Portekizli gençlerin açtığı iklim davası acele görülecek
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, iklim davasının acele görüşülmesine karşı çıkan hükümetlerin talebini reddetti. Davalı ülkeler içerisinde Türkiye’de var.
Fotoğraf: Unsplash
Özer AKDEMİR
İzmir
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Portekizli gençlerin 33 ülkeye karşı açtığı iklim davalarının ivedi olarak görülmesine çeşitli ülkelerin yaptığı itirazları reddetti. Davalı ülkeler içerisinde Türkiye’de var.
AİHM’DEN ‘İKLİM DAVASI ACİL’ KARARI
Portekizli 6 genç ülkelerinde yükselen aşırı sıcaklar nedeniyle Avrupa’da iklim krizinde sorumlu tutukları ülkelere karşı AİHM’de dava açtılar. AİHM, ekim 2020 yılında açılan davanın “Gündeme getirilen sorunların önemi ve aciliyeti” gerekçesiyle öncelikli olarak incelemeye karar verdi. Mahkemenin bu kararının aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 33 davalı ülkeye tebliğ edilmesinin ardından bu hükümetler başvurucuların yakın bir tehlike ile karşı karşıya olamadıklarını ileri sürerek AİHM’ye ivedi yargılama kararını geri çekmesi için dilekçe verdiler.
SAVUNMALAR İÇİN 27 MAYIS’A KADAR SÜRE
Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bu hükümetler, genç başvuranların yakın bir tehlikeyle karşı karşıya olmadığını ileri sürerek Mahkemeye kararını hızlı bir şekilde geri çevirmesi için dilekçe verdiler. AİHM ise hem bu talebi hem de iklim politikalarının incelenmesinin ertelenmesi talebini reddetti. Mahkeme, hükümetlerin savunmalarını sunmaları için son tarihi 27 Mayıs 2021’e uzatırken, mahkemenin bu kararının ardından dava edilen hükümetlerin iklim politikalarının Paris Anlaşması’nın 1.5 ° C küresel ısınma hedefi ile uyumluluğunu savunmak zorunda kalacakları dile getiriliyor.
‘ZAMANA KARŞI MÜCADELE EDİYORUZ’
AİHM kararı ile ilgili Global Legal Action Network (Küresel Yasal Eylem Ağı) tarafından yapılan açıklamada davayı açan gençlerin de görüşlerine yer verildi. 17 yaşındaki Martim Agostinho, AİHM’nin davanın görülmesini engelleme yönündeki çabalara gösterdiği direnişin kendisine daha fazla umut verdiğini belirterek, “İklim değişikliği zamana karşı bir mücadeledir ve mahkemeden bir karar almamız acildir.” diye konuştu.
DAVA EDİLEN ÜLKELER
AVUSTURYA, Belçika, Bulgaristan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Yunanistan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Litvanya, Lüksemburg, Letonya, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Birleşik Krallık, Türkiye ve Ukrayna.