendi kaderine kaderine terk edildi. Okul yönetimleri kendileri bir şey yapıyorlar. Onun dışında ekstra önlem yok” dedi. Bakanlığın sadece her türlü senaryoya, her şeye hazırlıklı olduğunu açıkladığını ama okulların kendi maddi güçleriyle hazırlık yapmaya çalıştığını anlatan Kahraman “Meslek liselerinde tüm kademelerde günde 8 saat ders olacak ama bir önlem yok. Geçtiğimiz günlerde öğrencimden bana bulaşması sonucu kovid-19 hastalığını geçirdim. 56 yaşındayım. Aşının bana çok geç geleceğini düşünüyorum. Bize gelene kadar eğitimi bitirirler diye düşünüyorum. Ciddi anlamda okulları açmayı düşünselerdi bize daha önceden aşı yapmaları gerekirdi. Çünkü biz bazen günde 6 tane işletmeye fabrikaya girip çıkıyoruz risk grubunda sayılmamız gerekir” diye konuştu.