Yunanistan’da açlık grevindeki mahkumun yaşamı tehlikede
2002 yılından beridir cezaevinde bulunan Dimitris Kufodinas 49 günden beridir yaptığı açlık grevi nedeniyle yoğun bakımda tedavi altına alındı.
Fotoğraf: prin.gr
17 Kasım örgütünün lideri olarak adlandırılan ve 18 Temmuz 2002 yılından beridir cezaevinde bulunan Dimitris Kufodinas 49 günden beridir yaptığı açlık grevi nedeniyle yoğun bakımda tedavi altına alındı. Doktorlar son üç günden beridir sıvı içecekleri ve serumu da reddeden Kufodinas'ın en fazla bir kaç günlük ömrünün kaldığını açıkladı.
Kufodinas Domoko Atina’da bulunan Koridallos cezaevine naklini talep ediyor. Aralık ayında çıkarılan kararnamede terör suçlarından yargılanan mahkumların açık cezaevlerine gönderilmesi yasaklanmış ve Volo şehrindeki açık cezaevinde bulunan Kufodinas Koridallo cezaevine değil Domoko cezaevine gönderilmişti. Kufodinas açık cezaevine Koridallos cezaevinden geldiğini dolayısıyla aynı cezaevine gönderilmesi gerektiğini talep etmişti. Talebi reddedilen Kufodinas ise açlık grevine başlamıştı. Kufodinas Kararnamenin hükümet tarafından hedef gösterilmesi nedeniyle çıkarıldığını söylüyor.
Açlık grevi nedeniyle bir süreden beridir ülke genelinde destek eylemleri yapılıyor ve birçok ilde polisle çatışmalar gündeme geliyor. Özellikle son bir haftadan beridir Başta Atina ve Selanik olmak üzere birçok kentte yapılan kitlesel gösterilerde çok sayıda kişi gözaltına alındı ya da polis saldırısı nedeniyle yaralandı.
Dün Atina’da değişik saatlerde yapılan ve gün boyu süren eylemlere bugün de devam edildi. Gözaltına alınanların olduğu eylemler sırasında polis gazetecilere de saldırarak darbetti. Sivil kuruluşlar ve politik hareketler eylem çağrıları yapmaya devam ederken hükümet cephesinden yapılan açıklamalarda "yasaların herkes için geçerli" olduğu söyleniyor ve Kufodinas'ın talebinin karşılanmayacağı vurgulanıyor. Anamuhalefet partisi SİRİZA , Yunanistan komünist partisi (KKE) ve eski ekonomi bakanı Yanis Varufakis'in kurduğu MERA 25 partisi tarafından yapılan açıklamalarda hükümetin uzlaşmaz tavrının kabul edilemeyeceği ve olası ölümden hükümetin sorumlu olacağı açıklanıyor.
Bu arada hakim ve savcılar birliği yaptığı açıklamada Kufodinas'ın yaşamının tehlikede olduğu ve talebinin kabul edilmesi gerektiği söylendi. Bu açıklama kamuoyunda geniş bir desteğin oluşmasına katkıda bulunurken doktorlar ve Atina barolar birliğine bağlı çok sayıda avukat da hükümete tutumunu değiştirmesi yönünde çağrılar yaptı.
17 KASIM ÖRGÜTÜ
1974 yılında cuntanın yıkılmasından sonraki yıllarda kurulan 17 Kasım örgütü 2002 yılına kadar çok sayıda eylemler gerçekleştirdi. Örgütün ilk eylemleri arasında 1975 yılında CIA Yunanistan masası şefi Richard Wels ve cunta yıllarında yaptığı işkencelerle tanınan Evangelos Marios adlı polisin öldürülmesi bulunuyor. Örgüt Yunanistan'da görevli ABD ve İngiltere subaylarına karşı ölümle sonuçlana başka eylemlerde gerçekleştirdi. 1986 yılında tanınmış Yunanlı sanayici Dimitris Aggelopulos ve 1985 yılında sağcı "Apogevmatini " gazetesinin genel yayın yönetmeni olan Nikos Momferatos öldürüldü. Örgütün 1989 yılında "Emperyalizme uşaklık ve egemen sınıfların sözcülüğünü yapma" suçlamasıyla öldürdüğü Pavlos Bakoyannis ise bugünkü başbakan Kiryakos Miçotakis'in eniştesiydi. Örgüt 23 öldürme ve çok sayıda bombalama ve yaralamalardan sorumlu tutulmuştu.
Örgüt 29 Haziran’da Pirea limanına bomba yerleştirilmesi eyleminde açığa çıkmıştı. El yapımı bombanın örgüt üyesi Savvas Ksiros'un elinde patlamasıyla ortaya çıkan deliller doğrultusunda yönetici kadrolar yakalanmış ve örgütün silahları ve malzemeleri ele geçirilmişti. Yöneticilerin birçoğu birden fazla müebbetle cezalandırılmış ve Koridallo cezaevine atılmışlardı. (Atina/EVRENSEL)