CHP’li Gürer: Esnaf üretim için kullandığı malzemelerini bile satışa çıkardı
Niğde merkez ve bazı ilçelerinde geçtiğimiz hafta başlattığı ziyaretlerine devam eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kapı kapı gezdiği esnafın sorunlarını TBMM gündemine taşıdı.
Fotoğraf: Ömer Fethi Gürer
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de esnaf ziyaretlerini sürdürüyor. İl merkezinde tek tek ziyaret ettiği esnafın sorunlarını dinleyen Gürer, SGK prim ödemeleri ile vergi, elektrik ve doğal gaz fatura bedellerinin bir yıl süreyle faizsiz ertelenmesi gerektiğini söyledi.
Niğde merkez ve bazı ilçelerinde geçtiğimiz hafta başlattığı ziyaretlerine devam eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kapı kapı gezdiği esnafın sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. CHP Milletvekili Gürer, Niğde’de esnaf ziyaretlerine kaldığı yerden devam etti.
Gürer’e dert yanan işyeri sahipleri pandemi sürecinin neden olduğu olumsuzlukların esnafı büyük oranda etkilediğini belirterek, “Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Siftah yapmadan kapattığımız günler oluyor. Evimize ekmek götüremeyecek duruma geldik. Kira desteğinden yararlanan esnaf sayısı çok az. Destek miktarı da zaten çok düşük. Biz sorunlarımıza kalıcı çözüm istiyoruz” dediler.
"DEVLETTEN DESTEK OLARAK SADECE 5 ADET MASKE ALDIM"
Gürer, pandemi sürecinde işleri önemli ölçüde daralan Niğde Ata Sanayi Sitesi’ndeki esnafa ziyaretler gerçekleştirdi. Gürer’in ziyaret ettiği bir mobilya atölyesinin sahibi Şefik Aydoğan, artık dayanacak güçlerinin kalmadığını belirterek, “Küçük esnafın ayakta kalma şansı yok. Pandemi koşullarının başladığından bu yana devletten 1 lira dahi destek almadım. Ne kira nede sosyal destek verdiler. Sadece TC kimlik numaramla eczaneden 5 adet ücretsiz maske aldım. Başka hiçbir destek almadım” dedi.
"KİRA YARDIMI ALAMIYORUZ"
Bazı bölgelerde esnafa 500 TL tutarında kira yardımı yapıldığını duyduğunu anlatan Şefik Aydoğan, “Ancak bizim buralarda destek kriterlerine uyan esnaf yok. Sigorta primini, BAĞ-KUR’unu ödeyemeyen, işçi çalıştıramayan, hesabı blokeli olan, senedi protesto edilen esnaf bu yardımları alamıyor. Kira yardımları, pandemi sürecinde koşulsuz bir şekilde tüm esnafa verilmeliydi” diye konuştu.
"DÖVİZ DÜŞTÜ AMA MALZEME FİYATLARI ARTMAYA DEVAM EDİYOR"
Aydoğan, mobilya sektöründe çok sayıda malzemenin ithal olduğuna da dikkat çekerek, döviz kurları yükselişteyken bu malzemelerin fiyatının da yükseldiğini, ancak dövizde gerileme dönemine girildiği halde fiyatların düşmediği gibi daha da arttığını ifade etti.
"ÜRETİM MALZEMELERİNİ SATIYORLAR"
Aydoğan, bazı esnaf kesiminin borçlarını ödeyebilmek için ekmek teknesindeki üretim için kullandığı malzemeleri bile satmak zorunda kaldığına da şahit olduğunu belirtti.
Pandemi sürecinde alınan tedbirler kapsamında kapalı olan işyerlerinde büyük mağduriyet yaşandığını anlatan Gürer, faal olan işyerlerinde ise ciddi gelir kaybının oluştuğuna dikkat çekti.
"ESNAF BATIYOR"
Gürer, kısıtlama nedeniyle kapalı olan kahvehane, internet kafe, kıraathane, elektronik oyun salonu, bilardo salonu, halı saha işletmeleri, düğün salonu ve paket servisiyle sınırlanan restoran, lokanta, pastane, kafe ve kafeterya işletmelerinin adeta batma noktasına geldiğine vurgu yaptı.
"FATURALAR 1 YIL SÜREYLE FAİZSİZ ERTELENMELİ"
Esnafın sosyal güvenlik prim ödemeleri ile vergi, elektrik, doğal gaz fatura bedellerinin bir yıl süreyle faizsiz ertelenmesi gerektiğini belirten Gürer, sigorta prim borcu nedeniyle esnaf ve sanatkarların sağlık hizmetlerinden yararlanabilme süresinin normalleşme sürecine kadar sürdürülmesinin şart olduğunu ifade etti.
"NORMALLEŞME SAĞLANINCAYA KADAR ESNAFA DOKUNMAYIN"
Ödenmeyen kredilerin de normalleşme sağlanıncaya kadar ertelenip faizlerin silinmesi yönündeki taleplerin mutlaka dikkate alınmasını isteyen Gürer, “Krediyi ödeyemeyeni kara listeye almak yerine destek kredisi alınması sağlanmalıdır. Esnafa geçici destek değil, ayakta kalmasını sağlayacak destek verilmelidir” diye konuştu.
"38 BİN ÖĞRENCİ YOK"
Gürer, Niğde esnafının en önemli gelir kaynağından birinin de Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi olduğuna işaret ederek, “Ancak pandemiden dolayı üniversitede yüz yüze eğitimin olmaması nedeniyle 38 bin öğrencinin eğitim gördüğü üniversitede öğrencinin gelmemesi, esnafı büyük ölçüde zor duruma soktu. 150 bin nüfuslu Niğde’de 38 bin öğrencinin yüz yüze eğitime başlamamış olmasından kaynaklanan sorunlar, esnafın belini büktü” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)