Sağlık örgütlerinden "normalleşme" uyarısı: Mutant virüs yayılıyor, önlemler sürmeli
Pandemiye karşı çeşitli alanlarda görev alan sağlıkçılar, Ankara'da son günlerdeki vaka artışına dikkat çekerek mutant virüse işaret ediyor.
Fotoğraf: DHA
Damla KIRMIZITAŞ
Ankara
Mart ayında salgın tedbirlerinin illerin vaka oranlarına göre kaldırılabileceği açıklandı. Orta riskli grupta bulunan Ankara’da da önlemlerin kaldırılabileceği ifade ediliyor ancak sağlık meslek örgütleri yeni bir duruma dikkat çekiyor. Salgına karşı çeşitli alanlarda görev alan sağlıkçılar, kentte son günlerdeki vaka artışına dikkat çekerek mutant virüse işaret ediyor.
"MUTANT VİRÜS TESPİT EDİLEN BÖLGELERDE ARTIŞ VAR"
Filyasyon çalışmalarına ilişkin konuştuğumuz Ankara Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri Gamze Burcu Gül, diş hekimlerinin büyük kısmının görev yerlerine döndüğünü aktardı. Gül, vakalarda bir miktar azalma var gibi görünse de mutasyonlu virüsün tespit edildiği bölgelerde artış yaşandığını vurguladı. Kamu ağız diş sağlığı merkezlerinde ve hastanelerde pandemi koşullarına uygun fiziki düzenlemelerin yapılmadığını ve buna rağmen diş hekimlerinin çalışmaya zorlandığını belirten Gül, “Aşılanmada belli bir noktaya gelinip salgın kontrol altına alınana kadar daha temkinli olunmasından yanayız” dedi.
Acil Tıp Teknisyeni ve SES Ankara Şubesi Yöneticisi Canberk Akkuş ise yataklı hastaların sayısında düşüş olduğunu ifade etti ve şu uyarıyla sürdürdü sözlerini:
“En son böyle bir düşüşü yaşadığımızda kısıtlamalar kaldırılmaya başlandı. Sonrasında tekrar vaka sayılarında artış gerçekleşti. Bundan dolayı tedbirlerin kademeli olarak kaldırılmasını doğru bulmuyorum. Vaka artış-düşüş döngüsünden kurtulmak için gerekli önemler alınması gerekiyor.”
"BAZI KLİNİKLERDE TAMAMEN VARYANTLI HASTALAR VAR"
Hastanelerdeki duruma ilişkin sorularımızı yanıtlayan SES MYK Üyesi Eylem Kaya Eroğlu da “Vaka sayısının azaldığını iddia ediyoruz ama varyantlı hastaların takibiyle ilgili özel kliniklerin açıldığını biliyoruz. Pandemi hastanesinde birkaç katta İngiliz varyantıyla ilgili hastalar yatırılıyor. İngiliz varyantının hızla yayıldığı biliniyor. Sonuçları görmeden açılmalara başlamak çok tehlikeli. Yeterli oranda aşılama yapılmadan açılmanın erken olduğunu düşünüyoruz” dedi. Eroğlu, aşılama hızının dünya genelinde artırılabilmesi için de patentin kaldırılması gerektiğini ifade etti “Daha fazla aşının üretilmesi ve küresel ölçekte her ülkeye ulaştırılması gerekiyor” dedi.
KARARLAR YİNE MERKEZİ DÜZEYDE VERİLECEK
Ankara’da vaka sayısının son iki haftada yaklaşık yüzde 30 arttığını vurgulayan Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç ise açıklanan verilerin ne kadar gerçekçi ve şeffaf olduğunu bilmediklerini hatırlattı. Karakoç, yataklı tedavi kurumlarındaki hastalarının üçte birinin de mutant virüs hastası olduğuna dikkat çekti.
İllerin durumuna göre karar verilmesinin önemli olduğunu ama yerellerde karar mekanizmasının sadece Valilik emrinde kurulan pandemi kurumlarında olduğunu belirten Karakoç, sağlık meslek örgütlerinin, bağımsız hekim heyetlerinin burada temsil edilmediğine dikkat çekti ve “Dolayısıyla karar yine merkezi düzeyde verilecek” dedi.
AKP kongrelerindeki görüntülere de değinen Karakoç, “Virüs bulaşmak için siyasi görüşe göre mi tercih yapıyor? Bunu gerçekten merak ediyoruz. Ne yazık ki sağlık otoritesi dediğimiz Sağlık Bakanı, ‘Ben bunu öngöremedim’ dedi. Yani bunu kabul etmek mümkün değil” dedi.
"EĞİTİM ÖNLEMLER ALINARAK DEVAM ETMELİ"
Yeniden açılmada en önemli noktalardan birinin yüz yüze eğitim olduğunu dile getiren Karakoç, “Okul öncesi eğitim hatta 5 ile 12 yaş arası eğitim alan çocukların, eğitim emekçilerinin ve çalışan işçilerin maskelerinin kamu tarafından sağlanması ve düzenli bir şekilde test yapılarak aşılanmaya başlanması gerekiyor. Sadece aşılama yeterli değil. Ülkemizde sınıflar 35-40 kişilik şekilde eğitim veriliyor. Okul mevcudunun da buna göre düzenlenmesi gerekiyor” diye konuştu.