01 Mart 2021 07:03
Son Güncellenme Tarihi: 01 Mart 2021 11:12

Myanmar'da darbe karşıtı eylemde polis ateş açtı, 18 kişi yaşamını yitirdi

Myanmar’da askeri darbe karşıtı protestolarda bugüne kadar en az 18 kişi hayatını kaybetti.

Myanmar'da darbeyi protesto edenler, ordu ve polisin saldırısıyla karşı karşıya kaldı | Fotoğraf: Stringer/AA

Paylaş

Myanmar’da askeri darbe karşıtları tarafından düzenlenen eylemde polisin açtığı ateşte yaşamını yitirenlerin sayısı 18'e yükseldi.

Myanmar'da askeri darbe karşıtı eylemlerde Yangon, Dawei, Mandalay, Myeik, Bago ve Pokokku kentlerinde halka gerçek mermilerle ateş açıldı, saldırı nedeniyle en az 18 kişi hayatını kaybetti. Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisinden yapılan açıklamada, ordunun 1 Şubat'ta yönetime el koymasından bu yana ülkenin belli başlı kentlerinde eylemler düzenleyenlere yapılan saldırı sırasında en az 30 kişinin de yaralandığı belirtildi. BM İnsan Hakları Ofisi müdahaleler nedeniyle en az 18 kişinin hayatını kaybettiğine dair bilgilerin yer aldığını kaydetti.

Myanmar'da askeri darbeyi protesto edenler, 28 Şubat'ta da ordu ve polisin saldırısıyla karşı karşıya kaldı. Polisin açtığı ateşte 4 kişi yaşamı yitirmiş, çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

Darbe karşıtı eylemlerde bugüne kadar yaklaşık 800 kişinin tutuklandığı belirtiliyor.

ORDU SENDİKALARA BASKI YAPIYOR

Myanmar Sanayi İşçileri Federasyonu’ndan (IWFM) başkan yardımcısı da dahil olmak üzere yirmi sendika lideri, darbe karşıtı protestolar yaptıktan sonra ordunun arananlar listesine alındı.

Sendikacıların üye olduğu uluslararası sendika IndustriALL’ın internet sitesinde yayımlanan 26 Şubat tarihli açıklamada, “Bu haftanın başlarında, yüz binlerce insan Myanmar’daki barışçıl kitle gösterilerine katıldı. Barışçıl sivil itaatsizlik hareketi Myanmar’daki askeri darbeyi protesto etmeye devam ederken, yetkililer sendikalara ve liderlerine baskı yapıyor. Polis, sendika başkan yardımcısı Soe Lay dahil olmak üzere çoğunluğu Myanmar Sanayi İşçileri Federasyonu’ndan (IWFM) 20 sendika lideri için tutuklama emri çıkardı. Sendikadan gelen haberlere göre sivil polis, pazartesi günü ülke çapındaki greve katılan sendika liderlerini bulmaya çalışıyor” denildi.

IWFM Başkanı Khang Zar da yaptığı açıklamada, “IWFM, 2012’de önceki diktatörlükten sonra ülkeye geri dönmemize izin verildiğinden beri tekstil işçilerinin ve ailelerinin haklarını korumak ve yaşamlarını iyileştirmek için durmaksızın çalıştı. Myanmar halkı ve uluslararası toplum birlikte demokrasiyi geri getirebilir. Sivil itaatsizlik, protestolar ve grevlerle Myanmar halkı net ve yüksek sesle konuşuyor. Uluslararası toplumun da aynısını yapmasına ihtiyacımız var. Bu darbeyi çökertmek için yanımızda olmanıza ihtiyacımız var” ifade edildi.

Bugüne kadar, aralarında ülkenin fiili lideri ve resmi olarak Dışişleri Bakanı Aung San Suu Kyi’nin de bulunduğu 100’den fazla seçilmiş parlamenter ve başbakan ordu tarafından tutuklandı.

Konuyla ilgili IndustriALL Genel Sekreteri Valter Sanches de, “Sendikalar, demokrasiyi Myanmar’a geri döndürme mücadelesinde önemli bir rol oynuyor. Ülkedeki ilişkimiz olan kuruluşlarımıza açık dayanışma desteğimizi veriyor ve halkın seçtiği sivil liderliğin hükümete geri dönüşü çağrısında bulunuyoruz.”

NE OLMUŞTU?

Myanmar ordusu, kendisine yakın siyasi grupların 8 Kasım 2020 seçimlerini kaybetmesi ve seçimlerde hile yapıldığı iddialarını ortaya atması üzerine 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, 1 yıllığına olağanüstü hal ilan ederken, Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almıştı.

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği başta olmak üzere uluslararası toplum darbeyi kınamış; Türkiye, en sert tepki veren ülkelerin başında yer almıştı. ABD, Kanada ve İngiltere, darbede rol oynayan askeri yetkililere yaptırım kararı almıştı.

Halk, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlarken polis, yer yer göstericilere müdahalelerde bulunmuştu. Ordu, bazı kentlerde sıkıyönetim kararı almıştı.

Ülkede geniş katılımlı eylemler ve gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmaları sürüyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş Belediyesi Engelsiz Sanat Topluluğu Paradance Dünya Şampiyonası'na hazır

SONRAKİ HABER

CHP’li Gürer: Esnaf üretim için kullandığı malzemelerini bile satışa çıkardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa